ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 40.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 40.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ...

Σε συμφωνία ήρθαν οι υπουργοί εσωτερικών και μετανάστευσης  στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο...
στις Βρυξέλλες με θέμα τη μεταναστευτική κρίση. Ο διάλογος επικεντρώθηκε γύρω από τη πρόταση Γιούνκερ για μετεγκατάσταση μεταναστών από τις χώρες «της πρώτης γραμμής», δηλαδή Ιταλία και Ελλάδα, στην ενδοχώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η συμφωνία που επετεύχθη από τους υπουργούς εσωτερικών στην έκτακτη Σύνοδο ανοίγει τον δρόμο για την εκτέλεση της πρότασης Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών από την Ιταλία και την Ελλάδα. Σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατυπώνει πως:

«Το Συμβούλιο υιοθετεί την απόφαση για εγκατάσταση προσωρινών μέτρων για την διεθνή προστασία της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Η απόφαση εγκαθιδρύει έναν προσωρινό και  κατ’ εξαίρεση  κανονισμό μετεγκατάστασης μεταναστών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, από χώρες της Ευρωπαϊκής μεθορίου, την Ιταλία και Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη.  Ο μηχανισμός αυτός αναφέρεται σε άτομα που έχουν ξεκάθαρη ανάγκη διεθνούς προστασίας που έχουν εισέλθει ή εισέρχονται στα σύνορα των κρατών μελών από τις 15 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2017.»
 
Διαφωνίες υπήρχαν με την έναρξη της Συνόδου, όπου ο Σλοβάκος υπουργός εσωτερικών Ρόμπερτ Καλίνακ αντιτάχθηκε με την πρόταση Γιούνκερ για μοίρασμα των μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ δηλώνοντας πως: «Η πρόταση (του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ) δεν αποτελεί λύση»… «είναι καλύτερα να βοηθήσουμε τη Γερμανία και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είναι και προορισμός των μεταναστών.»

Στην αντίπερα όχθη πάντως τάχθηκε η Σουηδία με τον Σουηδό Υπουργό μετανάστευσης να τονίζει πως «πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη με αλληλεγγύη», συμπληρώνοντας πως ελπίζει «να γίνουν μερικά βήματα» στη σημερινή Σύνοδο.

Η κύρια πηγή αντίθεσης της πρότασης Γιούνκερ βρίσκεται στις μικρότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με δηλώσεις επισήμων από χώρες όπως Σλοβενία, Πολωνία, Ουγγαρία να ξεκαθαρίζουν πως οι χώρες τους δεν έχουν την «πολιτιστική παράδοση» φιλοξενίας διαφορετικών πολιτισμών αλλά και πως οι οικονομίες τους δεν μπορούν να αντέξουν την εισροή μεταναστών.

Τα κράτη-μέλη που αναλαμβάνουν την προστασία των ατόμων αυτών θα λάβουν 6000 ευρώ για κάθε άτομο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως βάση του υπάρχοντος κανονισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στον μηχανισμό αυτό.

Επόμενο βήμα, οι 120.000

Το «επόμενο βήμα» πολιτικά είναι η έγκριση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο της πρότασης Γιούνκερ για επέκταση του διαμοιρασμού μεταναστευτικών βαρών μεταξύ χωρών της πρώτης γραμμής και της υπόλοιπης ΕΕ σε 120.000.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να έχει κερδίσει έδαφος με τη πρώτη σημερινή συμφωνία για τις 40.000 αλλά χρειάζεται την έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ σε Σύνοδο Κορυφής μέχρι το τέλος του μήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here