Πόση φυσική ομορφιά μπορεί να χωρέσει σε 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα; Αυτό είναι το ερώτημα κάθε επισκέπτη όταν με… πόνο ψυχής φτάνει η στιγμή να εγκαταλείψει τους Παξούς. Το νησί, που παρότι τόσο μικρό στο μάτι, προσδίδει έξτρα… κύρος στα Επτάνησα, προσελκύοντας όλα τα βαλάντια τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως δε των σκαφάτων, Ιταλών και ντόπιων, που έχουν με την υποσημείωση «must» στην ατζέντα τους το αγκυροβόλι εφτά μίλια νότια της Κέρκυρας. Δεν είναι όμως μόνο για τους σκαφάτους. Ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και το πρώτο του Σεπτέμβρη με ένα μπάτζετ περίπου 70 ευρώ την ημέρα μπορείς να βρεις δωμάτιο με θέα στη θάλασσα και να φας…σαν βασιλιάς.
Σε αυτό το σημείο του χάρτη βρίσκεται η καταπράσινη κουκίδα, ζωσμένη με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Οι ονειρώδεις παραλίες, τα γραφικά ψαροχώρια, οι εντυπωσιακές σπηλιές και οι χαρακτηριστικές επτανησιακές γωνιές συνθέτουν τη μαγεία των Παξών, ενός τροπικού παράδεισου καταμεσής του Ιονίου.
Από την πρώτη γνωριμία με το νησί αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό που βλέπει απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί συνηθισμένο. Ο Γάιος, η πρωτεύουσα του νησιού, όπου φτάνει το πλοίο από Ηγουμενίτσα, «προστατεύεται» φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο και η γεωλογία του τοπίου δημιουργεί το σχηματισμό ενός εντυπωσιακού φιορτ, που αλλάζει την κλασική εικόνα του λιμανιού που έχουμε στο μυαλό μας.
Στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει το Ενετικό Κάστρο, που λέγεται ότι οικοδομήθηκε πάνω σε σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που υπάρχει ακόμα στις βιβλιοθήκες της Βενετίας. Το κάστρο ξεκίνησε να χτίζεται το 1423 και ανακατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1510 με τη χρήση του εν λόγω σχεδίου.
Ο Γάιος, όπως και όλο το νησί, χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια, που συμβάλλουν στη διατήρηση της αυθεντικότητας του τόπου, παρά την τουριστική ανάπτυξη. Όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του έχει αναλάβει τη… διακόσμηση του καταπράσινου φυσικού τοπίου, με κτήρια και αρχοντικά. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, με πολλά εξ’ αυτών να «περικυκλώνουν» την ενετική πλατεία.
Η Λάκκα είναι το δεύτερο από τα τρία χωριά των Παξών. Είναι ένα μικρό ψαροχώρι, με ένα γραφικό λιμανάκι στις βόρειες ακτές του νησιού, ακουμπισμένο στο βάθος ενός απάνεμου κόλπου. Περικυκλωμένη από καταπράσινους λόφους, η Λάκκα, αφήνει την πυκνή της βλάστηση να φτάσει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Ο μικρός οικισμός αποτελείται από μερικές δεκάδες μικρά πέτρινα γραφικά σπιτάκια και στενά σοκάκια.
Ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός των Παξών είναι ο Λογγός, στα 5 χιλιόμετρα από τον Γάιο, στα ανατολικά του νησιού, χτισμένος σε ένα μικρό κόλπο. Το τοπίο είναι απόλυτα γραφικό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Επτανήσων και πολλά βενετσιάνικα στοιχεία. Η περιοχή φημίζεται για τις εξαιρετικές ταβέρνες της, που έχουν πιστούς, αμετανόητους fan.
Το κερασάκι στην τούρτα όμως για όποιον επισκεφτεί τους Παξούς είναι φυσικά οι «δαντελένιες» παραλίες τους. Οι «σπιάτζες», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες: αυτές με βότσαλο και αυτές με κατάλευκο ψιλό χαλίκι (για άμμο θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο νότιο τμήμα, στην παραλία Μογγονήσι). Και στις δυο περιπτώσεις η κοινή συνισταμένη είναι τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, αυτό που αλλάζει είναι το χρώμα, άλλοτε γαλαζοπράσινο και άλλοτε τιρκουάζ.
Το… εξωτικό του πράγματος είναι κοντολογίς εξασφαλισμένο οπουδήποτε και για τους λάτρεις της εξερεύνησης έρχεται να το «ντύσει» η απόκοσμη γοητεία των σπηλιών. Ο Τρυπητός με τη φυσική γέφυρα στο Μογγονήσι, ο γκρεμός του Μουσμουλιού, ο Ορθόλιθος (όρθιος βράχος μέσα στη θάλασσα), το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές και ο επιβλητικός γκρεμός του Ερημίτη είναι διάσημες θαλάσσιες γωνιές για τους θιασώτες τέτοιου είδους τοπίων.
Όταν μιλάς όμως για τους Παξούς, δεν μπορείς να μην αναφερθείς στους Αντίπαξους. Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει… όλα, διαπιστώνεις ότι η φύση μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερα θαύματα στο παραδεισένιο νησάκι, με έκταση μόλις 3 τ.χλμ, που βρίσκεται απέναντι από τους Παξούς. Με λευκή άμμο και έντονο τιρκουάζ χρώμα, οι παραλίες Βρίκα και Βουτούμι είναι βγαλμένες από παραμύθι. Ή αλλιώς από ένα αφιέρωμα με τις ομορφότερες «κρυμμένες» παραλίες του παγκόσμιου χάρτη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου