Ένα από τα παραδοσιακά Τσακωνοχώρια με πλούσια ιστορία
Η Καστάνιτσα είναι από εκείνα τα χωριά που σίγουρα κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών του μέσα από την απλότητα και την παραδοσιακή αύρα που το χαρακτηρίζουν. Αν και βρίσκεται στην Αρκαδία, χτισμένο σε μία πλαγιά του Πάρνωνα, το σκηνικό που αντικρίζει κανείς εδώ θυμίζει πολύ έντονα αιγιοπελαγίτικο νησί.
Αν και οι περισσότεροι, λοιπόν, έχουν συνδυάσει τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με τους γραφικούς οικισμούς πνιγμένους στην υπέροχη φύση του Μαινάλου και του Πάρνωνα, η Καστάνιτσα κάνει τη διαφορά, καθώς η εικόνα με τα λευκά σπιτάκια και τις χρωματιστές λεπτομέρειες σε κάποια από αυτά παραπέμπει σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου.
Καστάνιτσα: Το παραδοσιακό χωριό στην Αρκαδία με τις αιγιοπελαγίτικες εικόνες
Σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μέτρων, το χωριό ξεχωρίζει για τα πάλλευκα σπίτια του, που φέρνουν στο νου περισσότερο εικόνες αιγιοπελαγίτικου νησιού, παρά ορεινού χωριού.
Φυσικά, εκτός από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα Τσακωνοχώρια της Αρκαδίας, η Καστάνιτσα κλέβει τις εντυπώσεις και με την υπέροχη φύση ολόγυρά της. Πνιγμένο στη γενναιόδωρη φύση του Πάρνωνα, λοιπόν, μέσα σε έλατα, πλατάνια και φυσικά καστανιές, το χωριό φημίζεται για τα κάστανά του, από τα οποία είναι πιθανό να πήρε και το όνομά του. Το καστανοδάσος που το περιβάλλει έχει έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων και στο χωριό διοργανώνεται κάθε χρόνο, εδώ και μερικές δεκαετίες, η γιορτή του κάστανου.
Καστάνιτσα: Η μακραίωνη ιστορία του χωριού
Το χωριό φημίζεται, επίσης, για τη μακραίωνη ιστορία του, με την ίδρυσή του να πραγματοποιείται από τους Τσάκωνες κατά τον 6ο αιώνα, ενώ πρόκειται και για το πρώτο από τα Τσακωνοχώρια της Αρκαδίας για το οποίο υπάρχει γραπτή αναφορά.
Η τοποθεσία της Καστάνιτσας θεωρείτο στρατηγικής σημασίας για την εποχή της δημιουργίας της, καθώς επρόκειτο για σπουδαίας σημασίας πέρασμα. Μάλιστα, για τη φύλαξη του χωριού είχε οικοδομηθεί και κάστρο στην κορυφή του λόφου, ερείπια του οποίου διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου