Η Πελοπόννησος είναι ένας προορισμός όλο το χρόνο με πλούσια ιστορία και τοπίο. Προορισμοί αυθεντικής φυσικής ομορφιάς, ο καθένας με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, σας περιμένουν όλο το χρόνο.
1. Καλάβρυτα
Ένας απο τους top 5 προορισμοί στην Πελοπόννησο για τον χειμώνα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τα Καλάβρυτα. Η περιοχή γύρω από το χωριό Καλάβρυτα προσφέρει τα πάντα, από χειμερινά σπορ και παρατήρηση αστεριών στο όρος Χελμός μέχρι εξερεύνηση σπηλαίων και καταπράσινες πηγές ποταμών.
Το όμορφο φυσικό τοπίο που περιβάλλει την πόλη των Καλαβρύτων στη βόρεια Πελοπόννησο κρύβει πολλές επιλογές για τους επισκέπτες, όπως το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, μια γοητευτική σιδηροδρομική γραμμή, υπέροχα σπήλαια με λίμνες και μικρότερες σπηλιές, μερικές από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε μέρη λατρείας.
Η οδήγηση από χωριό σε χωριό από τα Καλάβρυτα θα σας πείσει ότι ο τουρισμός είχε μικρή επίδραση στην παραδοσιακή κτηνοτροφία της περιοχής. Κοπάδια με πρόβατα και κατσίκες θα κλείνουν συχνά το δρόμο, αναγκάζοντάς σας να σταματήσετε.
Επισκεφθείτε χωριά όπως η Βλασία, η Κέρτεζη και η Κλειτορία, το καθένα με ταβέρνες και ψησταριές με κέντρο την κεντρική πλατεία, καθώς και ζεστά τζάκια, ξυλόσομπες και ντόπιο τσίπουρο (πυρηνό κονιάκ). Αφήστε τα βουνά της Αχαΐας να σας εκπλήξουν επισκεπτόμενοι το Πλανητέρο, την πηγή του ποταμού Λάδωνα (ή Αροάνιος, για να του δώσετε το αρχαίο ελληνικό όνομά του). Είναι εκπληκτικό να βλέπεις κρυστάλλινα νερά να αναβλύζουν από το έδαφος και να σχηματίζουν ένα ποτάμι σε ένα καταπράσινο πλατανόδασος στα βουνά. Η πέστροφα εκτρέφεται σε ιχθυοτροφεία κοντά στις πηγές και μπορεί να δειγματιστεί στις τοπικές ταβέρνες.
Ένα μονοπάτι που εκτείνεται παράλληλα με το δρόμο προς την Κλειτορία ξεκινά από όπου ξεκινά το ταξίδι του ο ποταμός Λάδωνας, αυτό οδηγεί στα «Αμπέλια του Παυσανία», ένα προστατευόμενο φυσικό μνημείο χιλιάδων ετών. Τεράστιοι κορμοί μιας αρχαίας αμπέλου περικυκλωμένο από δέντρα και τον εξωτερικό τοίχο της αυλής της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Παγκράτι. Αν θέλετε να κάνετε πεζοπορία στην ύπαιθρο γύρω από τα Καλάβρυτα, ο τοπικός ορειβατικός σύλλογος είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.
2. Βυτίνα
Ένας παραδοσιακός οικισμός στην ορεινή Αρκαδία της Πελοποννήσου αναμφίβολα θα σας αφήσει με κομμένη την ανάσα. Το χωριό Βυτίνα είναι «ονειρικό», κατά τη γνώμη μας! Το χωριό έχει δημιουργηθεί σε υψόμετρο περίπου 1.050 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με θέα τις κατάφυτες πλαγιές του όρους Μαινάλου.
Και η μοναδική του αρχιτεκτονική, το άνετο στιλ και οι φιλόξενοι ντόπιοι το έχουν κάνει εξαιρετικό μέρος για επίσκεψη. Η Βυτίνα σας καλύπτει είτε αναζητάτε ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο είτε για μεγαλύτερες διακοπές στη φύση.
Αν και η Βυτίνα είναι προορισμός όλο το χρόνο, ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο οικισμός έχει πλούσιο θρησκευτικό πολιτισμό που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή και φιλοξενεί μερικές αξιόλογες εκκλησίες, όπως ο Άγιος Τρύφωνας. Μαζί με την κεντρική πλατεία, που είναι και η καρδιά του χωριού.
Από τα καλύτερα αξιοθέατα του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο, η τοπική βιβλιοθήκη, το παλιό σχολείο και, φυσικά, μια βόλτα στις γραφικές γειτονιές.
3. Δημητσάνα
Δημητσάνα
Η Δημητσάνα, ένα ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, είναι φωλιασμένη ανάμεσα στις απότομες πλαγιές του όρους Μαίναλο. Επισκεφθείτε τις τοποθεσίες όπου πραγματικά ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατά της Οθωμανικής κατοχής. ένα μέρος συνώνυμο με θρυλικούς ήρωες, σκληρές μάχες και ένδοξα επιτεύγματα.
Σήμερα, η Δημητσάνα, μαζί με τη Στεμνίτσα και τη Βυτίνα, στην καρδιά της Αρκαδίας, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας όλο το χρόνο λόγω της γειτνίασής της με την Αθήνα και της εντυπωσιακής ομορφιάς της.
Η Δημητσάνα έχει σχήμα αμφιθέατρου και έχει θέα στον ποταμό Λούσιο, την κοιλάδα του Λούσιου και τις πεδιάδες της Μεγαλόπολης. Το χωριό περιβάλλεται όμορφα από χιονισμένες βουνοκορφές και καταπράσινα πευκοδάση.
Οι έξι εναπομείναντες θρυλικοί μπαρουτόμυλοι που παρήγαγαν μπαρούτι για τον Επαναστατικό Πόλεμο, οι Μονές Φιλοσόφου και Τιμίου Προδρόμου, ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας και τα σπίτια των ηρώων της Επανάστασης είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της.
4. Καρύταινα
Καρύταινα, ellines
Το Τολέδο της Ελλάδας.Ο περίπατος μέσα στο μικρό χωριό της Καρύταινας είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Το χωριό Καρύταινα είναι μια από τις πολλές γραφικές πόλεις στην περιοχή της Αρκαδίας της Ελλάδας. Το χωριό είναι σε μικρή απόσταση από τον ποταμό Λούσιο, τον οποίο είναι ένα μέρος να το επισκεπτείς για πεζοπορία, ράφτινγκ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.
Το πέτρινο χωριό Καρύταινα βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων και απέχει 54 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 20 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη. Είναι ένα επιβλητικό διατηρητέο χωριό που θα σας εντυπωσιάσει με τα διώροφα ή τριώροφα πέτρινα σπίτια του, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πολυάριθμες παλιές βυζαντινές εκκλησίες.
Το φράγκικο κάστρο είναι χτισμένο σε γκρεμό στα νότια της Καρύταινας. Ο Geoffrey de Vrigier, ένας Γάλλος ηγεμόνας, έχτισε το κάστρο τον 13ο αιώνα και το χρησιμοποίησε ως έδρα του. Κατά τη Φραγκοκρατία και την Οθωμανική περίοδο υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φρούρια της Πελοποννήσου.
5. Τρίκαλα Κορινθίας
Τρίκαλα Κορινθίας
Τρία υπέροχα χωριά στα 1.000 μέτρα στις βορειοανατολικές πλαγιές της Ζήρειας. Τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας, αγαπημένος εκδρομικός προορισμός το Σαββατοκύριακο με αξιόλογη τουριστική υποδομή που βελτιώνεται συνεχώς, βρίσκονται για τα καλά στον τουριστικό χάρτη της περιοχής, όπως στα χρόνια του Μεσοπολέμου που η καλή αθηναϊκή κοινωνία εκτιμούσε ιδιαίτερα τον υγιεινό αέρα. . Δέντρα, βελανιδιές, καρυδιές και καστανιές, σχηματίζουν ένα φυσικό πολύχρωμο παζλ ανάμεσα στα σπίτια, ο ήχος του τρεχούμενου νερού σε συντροφεύει όλη μέρα και η πανοραμική θέα στον Κορινθιακό κόλπο φωτίζει τη μέρα σου.
Μία από τα πιο δημοφιλής εκδρομές είναι η εκδρομή στη Ζήρεια από τη Ρίζα και την Καρυά μέχρι τη Γκούρα Φενεού και το Πανόραμα, δεν υπάρχουν πολλά χωριά χωρίς ξενώνα. Η περιοχή της Ζήρειας είναι ιδανική για εκδρομές 4×4, πεζοπορία και ορειβασία με σκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου