Η πορεία των μελετών για το νέο ΕΣΠΑ σε τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Η πορεία των μελετών για το νέο ΕΣΠΑ σε τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες

 


Τα έργα Ελους Κανδήλας και Λάδωνα συζήτησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 18 Nov 2020 10:10 AM PST

Αποφάσεις για δύο πολύ σημαντικά έργα στην Π.Ε. Αρκαδίας έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ενέκρινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού συστήματος του ΤΟΕΒ Ελους Κανδήλας, συνολικού προϋπολογισμού 1.241.195,40 ευρώ.

Ενέκρινε επίσης την διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση και ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής στην τεχνητή λίμνη Λάδωνα και την βιώσιμη χρήση του οικοσυστήματος, έργο προϋπολογισμού 1.180.000 ευρώ.

Rapid Test παραδόθηκαν στα Κέντρα Υγείας Αστρους και Λεωνιδίου

Posted: 18 Nov 2020 10:09 AM PST

Συνολικά 400 τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου (rapid test) παραδόθηκαν σήμερα από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο στα Κέντρα Υγείας Αστρους και Λεωνιδίο.

Τα εν λόγω τεστ προορίζονται για τον έλεγχο ενδεχόμενης προβολής από τον κορονοϊό covid 19 σε εργάτες γης που πρόκειται να εργαστούν κατά την ελαιοκομική περίοδο στην Π.Ε. Αρκαδίας.

Καταγράφηκαν 45 νέα κρούσματα covid 19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου

Posted: 18 Nov 2020 10:07 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 3.209.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (COVID-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 18 Νοεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 3.209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82.034, εκ των οποίων το 53,7% άνδρες.

4.714 (5,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20.917 (25,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

 

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ήταν 45 με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων να φθάνει πλέον τους 1.506

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 2, στην Π.Ε. Αρκαδίας 12, στην Π.Ε. Κορινθίας 10, στην Π.Ε. Λακωνίας 5 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 16.

Η πορεία των μελετών για το νέο ΕΣΠΑ σε τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες

Posted: 18 Nov 2020 10:06 AM PST

Η πορεία των μελετών στα έργα προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές Τεχνικών Εργων των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε, ιδίως όσον αφορά τα οδικά, ότι οι μελέτες των μεγάλων έργων θα χρειαστεί να γίνουν τμηματικά, ελέγχοντας πρώτιστα την δυνατότητα άμεσης διάθεσης των απαιτούμενων πόρων, έτσι ώστε όταν κάθε μελέτη ολοκληρώνεται να προχωρεί αμέσως η υλοποίηση του έργου.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα για τον δρόμο της Μάνης

Posted: 18 Nov 2020 10:04 AM PST

Ο δρόμος της Μάνης αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) Παναγή Τονιόλο.

“Ο δρόμος της Μάνης αποτελεί έργο απόλυτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι προκρίνονται για μελέτη και ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ τα εξής τμήματά του:

α) Καλαμάτα (“Φιλοξένια”) – Βέργα – Κάμπος (καθώς το τμήμα Κάμπος – Σταυροπήγιο εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ)

β) παράκαμψη Αγιου Νίκωνα – Οίτυλο

γ) βελτίωση δρόμου Στούπα – Αγιος Νικόλαος

δ) παράκαμψη Καρδαμύλης

Σημαντικές αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή

Posted: 18 Nov 2020 10:01 AM PST

Αποφάσεις για σημαντικά έργα έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή -μεταξύ άλλων- ενέκρινε την διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας μέσω του ΕΣΗΔΗΣ για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης όσον αφορά το προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ έργο συντήρησης τμημάτων της Ε.Ο. 70 (Ναύπλιο – Λυγουριό, α΄φάση).

Ακόμα, από την Επιτροπή εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του αρδευτικού έργου Μελισσίου στην Π.Ε. Κορινθίας συνολικού προϋπολογισμού 1.450.000 ευρώ. Το σώμα ενέκρινε επίσης την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού συστήματος του ΤΟΕΒ Ελους Κανδήλας, συνολικού προϋπολογισμού 1.241.195,40 ευρώ.

Εξ άλλου, η Επιτροπή ενέκρινε την διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση και ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής στην τεχνητή λίμνη Λάδωνα και την βιώσιμη χρήση του οικοσυστήματος, έργο προϋπολογισμού 1.180.000 ευρώ.

Ακόμα, από το σώμα δόθηκε έγκριση διενέργειας ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ έργο συντήρησης και σήμανσης (οριζόντιας και κάθετης) στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Εγκρίθηκε επίσης η διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για την ανάθεση του έργου αποκατάστασης των ζημιών λόγω διάβρωσης στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, με προϋπολογισμό 2.800.000 ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε ακόμα, τον οριστικό ανάδοχο για την προμήθεια τεσσάρων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και υπηρεσιών εγκατάστασης, παρακολούθησης και διαχείρισης των εν λόγω σταθμών.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε δύο σχέδια προγραμματικών συμβάσεων, η πρώτη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου για το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του μεταπυργίου μεταξύ πύργων 17 και 18 στην βόρεια οχύρωση της Αρχαίας Μεσσήνης και  δεύτερη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Ναυπλιέων και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε. Α.ΟΤΑ Πελοποννήσου” για την οργάνωση και λειτουργία περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης (info Kiosk) στον Δήμο Ναυπλιέων.

Ετοιμες οι πρώτες 4 προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης του 1821

Posted: 18 Nov 2020 10:00 AM PST

Τα πρώτα τέσσερα έργα της προσωπογραφιών ηρώων του 1821 παρέδωσε η καταξιωμένη εικαστικός Μαριλύ Ξαγά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει αναλάβει να φιλοτεχνήσει προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης που θα κοσμήσουν την έδρα της Περιφέρειας.

Η επίσημη παραλαβή από την Περιφέρεια των εν λόγω 4 πινάκων -προσωπογραφιών του Παπαφλέσσα, του Νικηταρά, του Πλαπούτα και του Ηλία Μαυρομιχάλη- θα γίνει από την αρμόδια επιτροπή που έχει οριστεί προς τούτο, ενώ η παρουσίασή τους προγραμματίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η δημιουργία των εν λόγω ζωγραφικών πινάκων εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζει η Περιφέρεια τον επόμενο χρόνο, με την αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

 

* H φωτογραφία είναι αρχείου

18 Νοεμβρίου Ευρωπαϊκή Ημέρα και Παγκόσμια Εβδομάδα ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών

Posted: 18 Nov 2020 09:59 AM PST

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών και την ευρωπαϊκή αντίστοιχη ημέρα, που είναι σήμερα 18 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Από τις αρχές του 2020, η συνεχιζόμενη πανδημία της νόσου από τον νέο κορονοϊό (COVID-19) είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 250.000 ασθενών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι το τέλος του 2020, όπως κάθε χρόνο, λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα έχουν προκαλέσει περισσότερους από 30.000 θανάτους Ευρωπαίων πολιτών. Η Μικροβιακή Αντοχή είναι μια άλλη διαχρονική πανδημία που συχνά δεν γίνεται αντιληπτή από την πλειονότητα των πολιτών, των ηγετών ακόμη και των επαγγελματιών υγείας.

Η κατανάλωση των αντιβιοτικών αποτελεί τον βασικό παράγοντα που οδηγεί την εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής στην κοινότητα και στα νοσοκομεία. Η μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών και η ορθολογική χρήση τους είναι το σημαντικότερο μέτρο για τον περιορισμό των λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου-ECDC, η χώρα μας παραμένει σταθερά πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. στην κοινότητα, για το 2019 και υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (32,4 vs 18,0 DDD/1000 κατοίκους/ημέρα αντίστοιχα). Ενώ, όσον αφορά τη κατανάλωση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, η χώρα μας είναι 13η με μικρότερη κατανάλωση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1.68 vs 1.77 DDD/1000 κατοίκου/ημέρα).Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερο από κάθε ευρωπαϊκή χώρα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος ωθώντας την εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής τόσο στο νοσοκομειακό όσο και στο εξωνοσοκομειακό περιβάλλον σε υψηλά επίπεδα.

Το 2020 μια νέα νομοθετική ρύθμιση στη χώρα μας ενισχύει το πλαίσιο απαγόρευσης της προμήθειας αντιβιοτικών από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, αποσκοπώντας στο να περιορίσει σημαντικά ένα φαινόμενο που καθιστούσε για πολλά χρόνια τη χώρα μας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές  χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πώλησης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή (OTC). Η κατανόηση από τους πολίτες της σημασίας της συνταγογράφησης της αντιμικροβιακής θεραπείας από τον θεράποντα ιατρό είναι μείζονος σημασίας, πρώτιστα για την ασφάλειά της υγείας τους και δευτερευόντως για τον περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσής των αντιβιοτικών.

Για κάθε νέο αντιβιοτικό που εισάγεται στην κλινική πράξη, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται μικροβιακή αντοχή που το καθιστά ανενεργό. Τα νέα αντιβιοτικά που βρίσκονται σε φάση κλινικών μελετών είναι ελάχιστα και ο ΠΟΥ δηλώνει ήδη τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε μηδενική παραγωγή νέων φαρμάκων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια δημόσια υγεία!

Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι η συμμόρφωση με τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Τα περισσότερα μέτρα πρόληψης που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 συμβάλλουν επίσης στη μείωση της εξάπλωσης των ανθεκτικών βακτηρίων σε όλους τους χώρους. Από την άλλη, η πανδημία δημιούργησε ανησυχία για την περαιτέρω αύξηση της Μικροβιακής Αντοχής από την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών λόγω των αυξημένων νοσηλειών ασθενών με COVID19. Ο ΕΟΔΥ θα ενισχύσει την επιτήρηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα, καθώς και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για επαγγελματίες υγείας πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της διαχρονικής αυτής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

 

Περισσότερες πληροφορίες

https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/11/18/default-calendar/world-antimicrobial-awareness-week-2020

https://antibiotic.ecdc.europa.eu/en

Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών

Μέτρα για την διασπορά του κορονοϊού Covid-19 σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων.

Posted: 18 Nov 2020 09:56 AM PST

Τα μέτρα προστασίας και ελέγχου για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Covid-19 σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων διευκρινίζονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η εγκύκλιος αναφέρεται, ειδικότερα, σε σχετική κοινή υπουργική απόφαση (Δ1α/Γ.Π. οικ. 71342/6.112020) η ισχύς της οποίας αφορά το χρονικό διάστημα από 7 μέχρι και 30 Νοεμβρίου. Στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ΚΥΑ εμπίπτουν, μεταξύ άλλων, και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), τα Κέντρα Χρονίως Πασχόντων και λοιπές δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων.

Σημειώνεται, συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο:

“Στο άρθρο 1 της ως άνω απόφασης προσδιορίζονται αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα στις διατάξεις της περ. 6 της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της ως άνω ΚΥΑ, προβλέπονται τα εξής :

α) Η αναστολή του επισκεπτηρίου στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Χρονίως Πασχόντων, και τις λοιπές κλειστές δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων.

β) Η αναστολή της λειτουργίας δημοτικών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) σύμφωνα με την παρ. 3.

γ) Η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και υποστήριξης ηλικιωμένων, όπως Υπηρεσίες Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) σύμφωνα με την παρ. 3.

Αναλυτικότερα οι ΜΦΗ και οι κλειστές δομές που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες, οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του παραρτήματος I της απόφασης.

Επίσης στο παράρτημα 1 περιλαμβάνεται «Έντυπο – Ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας εργαζομένου σε ΜΦΗ και κλειστές δομές που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες», ενώ στο παράρτημα 2 περιλαμβάνονται «οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των Μ.Φ.Η και των κλειστών δομών που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες», οι οποίες εξειδικεύουν τα προβλεπόμενα μέτρα και τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 της ως άνω απόφασης, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων του άρθρου 1 επιβάλλονται, ανάλογα με το βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κυρώσεις.

Η ως άνω απόφαση έχει ισχύ από 7 Νοεμβρίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις της”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here