4 ταξίδια στην Πελοπόννησο που χτυπά η καρδιά της 25ης Μαρτίου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

4 ταξίδια στην Πελοπόννησο που χτυπά η καρδιά της 25ης Μαρτίου


 
Με αφορμή την επέτειο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου του 1821, αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στην Πελοπόννησο όπου χτυπούσε η καρδιά της ελληνικής επανάστασης. Η Πελοπόννησος στα χρόνια της επανάστασης αποτέλεσε την πυξίδα για τους Έλληνες, καθώς από εκεί ξεκίνησε η σπίθα που οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους λίγα χρόνια μετά. Αναζητήσαμε και βρήκαμε 4 ταξίδια, από τα δεκάδες που υπάρχουν στην Πελοπόννησο, που μας θυμίζουν την ιστορία μας και μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα για τα γεγονότα και τους ήρωες, ενώ παράλληλα μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με μια απόδραση ένα Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο.

Πελοπόννησος
georgiosv.gr

1. Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι μια μικρή ορεινή πόλη με άγρια ομορφιά και είναι ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς στην Πελοπόννησο με μεγάλη ιστορία που κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει. Από τα Καλάβρυτα ξεκίνησε η επανάσταση κατά της Τουρκοκρατίας αφού τον Μάρτιο του 1821 στη Μονή της Αγίας Λαύρας υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, το οποίο φυλάσσεται εκεί μέχρι και σήμερα, ένα γεγονός που σήμανε την έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία. Στη νότια πλευρά της πόλης βρίσκεται ο πλάτανος, γνωστός και ως Πλάτανος των τριών γερόντων όπου στις 21 Μαρτίου του 1821 συναντήθηκαν οι τρεις Καλαβρυτινοί ήρωες της επανάστασης ο Πετιμεζάς , ο Ζαΐμης και Φωτήλας και κατέστρωσαν τα σχέδια τους για την έναρξη της επανάστασης.

Τα Καλάβρυτα έχουν ταυτιστεί και με ένα ακόμη σημαντικό ιστορικό γεγονός, την αντίσταση κατά των ναζιστών του Χίλτερ, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ένα γεγονός που η πόλη «πλήρωσε» πολύ ακριβά με τη Σφαγή των Καλαβρύτων, τον Δεκέμβριο του 1943. Στην πόλη υπάρχουν πολλά μνημεία που κρατάνε τις μνήμες ζωντανές για να μην ξεχάσει κανένας ποτέ αυτήν την τραγωδία. Εκτός από τα ιστορικά μνημεία που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε, στα Καλάβρυτα αξίζει να περιηγηθείς στο Σπήλαιο των Λιμνών αλλά και να πας βόλτα με το γνωστό τρενάκι τον “Οδοντωτό

Πελοπόννησος greeka.com

2. Ναύπλιο

Το Ναύπλιο πέραν του ότι αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και πανέμορφους προορισμούς στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείς, έχει έναν ακόμη λόγο να το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό και δεν είναι άλλος από την βαθιά ιστορία του κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Το Ναύπλιο έχει γράψει τις πρώτες δικές του σελίδες στην Επανάσταση του 1821, αφού αποτέλεσε την πρώτη επίσημη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Καποδίστρια. Σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του, το Παλαμήδι, φυλακίστηκε η σπουδαιότερη μορφή της ελληνικής επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Στο Παλαμήδι, υπάρχει ακόμα η φυλακή του η οποία πρόκειται για ένα θεοσκότεινο βαθύ μπουντρούμι, με διαστάσεις 1,05Χ0,69, μέσα βράχο, που μόνο σκυφτός, μπορεί κάποιος να μπει. Επίσης στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος υπάρχει ακόμα στον τοίχο το σημάδι της σφαίρας που σκότωσε τον Ιωάννη Καποδίστρια. Όλη η πόλη σε ταξιδεύει σε εκείνες τις ημέρες της επανάστασης μιας και τα αγάλματα στους δρόμους και τις πλατείες μας θυμίζουν ήρωες και επαναστάτες. Δεν λέγεται άδικα ότι το Ναύπλιο αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι στην Πελοπόννησο.

Πάμε να δούμε τα υπόλοιπα μέρη στην Πελοπόννησο που χτυπάει η καρδιά της 25ης Μαρτίου 

Πελοπόννησος fnl-guide.com

3. Τρίπολη

Η Τριπολιτσά, η πόλη του Μοριά, η σημερινή, Τρίπολη, βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου και από εκεί, μπορείτε να επισκεφθείτε και άλλες περιοχές, όπως τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, την Καλαμάτα. Στην Τρίπολη συνέβη ένα από το πιο σημαντικά γεγονότα κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης η Άλωση της Τριπολιτσάς που εδραίωσε τη δυναμική της ελληνικής επανάστασης, δεδομένου ότι έφερε την επικράτηση των Ελλήνων σε όλη την Πελοπόννησο, πλην ορισμένων φρουρίων.  Στην Τρίπολη θα επισκεφθείς το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, το πολεμικό Μουσείο Τρίπολης  που περιλαμβάνει κυρίως εκθέματα από την επανάσταση του 1821 αλλά και πολλά άλλα μνημεία. Επίσης αξίζει να επισκεφτείς και τα χωριά των ηρωικών νικηφόρων μαχών, Λεβίδι, Βαλτέτσι, Βέρβενα και Δολιανά καθώς και το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι

Πελοπόννησος geografikoi.gr

4. Μάνη

Η Μάνη αποτελεί έναν ονειρεμένο προορισμό με ιδιαίτερα άγρια ομορφιά που όμοια της δεν θα βρεις πουθενά. Η αρχόντισσα της Πελοποννήσου, παρά το γεγονός ότι κρατούσε μία σχετική θεσμική αυτοτέλεια στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, πρωτοστάτησε στις πολεμικές επιχειρήσεις της ελληνικής Επανάστασης, σηκώνοντας το λάβαρο στις 17 Μαρτίου του 1821 που είχε γραμμένες τις λέξεις  “Νίκη ή θάνατος” και όχι “ελευθερία ή θάνατος” αφού ένιωθε ότι ήταν ελεύθερη. Η Μάνη ήταν η γενέτειρα μερικών από τους πιο σημαντικούς πολεμιστές της ελληνικής επανάστασης όπως ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.

Αξίζει να επισκεφτείς το παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στο Λιμένι, ο οποίος ήταν ο τελευταίος Μπέης της Μάνης και οπλαρχηγός του 1821. Επίσης, τον Πύργο Μούρτζινου, ο οποίος ανήκε στον Τρουπάκη Μούρτζινο που ήταν ένας σημαντικός ναυτικός της Επανάστασης του 1821 αλλά και τον τριώροφο Πύργο Τζανετάκη στο Γύθειο που σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης,  που περιλαμβάνει συλλογές από ιστορικά κειμήλια, χειρόγραφα, έργα τέχνης, σπάνιους χάρτες και διάφορα έγγραφα της Αναγέννησης μέχρι και τον 19ο αιώνα. Ο Πύργος πήρε την ονομασία του από τον ιδιοκτήτη του, Τζανετάκη Γρηγοράκη, ο οποίος ήταν Μπέης της Μάνης και στρατηγός στον απελευθερωτικό αγώνα.

Η Πελοπόννησος όπως και τα Γιάννενα είναι δύο μέρη γεμάτα από ιστορία που συνδέονται άρρηκτα με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και σου δίνουν χίλιους λόγους για να τα επισκεφτείς. Εμείς  βρήκαμε έναν ακόμη, ειδικά αν είσαι λάτρης της ιστορίας, για να την επισκεφθείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here