«Η Αναβίωση της Βαμβακούς» ζωή σε ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό της Πελοποννήσου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

«Η Αναβίωση της Βαμβακούς» ζωή σε ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό της Πελοποννήσου


 Αν δεν τη γνωρίζετε θα την μάθετε, θα την επισκεφθείτε και θα την λατρέψετε. Η Βαμβακού Λακωνίας, ένα μικρό χωριό στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα Β.Α. της Σπάρτης, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως όταν υπάρχουν άνθρωποι μ’ αγάπη, πάθος, πείσμα και μεράκι, τότε ένας μισοξεχασμένος ορεινός οικισμός -με κατοίκους που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού- μπορεί να εξελιχθεί σε must προορισμό εναλλακτικού τουρισμού στην Πελοπόννησο και όχι μόνο.

Η εποχή που ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα στην Βαμβακού, με τους λιγοστούς κατοίκους, τα σφραγισμένα ή μισοερειπωμένα πετρόκτιστα σπίτια και το σκηνικό εγκατάλειψης -όπως συμβαίνει με πολλά χωριά της ελληνικής επαρχίας- φαίνεται πως έχει περάσει. Απόδειξη η πρόσφατη λειτουργία του παραδοσιακού ξενώνα «Ρούγα της Βαμβακούς», που βάζει ακόμη ένα λιθαράκι στην πετυχημένη έκβαση του φιλόδοξου σχεδίου μιας ομάδας νέων ανθρώπων -με καταγωγή από το χωριό- και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) να δώσουν και πάλι ζωή στην Βαμβακού. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

«Η Αναβίωση της Βαμβακούς»

«Η Αναβίωση της Βαμβακούς» (Vamvakou Revival) ονομάζεται το φιλόδοξο project που υλοποιεί από το 2018 η ομώνυμη Κοιν.Σ.Επ. που έχουν ιδρύσει πέντε φίλοι, οι τέσσερις με καταγωγή από την Βαμβακού και μ’ έντονες αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χωριό, που έβαλαν μεταξύ τους ένα «στοίχημα ζωής». Να ξαναζωντανέψουν το αγαπημένο τους χωριό των παππούδων τους, δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν νέους ανθρώπους -είτε κατάγονται από την Βαμβακού είτε όχι- να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here