Επιστολή Αρνόκουρου για την θαλάσσια χελώνα και τον Κυπαρισσιακό - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Επιστολή Αρνόκουρου για την θαλάσσια χελώνα και τον Κυπαρισσιακό

Παρακολουθώ και εγώ όπως πολλοί κάτοικοι τα θέματα που έχουν προκύψει με την θαλάσσια χελώνα. Αφορμή για την παρέμβαση μου υπήρξε η εξής φράση της κυρίας Παναγιωτας Θεοδωρου ",,,,μόνο τα παιδιά ενδιαφέρονταν για τη χελώνα αφού τα αυγά ήταν πρώτης τάξεως ...πολεμοφόδια στις μεταξύ τους "μάχες".!" (Το διάβασα στα αποσπάσματα που αναρτήθηκαν στη σελίδα σας στις 20/8). Επειδή από το έτος 1961 εώς το έτος 1967 εγώ και τα υπόλοιπα εξη μέλη τησ οικογένειασ μου με επι κεφαλής τον πατέρα μου τον γνωστό "μπάρμπα Αλεκο" εργαζόμαστε ως "κωληγοι" στα κτήματα του Κανελλακη που τότε διαφεντευε ο γαμπρός του Παπαδόπουλος Παν γυμνάσιαρχης στην κυπαρίσσια και σαν μικρό παιδί που ήμουν τότε αλλα και τα αλλα παιδιά που μεγάλωσαν εκεί όπως η Μαρία Κανελλακη ,τα παιδιά του Νίκου Σταθοπουλου ,τα παιδιά του Αδαμοπουλου, του Δρεκολια κλπ που όλοι ήταν παιδιά του Αγιανακη και της Βλασαδας και έκαναν μπάνιο στην παραλία του Αγιανακη ουδέποτε πείραξαμε τα αυγά της χελώνας και μάλιστα να κάνουμε με αυτά"μάχες" με ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό η συγκεκριμένη φράση. Η αναφορά αυτή της κυρίας Θεοδωρου ειναι προσβλητική της προσωπικότος οχι μονον εμου αλλα κα ι όλων των άλλων παιδικών φίλων κατοίκων που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν εκει. Είμαστε "έλληνες" δηλαδη μη βάρβαροι!και πολύ ευαίσθητοι απέναντι στον αγώνα της χελώνας για διατήρηση του είδους της . Αντίθετα ομωσ απ ότι κάνουν οι οργανωμένοι υποστηρικτές της χελώνας εμείς βοηθήσαμε γνήσια καθώς επισησ και οι γενιές πριν από εμάς και οι μετά από εμάς να φτάσει η χελώνα εώς εδώ. Τώρα παρατηρείται ότι μερικοί να έχουν χρήστει αποκλειστικοι υπερασπιστές περί το είδος της κσι ισωσ την χρησιμοποιούν και πιστευω παρεμβαίνουν βιαίως στην επιβίωση της. Επιτρέψτε μου να παραθέσω την πείρα μου από τα εξή (6)χρόνια που εζησα στον Αγιανακη αλλα και προσωπικεσ γνώσεις και απόψεις μου.
1.Ο κυπαρίσσιακος κόλπος λεγωνταν χελινοκοκολπος καταγραφεις έτσι από το έτος 1450.(υπάρχει σχετική γκραβουρα) Επομένως ο άνθρωπος έζησε δίπλα δίπλα με την χελώνα τουλάχιστο 700 χρόνια. Με τις παρεμβάσεις που γίνονται και με τον τροπο που γίνονται ,όπως αναφέρει η σελίδα σας, θα καταφέρει η χελωνα να συνεχίσει το ταξίδι της στο χρόνο!
2.Η χελώνα πάντοτε έκανε τα αυγά της στο τέλος του χειμεριου κύματος! Αυτό δεν αναφερεται αλλα προβάλλεται ότι τα κάνουν κοντά στο κύμα γιαυτο και η ανάγκη παρέμβασης των να τα τοποθετήσουν μακρυά από την ακτή.
3.Η χελώνα κάνει και παραπλανητικές φωλιές και μόνο σε μια αφήνει ολα τα περίπου 180 αυγά της τα οποία θάβει σε βάθος 80 εκατοστά. Αν τα έκανε κοντά στο κύμα στα ογδόντα εκατοστά έχει νερό!θαλασσινό!και δεν θα μπορούσε να σκάψει βαθεια!γιατί κοντα στο κυμα το εδαφοσ ειναι σκληρό με χαλίκια και ούτε προσφέρεται για την επωαση γιατί δεν υπάρχει πολυ εκει!ενω στην αμμο στο βαθοσ με τη ζέστη άμμο πληρουται η αναγκαία πτουποθεση για την έπωαση των αυγών.
4.Η χελώνα όπως ολα τα άγρια ζώα και ψάρια πχ σολωμος,χελη κλπ έχουν εκ της γονιδιακης τους δομησ εξοπλιστεί με μνήμη που θα εναποθέσουν τα αυγά τους και πως Η οποία ανθρώπινη παρέμβαση ειναι ενάντια στη φυσική εξέλιξη.
5.Τα αυγά τα βάζει ολα μαζί γιατί ξέρει ότι ολα τα υγιη θα επωαστουν σχεδόν ταυτόχρονα οπότε τα νεογνα στο δρόμο τους από το αυγό μέχρι τον χώρο τους στη θάλασσα θα πανε το ενα πισω απο το άλλο έτσι και αν καιρόφυλακτουν παντα οι εχθροί τουσ όπως νύφιτσες αλεπούδες η πουλιά (και οχι ο ανθρωποσ)μερικά εξ αυτών θα τα καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα. 6.Η χελώνα δεν παει να κάνει τα αυγα της σε κλειστούς κόλπους ούτε σε παραλίες με μικτό βάθος χειμεριου κύματος γιατί ξέρουν ότι η θάλασσα ειναι απρόβλεπτη ως εκ τούτου ενα απρόβλεπτο κύμα έστω και το καλοκαίρι θα σαρώσει τα αυγα της. Αυτο πχ ισχύσει για παραλίες μικρού πλάτους ακτής πχ παραλία καλου νερού.
7.Η χελώνα δεν παει να κάνει τα αυγά της σε ερημικες παραλίες που δεν έχει παρουσία ανθρώπου. Η χελώνα υπολογίζει στην παρουσία του ανθρώπου που τον βλέπουντα σαρκοβορα πουλιά και φευγουν . Οπου υπαρχει κοντα ο ανθρωποσ υπάρχει κοντά και η κατοικία του η η γεωργική του δράση με τουσ γνωστουσ θορυβουσ . Οπου υπαρχει ο ανθρωποσ υπαρχουν και τα κατοικιδια του οπωσ σκυλια ,γατεσ,αλογα,κλπ που η παρουσια τουσ διωχνει μακρυα αλεπουδεσ η αλλα σαρκοβορα. Αν για μια περίοδο έγκατα ληφθεί η περιοχή εντελώς από ανθρώπους ενα ειναι βέβαιο"η χελώνα θα αναζητήσει άλλη περιοχή να εναποθέσει τα αυγα της".
Διαφωνώ με τις θέσεις ότι η χελώνα χρειάζεται από κάποιος "εντοπισμό των Φωλιων τους η καταγραφή η προστασία". Απο ποιους προστασία!ο άνθρωπος κάνει το μπάνιο του κοντά στο κύμα.Η φωλιά ειναι μακρυά στο τέλος του χειμεριου κύματος!και σε βάθος 80 εκατοστά!εκει έχει μόνο άμμο που καίει! και πολυ μαλιστα(αυτοσ ειναι ενασ αλλοσ λογοσ που η χελωνα κανει τα αυγα μακρυα απο το κυμα.Ξερει οτι εκει εχει καυτη αμμο και τα παιδακια δεν θα πανε κοντα γιατι καιγωνται τα ποδαρακια τουσ). Τα παιδάκια δεν θα αφήσουν την θάλασσα και τα παιχνίδια στην παραλία να πανε ως "ούνοι η βάρβαροι" να ξερόψηθουν σκαβωντας την άμμο σε βάθος ενα μετρο να βρουν τα αυγα να παίξουν αυγό πόλεμο! Αυτά μόνο σε απίστευτες φαντασιώσεις συμβαίνουν! 8.Η περίφραξη των Φωλιων πέραν του ότι ειναι επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά δημιουργεί ενα τεχνικο κλείο γύρω απο τα νεογνά που αφ ενός μεν τα αποπροσανατολιζει γιατί ειναι ξένο προς την φύση τους να ειναι περίφραγμενα αφ ετέρου οταν βγαίνουν απο το αυγό έχουν εντολή απο την φύση τους αμέσως να τρέξουν προς την θάλασσα για να γλυτώσουν απο τους εχθρούς των (πτηνά κλπ και όχι απο τον άνθρωπο). Και βεβαίως τα καλάμια της περίφραξης που βάζουν οι σύλλογοι και το συρματόπλεγμα πανω στη φωλια τα δυσκολεύει να φύγουν γρήγορα γιατί μπερδεύονται ανάμεσα στο συρματόπλεγμα που βάζουν πάνω στη φωλιά αλλα και στα καλάμια γύρω γύρω. Οπότε τι γίνεται στη πράξη?μια παρέμβαση ανθρώπινη ακόμα?παρακολουθειται ποτέ ειναι να βγουν και ελευθερωνωνται τα καλάμια και το συρματόπλεγμα?αλλη μια παρέμβαση στη φύση και στο έργο της δηλαδη? 9.Εγώ ενθυμούμαι στα παιδικά μου χρόνια να βοηθάμε με τα μικρά χεράκια μας τα παιδικά κάποια χελώνακια να τα καταφέρουν να φτάσουν στη θάλασσα. Με τόσα εμπόδια και παρεμβάσεις που κάνουν άλλοι στο όνομα της επιβίωσης της δεν πιστεύω ότι προσφέρουν θετικά. Εγώ και η γενιά μου και οι πριν απο εμασ και οι μετέπειτα χωρίς να είμαστε οργανωμένοι σε συλλόγους και χωρίς επιδοτήσεις καταφέραμε να φέρουμε την χελώνα εώς εδώ. Ευχαριστω για την φιλοξενία. Κωστας Αρνοκουρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here