Η ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ


 Η πτήση του drone πάνω από την λίμνη Καϊάφα ή λουτρόπολη του Καϊάφα, μας προσέφερε ένα βίντεο με εντυπωσιακά πλάνα από τον υδροβιότοπο που βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Δίκαιο Ηλείας.

Η λίμνη βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, διαθέτει ιαματικά νερά, ενώ στα νερά γίνονται αθλητικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι. Διοικητικά ανήκει στη Ζαχάρω από την οποία απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα.

Καλύπτει έκταση 1500 στρεμμάτων, έχει μήκος 3 χιλιόμετρα και βάθος 2 μέτρα. Μέσα στη λίμνη υπάρχει επίσης το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπολη του Καϊάφα.

Δείτε πανοραμικά πλάνα από την εγκαταλελειμμένη Λουτρόπολη της Ηλείας, που δημοσίευσε στο YouTube το κανάλι «Michael Miller»:

 

 

Είναι ένας υδροβιότοπος, ο δεύτερος σημαντικότερος στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλίας, περίπου 50 χλμ. βορειότερα. Από τη θάλασσα χωρίζεται από ένα τμήμα πευκοδάσους, που φέρει και το όνομα «Στροφυλιά» καθώς και ειδικοί σχηματισμοί αμμοθινών. Το οικοσύστημα έχει υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω των σκουπιδιών, της παράνομης λαθροθηρίας που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, της παράνομης υλοτομίας και των αθλητικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στη λίμνη.

Η λίμνη πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε γύρω στον 6ο αιώνα μ.Χ. μετά από μεγάλο σεισμό.

Ο Καϊάφας λίγο πριν το 1960 ήταν γνωστός και δημοφιλής προορισμός για θεραπευτικούς λόγους. Οφείλει τη φήμη του, κυρίως, στα ζεστά λουτρά και το νερό του, που είχαν ιαματικές ιδιότητες, αλλά και στο μοναδικό του τοπίο, που συνδύαζε αρμονικά θάλασσα, δάσος, λίμνη και βουνό σε υπέροχη κλίμακα.

Κάθε χρόνο έφταναν επισκέπτες από όλα τα μέρη της χώρας για να κάνουν τη θεραπεία που τους υποδεικνύεται, δηλαδή: ζεστά μπάνια. Οι λουόμενοι έφτασαν εκεί με το μόνο μέσο που υπήρχε τότε, που ήταν η οτομοτρίς.

Η κολυμβητική περίοδος ξεκινούσε στα τέλη Μαΐου και τελείωνε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Θα μπορούσαμε να ταξινομήσουμε τους επισκέπτες σε τρεις κατηγορίες. Στους αριστοκράτες, που προτίμησαν να μείνουν στα τρία προπολεμικά ξενοδοχεία που υπήρχαν στον Καϊάφα, την Αρίνη, το Γεράνιο και την Ολυμπία.

Σε αυτούς που ανήκουν στη μεσαία τάξη, που επέλεξαν τη μικρή πόλη, όπου λίγοι βολεύονταν στα δύο υποτυπώδη ξενοδοχεία της, το Rex και το International, και οι περισσότεροι σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, που είχε τα μεγαλύτερα και πιο αξιοπρεπή σπίτια.

Με τον καιρό, η αίγλη των ζεστών λουτρών έσβησε, ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, της αμφισβήτησης και της απομυθοποίησης των θεραπευτικών τους αποτελεσμάτων. Τα υπέροχα ξενοδοχεία του Καϊάφα, τα λουτρά απέναντι, στα βράχια της Λαπίθας, καθώς και ό,τι άλλο λειτουργούσε ομαλά στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και πλέον μαραζώνουν χρόνο με το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here