Οι τέλειες διακοπές στη Νότια Πελοπόννησο - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Οι τέλειες διακοπές στη Νότια Πελοπόννησο

 


Με το παρόν δηλώνουμε την πρόθεσή μας να καθιερώσουμε τους όρους πρώτο, δεύτερο και τρίτο πόδι για την Πελοπόννησο, με τον ίδιο τρόπο που τους χρησιμοποιούμε για την Χαλκιδική –σαν την οποία έχει και παραέχει, κι αν διαφωνείς με αυτό διακοπές στον νότο της Πελοποννήσου μάλλον δεν έχεις κάνει.

Το πρώτο πόδι: Μεθώνη και πέριξ

Συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες αμμουδερές παραλίες της Πελοποννήσου ολόκληρης, έχει περισσότερα κάστρα απ’ όσα προλαβαίνεις να επισκεφτείς σε μια εβδομάδα διακοπών, και δύο ξακουστούς καταρράκτες, τη Νέδα και το Πολυλίμνιο, βγαλμένους από τα πιο δροσερά καλοκαιρινά σου όνειρα.

Στα παραλιο-χαϊλάητ εδώ περιλαμβάνονται σίγουρα η Βοϊδοκοιλιά, με τα κρυστάλλινα νερά και την πουδρένια άμμο της, τα Περούλια που δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι, οι απέραντες αμμουδιές της Φοινικούντας και η Χρυσή Ακτή της Γιάλοβας που είναι… αυτό που λέει το όνομά της. Παγωμένες βουτιές θα κάνεις, εκτός από τους προαναφερθέντες καταρράκτες, και στο ανεξερεύνητο μέχρι πρότινος Φαράγγι της Στενωσιάς, ενώ οι Ροβινσώνες μας θα αγαπήσουν το ακατοίκητο νησάκι της Σαπιέντζας, όπου φτάνεις με καραβάκι από την Μεθώνη.

Διαβάστε περισσότερα - 7 μαγευτικές παραλίες στη Μεσσηνία 

Για βάση, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στη Μεθώνη και την Κορώνη, καθεμιά με το δικό της μεσαιωνικό κάστρο, τα κάμπινγκ της Φοινικούντας που έχουν αίσθηση διακοπών στα 90s και την Πύλο που είναι ίσως το πιο νησιώτικο μέρος της Πελοποννήσου.

Διαβάστε περισσότερα - Τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου για πρωτάρηδες 

Το δεύτερο πόδι: Η Μάνη

Για να γνωρίσεις, λέει, τη Μάνη περαστικός θέλεις τρεις ημέρες, περιπατητής τρεις μήνες, και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές: Μία για τις θάλασσες, μία για τα βουνά και μία για τους ανθρώπους της. Το πιο sui generis μέρος όχι της Πελοποννήσου, της Ελλάδας όλης, έχει χωριά λαξευμένα από πέτρα, άνυδρα τοπία που μοιάζουν βγαλμένα από αμερικάνικο road movie και (βοτσαλωτές κυρίως) παραλίες με νερά να τα πιείς στο ποτήρι. Α, κι έχει επίσης μια από τις καλύτερες κουζίνες της Ελλάδας.

Όποιο χωριό και αν διαλέξεις για βάση σου, απογοητευμένος/η αποκλείεται να φύγεις, αλλά αν χρειάζεσαι κατευθυντήριες ως πρωτάρης, η Αρεόπολη είναι σαφώς το ζωντανότερο τα βράδια χωριό, και ένα από τα ομορφότερα επίσης, το Λιμένι συγκεντρώνει μερικά από τα καλύτερα ταβερνάκια του ποδιού, κι έχει επίσης τέλεια τιρκουάζ νερά στα οποία βουτάς από τα βράχια, η Βάθεια είναι εγκαταλελειμμένη οπότε να μείνεις δεν μπορείς, αλλά είναι επίσης μαγική, οπότε αν βρεις κατάλυμα κοντά της θα την βολτάρεις ατελείωτα, και ο Γερολιμένας φωλιάζει κάτω από θεόρατα βράχια που του δίνουν την αίσθηση της άκρης του κόσμου. Και τώρα που το είπαμε αυτό, σημείωσε επίσης στα οπωσδήποτε την πεζοπορία στο Ακρωτήρι Ταίναρο, που οι αρχαίοι ημών θεωρούσαν όντως το τέλος του κόσμου, και μια από τις εισόδους του Άδη.

Διαβάστε περισσότερα - 12 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη (λακωνική) Μάνη 

Όσο για παραλίες; Όρεξη να ‘χεις, να βουτάς κάθε μέρα και σε διαφορετική. Στις δικές μας αγαπημένες περιλαμβάνονται η Άμπελος με τα απολύτως τιρκουάζ νερά της, οι (σπάνιες για τα μανιάτικα δεδομένα) αμμουδιές στο Μαρμάρι και την Αγία Βαρβάρα, και το Νησάκι του Κότρωνα που είναι μια βοτσαλωτή λωρίδα γης ανάμεσα σε δύο θάλασσες.

Διαβάστε περισσότερα - Οι ωραιότερες παραλίες της Μάνης 

Το τρίτο πόδι: Η Μονεμβασιά

Βγαλμένη από τα παιδικά παραμύθια που μιλούν για δράκους, ιππότες και νεράιδες, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο μαγικά μέρη στην Ελλάδα. Κάποιοι από εμάς θα μπορούσαν να περάσουν όλες τις μέρες των διακοπών τους απλά ανεβοκατεβαίνοντας τα σοκάκια της, σκαρφαλώνοντας λαχανιασμένοι για πικνίκ στα πλατώματα της Άνω Πόλης, βουτώντας από τα βράχια του Πορτέλλο και ξυπνώντας κάθε μέρα αχάραγα για να χαζέψουμε τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από την θάλασσα, πίσω από τον φάρο.

Διαβάστε περισσότερα - 10 αξέχαστες εμπειρίες στη Μονεμβασιά 

Θα ήταν όμως κρίμα, γιατί το τρίτο πόδι της Πελοποννήσου δεν εξαντλείται στην Καστροπολιτεία. Έχει ωραιότατες παραλίες σαν τα Αμπελάκια με το ψιλό τους βοτσαλάκι και τα βαθυγάλαζα νερά, το Καστράκι με την συμπαθέστατη αμμουδιά του δυο βήματα από τη Μονεμβασιά, την Πλύτρα με τη βυθισμένη πολιτεία της και τον Αρχάγγελο που είναι εκτός από παραλία και ωραιότατη βάση για να εξερευνήσεις την άγνωστη εν πολλοίς δυτική μεριά του ποδιού.

Και βέβαια, στον βαθύ νότο αυτής της μεριάς έχουμε το μοναδικό στην Ελλάδα φιόρδ του Γέρακα, το απολιθωμένο δάσος του Αγίου Νικολάου, τη βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι, και την απόλυτη σούπερ σταρ Ελαφόνησο, που πες ό,τι θες για την αλόγιστη τουριστικοποίησή της, άδικο δεν θα έχεις, αλλά αυτά τα νερά δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα. Ίσως ούτε και στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here