Εκεί που η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα, βρίσκεται ένας τόπος με παρθένα φύση, ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της Ελλάδας και μια γαλήνια λίμνη. Ανακαλύψτε τον Λάδωνα και την τεχνητή λίμνη του, ένα από τα υπέροχα «μυστικά» της Πελοποννήσου
Η Πελοπόννησος έχει πολλά κρυμμένα μυστικά για ταξιδιώτες που θέλουν να απολαύσουν τη φύση. Ένα από αυτά είναι η τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα στην Αρκαδία. Ο Λάδωνας είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού. Τα νερά του κατρακυλούν από τις πλαγιές του Χελμού, διασχίζουν τη δυτική Αρκαδία και ενώνονται με τις πηγές του Αλφειού, στα σύνορα με την Ηλεία. Η κατασκευή φράγματος, σε απόσταση 120 χλμ. από την Τρίπολη, οδήγησε στη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, η οποία προσφέρεται για ήσυχες απόδρασεις και πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες.
Ο ποταμός Λάδωνας και η μαγευτική τεχνητή λίμνη του
Ο Λάδωνας ήταν ονομαστός ήδη από την αρχαιότητα για την ομορφιά του τοπίου του. Ο Παυσανίας, που επισκέφθηκε την περιοχή τον 2ο αιώνα μ.Χ., τον αναφέρει ως τον ωραιότερο ποταμό που υπάρχει. Οι αναφορές του ποταμού στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι πολλές. Στα νερά του κολυμπούσε η Δήμητρα, στις όχθες του κυνηγούσε η Άρτεμη, ενώ στη γύρω περιοχή περιφερόταν και ο Πάνας.
Ο Λάδωνας ποταμός πηγάζει από τα Αροάνια όρη, διασχίζει το Νομό Αχαΐας και στο Νομό Αρκαδίας εκβάλλει στον Αλφειό, ο οποίος με τη σειρά του εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής του ρέει ανάμεσα στα όρη Μαίναλο και Αφροδίσιο. Είναι ένας ποταμός με ήρεμη ροή, περιβαλλόμενος από πολλές φυσικές ομορφιές, που προσφέρει πολλές επιλογές δραστηριοτήτων – από rafting και canoe kayak μέχρι πεζοπορία και ποδηλασία βουνού γύρω από τις όχθες του.
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Λάδωνα είναι το φράγμα του, μήκους 104 μ. και ύψους 55 μ., χτισμένο στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μ. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 στο πλαίσιο των ιταλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μαγευτική τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα, που δημιουργήθηκε από το φράγμα, μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς βιοτόπους της Πελοποννήσου. Έχει μήκος 15 χλμ. και μέγιστο πλάτος 1,5 χλμ. Οι πράσινες πλαγιές και οι κορυφές των βουνών που καθρεφτίζονται στα νερά της, δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο. Αξίζει η βόλτα με το αυτοκίνητο, με μηχανή ή ποδήλατα γύρω από τη λίμνη. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι και το πεντάτοξο «γεφύρι της Κυράς», το οποίο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σκεπάζεται από τα νερά της λίμνης.
Ιδανικό ορμητήριο για φυσιολατρικές δραστηριότητες είναι το χωριό Δάφνη Αχαΐας (65 χλμ. από την Τρίπολη και 45 χλμ. από τα Καλάβρυτα). Αν έχετε διάθεση για εξορμήσεις, στην περιοχή θα ανακαλύψετε γαλήνια χωριά με λίγες επιλογές για διαμονή και φαγητό, όπως τη Μουριά, την Κοντοβάζαινα και τη Δήμητρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου