Οι ακραίες αποφάσεις προκαλούν αντιδράσεις - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Οι ακραίες αποφάσεις προκαλούν αντιδράσεις

Οι ακραίες αποφάσεις προκαλούν αντιδράσεις
Η Ελλάδα κινδυνεύει με μια ακόμα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου ζητεί την καταδίκη της χώρας γιατί δεν λαμβάνονται τα επαρκή μέτρα για την προστασία της χελώνας καρέτα - καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Η παρέμβαση του Ευρωδικαστηρίου προκαλείται μετά από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν διαφωνήσει με διάφορες παρεμβάσεις που έχουν επιχειρηθεί σε αυτήν από δημοτικές αρχές και ιδιώτες.

Η εισαγγελική πρόταση καταγράφει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ποιες είναι οι παραβάσεις που έχουν σημειωθεί. Πρόκειται για την κατασκευή κατοικιών στην περιοχή Αγιαννάκης, τη διάνοιξη ενός παράλληλου στις σιδηροδρομικές γραμμές δρόμου από το Καλό Νερό μέχρι την Ελαία, τη μη απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ στο δάσος της Ελαίας, την ύπαρξη ξύλινων εξεδρών στα καταστήματα του Καλού Νερού και βέβαια την ύπαρξη φώτων στα παραλιακά καταστήματα και τα καταλύματα της περιοχής. Με δυο λόγια, ο εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου ζητεί από το Καλό Νερό μέχρι την Ελαία και κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή να σταματήσει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα προκειμένου να προστατευθεί επαρκώς η αναπαραγωγή της χελώνας καρέτα - καρέτα.
 Το Ευρωδικαστήριο δεν έχει βέβαια εκδώσει ακόμα την απόφασή του και δεν γνωρίζουμε αν κάνει τελικά αποδεκτή την πρόταση του εισαγγελέα. Δεν ξέρουμε αν το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε και προσπάθησε να πείσει ότι δεν μπορεί να εξαφανίσει τους ανθρώπους από την περιοχή, οι οποίοι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ζήσουν και να αναπτύξουν μια ήπια οικονομική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος είναι κοντά στις απόψεις του εισαγγελέα. Με βάση λοιπόν τις ενδείξεις μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως εθνικού οικολογικού πάρκου.
Μια απόφαση που θα απαγορεύσει κάθε δραστηριότητα από την παραλία του Καλού Νερού -συμπεριλαμβάνονται και τα υπάρχοντα καταστήματα- μέχρι μετά την Ελαία στις εκβολές της Νέδας. Με την απαγόρευση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας σε όλη αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αναπαραγωγή της καρέτα - καρέτα θα προστατευθεί σημαντικά. Το σπάνιο αυτό είδος θα συνεχίσει να υπάρχει στη θάλασσα της Μεσογείου, ενώ οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι με τις μη κυβερνητικές τους οργανώσεις θα αποκτήσουν έναν περιβαλλοντικό παράδεισο, στον οποίο θα ασκούν το χόμπι τους και θα επιδεικνύουν την ευαισθησία τους. Ολα αυτά θεωρούμε ότι είναι ιδανικά σε έναν κόσμο που μπορούμε όλοι να συνυπάρχουμε αρμονικά και ειρηνικά. Υπάρχει μόνο μια λεπτομέρεια η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι διαθέτουν περιουσίες που απαλλοτριώνονται, προκειμένου να επιτευχθεί ένας ανώτερος σκοπός. Επειδή ο τζάμπας έχει εδώ και χρόνια πεθάνει, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες κτημάτων, καταστημάτων και σπιτιών και να αποχωρήσουν από την περιοχή. Το να επιδοτούνται κάποιοι έμμεσα ή άμεσα επειδή αγαπούν τα ζώα, να βγάζουν απαγορεύσεις και να καταδικάζουν ανθρώπους και περιοχές ολόκληρες στην ανέχεια δεν είναι δίκαιο. Η ευαισθησία υπέρ των ζώων δεν μπορεί να ασκείται και να επιβάλλεται σε βάρος του ανθρώπου. Το περιβάλλον για να προστατευθεί αποτελεσματικά χρειάζεται καταρχήν εμπέδωση του αισθήματος της δικαιοσύνης και της αρμονικής συνύπαρξης.

Τα πράγματα στη συγκεκριμένη περιοχή όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας παίρνουν άσχημη τροπή. Οι ολοκληρωτικές απαγορεύσεις κάθε δραστηριότητας χωρίς να υπάρχει οικονομικό κίνητρο θα οδηγήσει σε αντιδράσεις. Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει ένα μεγάλο εθνικό πάρκο θα πρέπει να δώσει οικονομικά κίνητρα στους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες εκτάσεων κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Με γενικές απαγορεύσεις δεν νομίζουμε ότι θα επιτευχθεί ούτε η προστασία της χελώνας ούτε η ανάπτυξη της περιοχής. Η ενίσχυση των ακραίων θέσεων προκαλεί πόλωση και αν σήμερα νικούν οι μεν σύντομα θα νικήσουν οι δε και στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα ούτε για να σωθεί ούτε για να προστατευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here