Περίπου 500 Ιταλοί μαθητές Λυκείου, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους του, βρίσκονται από τις 13 Μαρτίου (και έως τις 18 του μήνα) στην Ελλάδα για να βιώσουν το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia), μετά την επιτυχία της πρώτης παρουσίασής του στην Ελλάδα πέρυσι.
Οι Ιταλοί μαθητές θα περιηγηθούν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, την Κόρινθο και τους Δελφούς για να μυηθούν στη φιλοσοφία της Μεγάλης Ελλάδας.
Ιδού πώς παρουσιάζεται το ίδιο το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Magna Grecia:
"...Το αρχαίο μονοπάτι που βιώσαμε μέσα από την «Κοινή» μας Μεσόγειο ανά τους αιώνες, ξαναβρίσκει την πραγματική του ιστορία και φτάνει στην Ελλάδα, στην Αθήνα, την Κόρινθο και τους Δελφούς.
Το «Κοινό» μας βρίσκει τον αυθεντικό κοσμοπολιτισμό στη φιλία, δηλαδή στην αγάπη που βασίζεται σε μια ελεύθερη και ίση σχέση, χωρίς καμία φιλοδοξία επικυριαρχίας. Η μεσογειακή κοινότητα μέσα από τη φιλοσοφία της, μας θυμίζει ότι μπορούμε να είμαστε φίλοι και ας είμαστε ξένοι. Το μεγάλο «αρχιπέλαγος» είναι το σεντούκι του θησαυρού που έχει δημιουργήσει αστρικές φιλίες, όπως ορίζει ο Νίτσε.
Thalassa: Mare Nostrum, η Μεσόγειος!
Η θάλασσα που μας αγκαλιάζει, μας προστατεύει με τη διαφορετικότητα της, αλλά συγχρόνως με το σταθερό της μέγεθος. Μια διαδρομή, που συνδυάζει και ενώνει, ως η θάλασσα της Ευρώπης που διαμορφώνει εκλεκτικές συγγένειες και αντιστοιχίες στις αποστάσεις μεταξύ των πόλεων, νησιών, ύφαλων, σπηλιών, όρμων, κόλπων, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο ελληνικός αποικισμός λειτουργεί σαν το χωνευτήρι που ποτέ δεν παύει να μοχλεύει και να συντηρεί τον μεσογειακό πολιτισμό.
Η φιλία δημιουργεί πολιτιστικές, θρησκευτικές και πολιτικές αμφικτιονίες. Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Magna Grecia θέλει να αναβιώσει τον ελληνικό πολιτισμό για να ανοίξει νέες μορφές δράσεις προς τη φιλία.
Θα βρεθούμε στην Αθήνα. Θα επισκεφθούμε την Ακρόπολη που ανέδειξε στο κόσμο το αγαθό της φιλοκαλίας. Θα σταματήσουμε στους Δελφούς, εκεί όπου δημιουργείται η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή αμφικτιονία της Ελλάδας, εκεί όπου οι αρχαίοι ταξιδιώτες και εξερευνητές, ρωτούσαν την Πυθία και το μαντείο έδινε την ιερή λέξη μέσα από την οποία εξασφάλιζε την πίστη, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της δυνατότητας συνύπαρξης .
Αλλά πάνω απ ‘όλα δίδαξε τη τέχνη της αυτογνωσίας. Το γνώθι αυτόν, που παραμένει η πιο σημαντική επιταγή της Δυτικής συνείδησης.
Πίστη και φιλία που αποπνέει η Κόρινθος, είναι ο άλλος σταθμός του ταξιδιού μας, μια πόλη ανοιχτή στο διεθνές εμπόριο κυρίως όμως στον αποικισμό περιοχών που θα διαμορφώσουν στη συνέχεια τη Magna Grecia.
Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα, είναι μια εκπαιδευτική διδακτική εμπειρία που καλεί τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα φιλοσοφικό ταξίδι μέσα και έξω από τον εαυτό τους. Γεννήθηκε σε μια περιοχή σύμβολο της δυτικής φιλοσοφίας, την αρχαία Ελαία. Από το 2012 ταξιδεύει προτείνοντας τις δραστηριότητές του σε ορισμένα από τα πιο όμορφα μέρη, σύμβολο, της μεσογειακής κουλτούρας (Cilento, Βέλια, Metaponto, Matera, Οτράντο, Λέτσε, Συρακούσες, Noto, Bronte-Αίτνα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου