ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 


Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας για την διάταξη περί άρσης του αξιόποινου πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων

Posted: 19 Oct 2020 11:19 AM PDT

«Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο δίνει ‘άφεση αμαρτιών’ σε αιρετούς και υπαλλήλους. Προάγει τη διαφθορά και επιβραβεύει την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Δεν τιμά την αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης αυτό το άρθρο. Κρίμα».

Στην πιο πάνω δήλωση προέβη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή την πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή της διάταξης η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α΄/12-10-2020) και η οποία προβλέπει ότι «αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31-7-2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάσει ελέγχων και Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Σημειώνεται, ότι ο περιφερειάρχης ζήτησε το συγκεκριμένο θέμα να περιληφθεί αμέσως στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με εισηγητή τον ίδιο τον Π. Νίκα.

 

Οι κατανομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τα νοσοκομεία των 5 Π.Ε.

Posted: 19 Oct 2020 11:18 AM PDT

Δημοσιοποιείται η μέχρι τώρα κατανομή πιστώσεων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του ΕΣΠΑ, προς τις δημόσιες δομές υγείας και συγκεκριμένα προς τα νοσοκομεία των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, η οποία πλησιάζει τα 20 εκ. ευρώ.

Παράλληλα σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται  η νέα κατανομή, μέσω ΕΣΠΑ, η οποία θα αφορά υποδομές σε νοσοκομεία, στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο διασφάλισης δημόσιας υγείας και ενίσχυση των μονάδων και φορέων υγείας του υπουργείου Υγείας  με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας covid 19».

Την κατανομή μπορείτε να την δείτε εδώ.

Συνδράμει η Περιφέρεια τις δημόσιες δομές υγείας, “δεν είμαστε αρμόδιοι, αλλά ερχόμαστε επικουρικά στον αρμόδιο φορέα που είναι το υπουργείο Υγείας” σημειώνει ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

Posted: 19 Oct 2020 11:17 AM PDT

Προβληματισμός εκφράζεται από την εικόνα που προκύπτει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά τον κορονοϊό, μετά τα συνολικά 20 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην διάρκεια του περασμένου τριήμερου -από την περασμένη Παρασκευή 16 έως και χθες Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στην τακτική καθημερινή τηλεδιάσκεψη που συγκαλεί ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τη συμμετοχή των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και των αρμόδιων για τον τομέα της Υγείας υπηρεσιακών στελεχών.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια -όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης- συνεχίζει να επικουρεί τις δημόσιες δομές υγείας, προμηθευόμενη και προωθώντας προς αυτές διάφορα υλικά και εξοπλισμό, αλλά και καλύπτοντας δαπάνες μισθοδοσίας του έκτακτου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού:

“Ενισχύουμε και εξοπλίζουμε όσο μπορούμε τις δημόσιες δομές υγείας, πάντα με χαρακτήρα επικούρησης καθώς ο εξοπλισμός των μονάδων υγείας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά του υπουργείου Υγείας” τόνισε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι περί τα 15.000.000 ευρώ θα κατανεμηθούν τις επόμενες ημέρες μέσω ΕΣΠΑ στα νοσοκομεία για τη βελτίωση των υποδομών τους.

 

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση, από την Περιφέρεια διατέθηκαν 75.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Σπάρτης και άλλα 34.000 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Επίσης, έχουν ήδη διατεθεί μέχρι τώρα 10 οικίσκοι τύπου isobox που και έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για την προμήθεια ακόμα 7 από τους εν λόγω οικίσκους.

Συγκεκριμένα, τα 10 isobox έχουν διατεθεί ήδη στα Κέντρα Υγείας Αστρους, Μελιγαλά, Πύλου, Καλαμάτας, Κιάτου, Αρεόπολης, Βλαχιώτη και Γυθείου, όπως επίσης και στα νοσοκομεία Ναυπλίου και Αργους.

Τα υπόλοιπα 7 isobox που πρόκειται να προμηθευτεί η Περιφέρεια μέσω διαγωνισμού προορίζονται για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, τα Κέντρα Υγείας Τρίπολης, Φιλιατρών, Αγίου Νικολάου, Σπάρτης και Νεάπολης, καθώς και φια τον Υγειονομικό Σταθμό Γλυκόβρυσης στη Λακωνία.

Ειδικά στην περιοχή της Λακωνίας και συγκεκριμένα, για τον Υγειονομικό Σταθμό της Γλυκόβρυσης έχει γίνει προμήθεια στα εξής: 1.000 Μάσκες, 50 στολές προστασίας, 5 Θερμόμετρα, 5 Οξύμετρα, 2 Στηθοσκόπια, 10 Αντισηπτικά, 300 Γάζες, 1 εξεταστικό κρεβάτι.

Τέλος, όσον αφορά τα rapid test, έχουν γίνει από τις τοπικές μονάδες υγείας και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, 2.730 στον Δήμο Ευρώτα και 450 στον Δήμο Μονεμβασίας.

Αποφάσεις για σημαντικά θέματα από την Οικονομική Επιτροπή

Posted: 19 Oct 2020 11:16 AM PDT

Αποφάσεις για σημαντικά έργα έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν περιλαμβάνονται οι εγκρίσεις σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, α)  μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ναυπλιέων και της Πελοπόννησος Α.Ε. για την οργάνωση και λειτουργία περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης (info kiosk) στο Ναύπλιο, β) μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, γ) μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τρίπολης για το έργο ανακαίνισης, βελτίωσης και συντήρησης των κτηριακών εγκαταστάσεων του γηπέδου του Παναρκαδικού (35.000 ευρώ), δ) μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Γορτυνίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου για το έργο ανακατασκευής του γηπέδου καλαθοσφαίρισης του Δημοτικού Σχολείου Βαλτεσινίκου (17.000 ευρώ), ε) μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της “Πελοπόννησος” Α.Ε. για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, δημιουργία δομής ελέγχου και ανάπτυξη μηχανισμού επιτήρησης και επαγρύπνησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το χρονικό διάστημα 2021 – 2022 και τέλος, στ) μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της “Πελοπόννησος” Α.Ε. για  την επιδημιολογική επιτήρηση και απόκριση για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV- 2 (covid 19) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην ίδια συνεδρίαση, εξ άλλου, η Επιτροπή ενέκρινε την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση της επικαιροποίησης της εκπονηθείσας μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγαλόπολης στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος “Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε. Αρκαδίας και διάθεση πίστωσης ποσού 31.412.033,10 ευρώ για την υλοποίησή του από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών 2018” του άξονα προτεραιότητας 7: “Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης”, του μέτρου 1 “Επικαιροποίηση της εκπονηθείσας μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγαλόπολης” του Πράσινου Ταμείου .

Ακόμα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την δημοπράτηση του έργου συντήρησης της παλαιάς εθνικής οδού Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών εντός των ορίων νομού Κορινθίας (προϋπολογισμός 1.700.000 ευρώ), όπως επίσης και τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τα έργα,  α) αντιπλημμυρικής προστασίας με τον καθαρισμό και συντήρηση, ανακατασκευή υφιστάμενων υποδομών σε ρέματα, χειμάρρους και ποταμούς αρμοδιότητας Π.Ε. Αρκαδίας (300.000 ευρώ) και β) δενδροφύτευσης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου στον ταμιευτήρα της λίμνης Τάκα (325.000 ευρώ).

Η Επιτροπή, επίσης, ενέκρινε τα πρακτικά δημοπρασίας στα έργα, α) βελτίωσης και συντήρησης του δρόμου Δημητσάνα – Ζάτουνα – Μάρκου – Μονή Φιλοσόφου (400.000 ευρώ), β) συντήρησης και βελτίωσης του επαρχιακού δρόμου Χάνι Κοπανίτσα – Χάραδρος – Πλάτανος – Σίταινα – Καστάνιτσα (600.000 ευρώ), γ) εγκατάστασης δικτύου άρδευσης στην περιοχή Κώμης του Δήμου Τρίπολης (335.000 ευρώ) και δ) αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, προμήθεια και φύτευση δένδρων και θάμνων στα πρανή του οδικού δικτύου της Π.Ε. Αρκαδίας (52.000 ευρώ).

Εγινε, εξ άλλου, έγκριση των πρακτικών του ηλεκτρονικού διαγωνισμού μέσω ΕΣΗΔΗΣ επιλογής αναδόχου, στο πλαίσιο της υπ΄ αριθ. 3/2020 Διακήρυξης με τίτλο “Προμήθεια τεσσάρων Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων για την Ενίσχυση της Ηλεκτροκινητικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

Τέλος, εγκρίθηκε η διενέργεια διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διακήρυξης -σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016 (Α ́147)-, για την προμήθεια 5.000 Τεστ Ταχείας Διάγνωσης Αντιγόνου (Rapid Test),για επιδημιολογικούς σκοπούς και την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης του κορονοϊού COVID 19 σε εργάτες γης της Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη διαδικασία προς την έγκρισή τους τα Τεχνικά Προγράμματα στις 5 Π.Ε.

Posted: 19 Oct 2020 11:15 AM PDT

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των Τεχνικών Προγραμμάτων στην κάθε μία από τις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και ο προγραμματισμός του 20% των ΚΑΠ.

Τα εν λόγω σχέδια θα συζητηθούν μεθαύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στην Εκτελεστική Επιτροπή και θα ακολουθήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, η συζήτησή τους στην Οικονομική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Εκταμίευση 39.527,91 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 19 Oct 2020 11:14 AM PDT

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 39.527,91 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η δαπάνη αυτή προορίζεται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Συνάντηση στο Δημαρχείο Ξυλοκάστρου

Posted: 19 Oct 2020 11:13 AM PDT

Εργα που υλοποιούνται ήδη και άλλα που προγραμματίζονται στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης συζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής με στελέχη του εν λόγω δήμου, σε συνάντηση που είχε σήμερα μαζί τους στο Δημαρχείο.

Ειδικότερα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, για έργα αρδευτικά και οδοποιίας που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και σχετικά με έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί και θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, ενώ έγινε αναφορά επίσης σε θέματα των τομέων υγείας και πολιτισμού.

Στη σημερινή συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη μετείχαν οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Αποστολόπουλος (αρμόδιος σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ποιότητας Ζωής, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας), Τάσος Λόντος (αρμόδιος σε θέματα Οικονομικών, Διοίκησης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εμπορίου και Τουρισμού) και Ελίνα Μενούνου (αρμόδια σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού).

Αυτοψία στα έργα ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου στην Κορινθία

Posted: 19 Oct 2020 11:12 AM PDT

Αυτοψία στις εργασίες συντήρησης, βελτίωσης και λειτουργίας του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Κορινθίας διενήργησε ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής.

Το χρονικό αυτό διάστημα εργασίες γίνονται στις περιοχές, κόμβος Μαψού (Κορίνθου – Αργους), Επιδαύρου (ύψος κόμβου Κυρά Βρύση), ενώ προχωρούν και τα έργα ηλεκτροφωτισμού στα δύο ρεύματα στους κόμβους Τζάμπο έως τον Ισθμό, Σιάγκα στους Αγίους Θεοδώρους και Κινέτα μέχρι τα όρια του νομού Κορινθίας με το νομό Αττικής.

Δεν συνδέεται με τα στρέμματα η δυνατότητα των παραγωγών για πρόσκληση εργατών από τρίτες χώρες

Posted: 19 Oct 2020 11:09 AM PDT

Θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στη Μεσσηνία απασχόλησαν τη συνάντηση που ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψης του τελευταίου στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, απαντώντας ο υπουργός, σε σχετικό ερώτημα του   αντιπεριφερειάρχη, έκανε γνωστό ότι δεν υφίσταται υποχρέωση ύπαρξης μεγάλης ιδιοκτησίας, άνω των 40 στρεμμάτων, προκειμένου ένας ελαιοπαραγωγός να μπορεί να προσκαλέσει εργάτες από τρίτη χώρα κατά τη διάρκεια της ελαιοπαραγωγής -“δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός από το υπουργείο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης.

Εξ άλλου, σε επικοινωνία που ο αντιπεριφερειάρχης είχε με τον προϊστάμενο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι ο κάθε ελαιοπαραγωγός μπορεί να προσκαλέσει συγκεκριμένο αριθμό εργατών από τρίτες χώρες, με τις λοιπές δεσμεύσεις που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο.

Οπως δήλωσε ο Στ. Αναστασόπουλος, μεταξύ άλλων, “η πρωτοβουλία του υπουργείου, την οποία επικροτούμε, στόχο έχει αφ’ ενός την αντιμετώπιση του προβλήματος της μεγάλης έλλειψης εργατικού δυναμικού εν όψει της ελαιοκομιδής και αφ’ ετέρου την διασφάλιση ικανοποιητικών ημερομισθίων. Επιπλέον με τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που θα προμηθευτεί η Περιφερειακή Ενότητα, οι εργάτες γης θα εξετάζονται κατά τον ερχομό τους με ευθύνη του ατόμου που τους έχει καλέσει, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού του ιού”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here