Η παρακαταθήκη για τον Νικολούλια, τους Λεμπέσηδες και την ιστορία των Κοντοβουνίων - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Η παρακαταθήκη για τον Νικολούλια, τους Λεμπέσηδες και την ιστορία των Κοντοβουνίων


 Ο Ιωάννης Λεμπέσης μας παραθέτει ένα βιβλίο παρακαταθήκη για την ιστορία του καπετάν Νικολούλια σύμβολο της ελληνικής επανάστασης και των Κοντοβουνίων ενώ παράλληλα επιχειρεί να αγγίξει ευλαβικά και με τρόπο ερευνητικό την ιστορία των ανυπόταχτων στους κατακτητές Λεμπέσηδες. Γεννημένος το 1929 στα Διόδια της Μεσσηνίας ο συγγραφέας έχει μνήμες από τα σκληρά χρόνια της κατοχής. Με γλαφυρό τρόπο στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρεται στην γερμανική κατοχή και στις προσωπικές του τραυματικές πολλές φορές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της. Το βιβλίο αναφέρεται αναλυτικά και στη δράση του Νικολούλια που υπήρξε θρυλική μορφή ιδιαίτερα στην περιοχή των Κοντοβουνίων όπως άλλωστε αναφέρει και ο συγγραφέας, οι γιαγιάδες εξιστορούσαν στα εγγόνια τα παρακάτω σαν τις ρωτούσαν τι ήταν ο Καπετάν Νικολούλιας:

-Ήταν άνθρωπος σαν και εμάς ψηλός με μεγάλο και τσιγκελωτό μουστάκι με γερακίσια μάτια πολύ δυνατός τον φοβόντουσαν και οι νεράιδες ακόμη. Μάλιστα και οι βασανιστές στο άκουσμα του λοξοδρομούσαν για να μην τον συναντήσουν γιατί τον φοβόντουσαν. Αυτά εξιστορούσαν οι γιαγιάδες σαν τα παιδία ρώταγαν αν ήταν άνθρωπος ή θηρίο. Τόσο το Λαντζουνάτο όσο και άλλα χωριά της περιοχής αναφέρονται στο πολύ σημαντικό αυτό βιβλίο του Ιωάννη Λεμπέση οπότε και γίνεται κατανοητό στον αναγνώστη πως ζούσαν οι έλληνες στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς στα χωριά της περιοχής των Κοντοβουνίων. Το βιβλίο του Ιωάννη Λεμπέση αποτελεί παρακαταθήκη και μαζί με την πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει από αξιόλογους συγγραφείς για τα Κοντοβούνια συνθέτουν ένα θησαυρό γνώσης που μας βοηθά να διεισδύσουμε στην ιστορία ενός συμπλέγματος χωριών που έγραψαν ιστορία τροφοδότησαν τον απελευθερωτικό αγώνα με γενναίους πολεμιστές και σήμερα διεκδικούν την συμπαράσταση μας για να αναγεννηθούν. Βιβλία όπως του Ιωάννη Λεμπέσην δεν περνούν απαρατήρητα και σίγουρα είναι αντικείμενο μελέτης. Το βιβλίο μπορεί να προμηθευτεί κάποιος επικοινωνώντας με τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 27210 21854. Ο Ιωάννης Λεμπέσης σήμερα είναι συνταξιούχος τομεαρχης ΕΛΤΑ και ζει μόνιμα στη Καλαμάτα χωρίς να ξεχνά και να μεριμνά τον τόπο του.

 

Γιάννης Λάσκαρης-Αρης Μπαρκούρας

Μέλη της ομάδας «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση της Υπαίθρου»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here