Από τα «Τετράδια της Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα, ιατρού
Ας πάμε μια βόλτα πίσω στο χρόνο, Κυριακή που είναι σήμερα, και χρόνος υπάρχει να ξεφυλλίσουμε εφημερίδες.
1905, χρόνος και αυτός δύσκολος, για τις σταφιδοφόρες περιοχές. Οικονομική ανέχεια και η φτώχια μαστίζει την κοινωνία. Ότι καλύτερο για να ανθίσουν οι…Απατεώνες !!! Εγώ να προσθέσω κάτι, σ΄ αυτή την υπόθεση, δεν χρειάζεται, το έκανε κατά το καλύτερο τρόπο ο κ. Δημ. Τσιαμαρδιάς με επιστολή του, που έστειλε από τους Γαργαλιάνους και δημοσιεύτηκε στην Εφημ. «Εμπρός» των Αθηνών, την 25 Ιουλίου 1905, Αρ. φυλ. 3147, σελ. 4 ., θύμα κι αυτός αυτής της θλιβερής απάτης.
Μόνο να επισημάνω συμπληρωματικά, το καταλυτικό ρόλο των «υπαίθριων ρητόρων», αυτών των «πληρωτικών» ανθρώπων, τους κράχτες, που χρειάζεται ένας απατεώνας για να στήσει την απάτη του-και προσέχτε το -, αλλά και την απουσία ή αδυναμία αυτών , που οφείλουν να προστατεύουν , την κοινωνία, τους ανθρώπους τους.
Μετανάστευση στην Βραζιλία
Πως εξαπατήθηκαν οι χωρικοί
Κωμικοτραγικές σκηνές εις Φιλιατρά
Μια επιστολή παθόντος
Γαργαλιάνοι- 23 Ιουλίου
Ατυχώς και ο υποφαινόμενος υπήρξα , ένα εκ των πολυπληθών θυμάτων ,του δια Βραζιλία μεταναστευτικού ρεύματος . Αφίχθησαν εδώ διάφοροι ψευδοπράκτορες , μεταξύ των οποίων και ο Α. Γεωργιάδης και διεκήρυξαν σαν άλλοι ιεραπόστολοι , ότι η Βραζιλία είναι η ανεκμετάλλευτος χώρα του χρυσού και των διαμαντιών, ευτυχείς είναι , όσοι εγκαίρως φτάνουν σ΄ αυτή . Ένας κήρυκας από το πρωί διατρέχοντας τους δρόμους υπεστήριζε τα ως άνω, υποσχόμενος εκ μέρους των πρακτόρων , αμύθητα πλούτη και λαγούς με πετραχήλια .
Ευτυχώς οι ενέργειές του , απέβησαν μάταιες , μη ευρούσες γόνιμο έδαφος εδώ, απήλθε δε ο κ. Γεωργιάδης δια τα Φιλιατρά , όπου επρόκειτο να κάνουν χρυσές δουλειές . Ονειροπολών από τριετίας να περιηγηθώ τόπους απομακρυσμένους και ημιάγριους και βρίσκοντας την κατάλληλη περίσταση αυτή , συμφώνησα με ένα πράκτορα να πάω στον Άγιο Παύλο (San Paolo ) δωρεάν.
Και αμ΄ έπος αμ΄ έργον , την επομένη της αναχωρήσεώς τους , μετάβηκα εις τα Φιλιατρά , όπου αναγράφηκα μεταξύ των απερχομένων λαβώντας και μια σημείωση του κ. Γεωργιάδου . Έμεινα περί τις δύο ημέρες στα Φιλιατρά . Ότι είδα και ότι άκουσα κατά το διάστημα τούτο είναι απερίγραπτο . Εν τούτοις , όμως αμυδρώς πως , θα εξιστορήσω τα καθέκαστα .
Οι χωρικοί εκποιούντες την περιουσία των
Συνεπεία των υποσχέσεων των ψευτοπρακτόρων αυτών αναγκάστηκαν άνθρωποι χωρικοί να πουλήσουν εις ευτελή τιμή τα βόδια τους , τα άλογά των , τα πρόβατά των , την περιουσία των κινητή και ακίνητη , δια να μεταβούν στην Βραζιλία , για ένα, κατά το κοινώς λεγόμενο , κομμάτι ψωμί . Και τέλος να επιστρέφουν πάλι απελπισμένοι , με σταυρωμένα τα χέρια, άνευ περιουσίας , εγκαταλειμμένοι στο έλεος του Θεού και εις τους πέντε … μαύρους .
Κωμικοτραγικαί σκηναί εις Φιλιατρά
– Εκατόν πενήντα Φιλιατρινοί ήταν έτοιμοι , ενθουσιασμένοι δια την μετανάστευση τους , διασκορπισμένοι παντού στη πόλη , απήγγελαν ποιήματα αποχαιρετιστήρια , Βραζιλιανά αυτοσχέδια , αλλά σε αυτούς μεν προκαλούσαν χαρά , σε άλλους δε απογοήτευση .
Τα Φιλιατρά ήταν ανάστατα , τραγούδια εδώ , θρήνοι εκεί , κραυγές σπαραχτικές παραπέρα και κρούσεις ακατάπαυστα θλιβεροί και χαρμόσυνοι των κωδώνων . Πυροβολισμοί διαρκείς , δεήσεις καθημερινές , λιτανείες , λειτουργία της Μεταλήψεως κλπ. δια την ευημερία των αναχωρούντων .
Οι υπαίθριοι ρήτορες
Καθημερινά εκφωνούντο λόγοι , στις εκκλησίες και τα μπαλκόνια , από διάφορους ρήτορες των Φιλιατρών , τους οποίους είδα με τους οφθαλμούς μου, να δίνει αφειδώς χρήματα ο κ. Γεωργιάδης- παραθέτων προς αυτούς καθημερινά γεύματα κλπ. Έλεγαν αυτοί , ότι εκεί δεν είναι δουλειά , εκεί επικρατεί το φιλελεύθερο αίσθημα , και απόδειξη ότι η Βραζιλία είναι Δημοκρατία , δουλεία είναι εδώ πρόσθεταν , δια τους νέους να εργάζονται προς 80 λεπτά την ημέρα κλπ. Πηγαίνετε στη Βραζιλία , για να ,ως άλλοι Κροίσοι και Ρότσιλδ , επιστρέψετε πίσω , πηγαίνετε στην απομακρυσμένη εκείνη χώρα για αν ανυψώσετε την ελληνική σημαία και να μεταδώσετε ως άλλοι Σωκράτες και απόστολοι τον πολιτισμό του χριστιανισμού!!! .
Ο τραγικός επίλογος
Αναγκάσθηκαν έτσι οι άνθρωποι , να πουλήσουν τα οικιακά τους σκεύη , αντί ευτελούς ποσού , και τώρα μεταβάντες στη Πάτρα , δεν έχουν τα έξοδά τους να γυρίσουν πίσω . Κήρυκες από άκρο σε άκρο της πόλης , αγγέλοντες την ημέρα της αφίξεως του ατμόπλοιου συνεπώς , ότι πρέπει να είναι έτοιμοι οι μετανάστες .
Τι άλλο χειρότερο μπορεί να είναι από το να πουληθεί άμαξα καινούργια αντί 60 δραχ.; Για όνομα του Θεού !!
Και έτσι ο κ. Γεωργιάδης – έκαψε καρδιές αναρίθμητων οικογενειών -άφησε στους δρόμους και πεθαίνουν της πείνας άνθρωποι πάμπολλοι .
Δημ. Τσιαμαρδιάς
***
Οι πέντε μεγαλύτεροι απατεώνες της ιστορίας
Καθώς η αστυνομία αναζητεί τον άφαντο «σωτήρα-τρισεκατομμυριούχο» Αρτέμη Σώρρα, το insider.gr θυμάται πέντε διάσημους απατεώνες της σύγχρονης ιστορίας που έβγαλαν πολλά λεφτά εξαπατώντας τα θύματα τους. Όλοι έμειναν γνωστοί για τα ποσά που έβγαλαν μέσω απάτης αλλά κανείς δεν έγινε πιο πλούσιος από τον Ελλάνιο πολεμιστή από την Αχαΐα.
Τζορτζ Πάρκερ
Ένας από τους πιο διάσημους απατεώνες της Αμερικής έγινε γνωστός επειδή πούλησε πολλές φορές διάφορα μνημεία και τοπόσημα της Νέας Υόρκης. Το πιο συχνό «προϊόν» του ήταν η Γέφυρα του Μπρούκλιν, την οποία πουλούσε συνήθως σε ανυποψίαστους μετανάστες. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συχνά πυκνά μάζευε διάφορους κακομοίρηδες που προσπαθούσαν να στήσουν διόδια στην γέφυρα. Μεταξύ άλλων ο Πάρκερ είχε πουλήσει –παραπάνω από μια φορές– το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Η δράση του Πάρκερ έγινε τόσο γνωστή που πέρασε στην καθημερινότητα των Αμερικανών που χρησιμοποιούν φράσεις όπως «αν το πιστεύεις αυτό, τότε έχω μια γέφυρα να σου πουλήσω». Καταδικάστηκε για απάτες με ισόβια κάθειρξη στη φυλακή Σινγκ Σινγκ. Πέρασε τα τελευταία οχτώ χρόνια της ζωής του φυλακισμένος και σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ήταν ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στους συγκρατούμενούς του όσο και στους φύλακες που πάντα απολάμβαναν τις ιστορίες με τα κατορθώματά του.
Τσαρλς Πόνζι
Το όνομα του Ιταλού που έφτασε το 1903 στις ΗΠΑ με 2,5 δολάρια στις τσέπες του και μέσα σε 15 χρόνια κατέληξε να ζει μέσα στα πλούτη θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ιστορία. Και αυτό γιατί η μέθοδος με την οποία εξαπατούσε τα θύματά του για χρόνια αντιγράφτηκε από πολλούς τα μετέπειτα χρόνια με αποτέλεσμα να ονομαστεί «Σχήμα Πόνζι» ή «Πυραμίδα Πόνζι». Τι έκανε ο πανούργος Ιταλός; Πολύ απλά έφτιαξε μια επενδυτική εταιρεία η οποία υποσχόταν σε όποιους επενδύσουν αποδόσεις 50% επί των χρημάτων τους. Και στην αρχή ο Πόνζι έκανε πραγματικότητα την υπόσχεσή του. Μόνο που τα λεφτά που επέστρεφε δεν προέρχονταν από επενδύσεις, αλλά ήταν χρήματα από νέους επενδυτές ή και παλιούς επενδυτές που ήθελαν να επενδύσουν ξανά. Αρχικά με τόση καλή φήμη ο κόσμος έτρεχε για να του δώσει τα λεφτά του. Ωστόσο, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να καταλάβουν οι Αρχές τι γινότανε και να σκάσει η φούσκα. Εντέλει ο Πόνζι απελάθηκε στην Ιταλία και βρέθηκε να δουλεύει για το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών επί Μουσολίνι. Τελικά πέθανε μόνος και απένταρος στη Βραζιλία.
Βικτόρ Λουστίγκ
Ένας από τους πιο διάσημους τυχοδιώκτες της σύγχρονης ιστορίας ο «κόμης» Βικτόρ Λουστίγκ έμεινε γνωστός όχι μόνο επειδή πούλησε τον Πύργο του Άιφελ αλλά και επειδή από τις απατεωνιές του δεν γλύτωσε ούτε ο διαβόητος μαφιόζος Αλ Καπόνε. Όταν ο Λουστίγκ έμαθε ότι ο διάσημος Πύργος του Άιφελ έχριζε επισκευών πλαστογράφησε Γαλλικά κυβερνητικά έγγραφα τα οποία τον εξουσιοδοτούσαν να πουλήσει τον πύργο για παλιοσίδερα! Τελικά κατάφερε να κάνει όχι έναν άλλα δύο εμπόρους μετάλλων να του δώσουν «μίζα» 200.000 δολάρια για να φροντίσει να πάρουν το συμβόλαιο με την Γαλλική κυβέρνηση. O Λουστίγκ συνέχισε την δράση του στις ΗΠΑ μέχρι που τον συνέλαβαν το 1935. Πέθανε στην φυλακή του Αλκατράζ.
Φρανκ Αμπαγκνέιλ
Ο Φρανκ Αμπαγκνέιλ έγινε γνωστός λόγω του νεαρού της ηλικίας που ξεκίνησε την παράνομη του δράση. Ξεκίνησε τις απάτες στα 16 του χρόνια όταν έφυγε από το σπίτι του μετά τον χωρισμό των γονιών του. Μέχρι την ηλικία των 21 είχε βγάλει περίπου 2,5 εκατ. δολάρια μέσω ακάλυπτων επιταγών. Το ίδιο διάστημα ταξίδευε παντού δωρεάν παριστάνοντας τον πιλότο, ενώ πολλές φορές έκανε τον δικηγόρο, τον γιατρό και τον καθηγητή πανεπιστημίου. Τελικά οι Αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τον Αμπαγκνέιλ, ο οποίος βρέθηκε στην φυλακή. Εκεί αφού μετά από τα πέντε από τα 12 χρόνια της φυλάκισης του έκανε στροφή 180 μοιρών στη ζωή του και ξεκίνησε να δουλεύει ως σύμβουλος τραπεζών για την καταπολέμηση της απάτης. Σήμερα ζει ελεύθερος και αρκετά πλούσιος με την δικιά του συμβουλευτική εταιρεία. Η συναρπαστική ζωή του έγινε ταινία από τον Στίβεν Σπίλμπεγκ με τον τίτλο «Πιάσε με αν μπορείς». στην οποία έπαιζε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο Τομ Χανκς.
Μπέρναντ Μάντοφ
Ο Μπέρναντ Μάντοφ είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος απατεώνας της σύγχρονης ιστορίας. Ήταν αυτός που τελειοποίησε την «Πυραμίδα Πόνζι» καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να προκαλέσει ζημιές άνω των 50 δισ. δολαρίων κυρίως σε πλούσιους εβραϊκής καταγωγής. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους απατεώνες της λίστας που όσο δρούσαν κρατούσαν χαμηλό προφίλ ο Μάντοφ ήταν πασίγνωστος και αξιοσέβαστος χρηματιστής που μάλιστα είχε διατελέσει και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Nasdaq. Η σύλληψη του στις 11 Δεκεμβρίου του 2008 έγινε υπό τηλεοπτική κάλυψη με έκτακτα δελτία ειδήσεων στις ΗΠΑ. Από εκεί εκατοντάδες άτομα που ο Μάντοφ εξαπατούσε για χρόνια έμαθαν ότι τελικά είναι πάμπτωχοι και οι περιουσίες τους ανύπαρκτες. Τι έκανε ο Μάντοφ; Λίγο πολύ ότι έκανε και ο Πόνζι αλλά καλύτερα. Υποσχόταν να επενδύσει τα κεφάλαια των πελατών του που προέρχονταν από την αφρόκρεμα της αμερικανικής κοινωνίας στις διεθνείς αγορές. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα του πήγαιναν σε λογαριασμούς του στην τράπεζα Chase Manhattan. Όμως ο Μάντοφ ήταν προσεκτικός: αντί για αποδόσεις 50% και υποσχέσεις για γρήγορα χρήματα, προσέφερε αποδόσεις 10% με 12%, αλλά σταθερά με το αποτέλεσμα μετά από μερικά χρόνια κόσμος πρακτικά να τον παρακαλά για να διαχειριστεί τα χρήματα του. Εντέλει η απάτη αποκαλύφθηκε και ο Μάντοφ φυλακίστηκε με ποινή κάθειρξης 150 ετών που εκτίει έως και σήμερα.
Πηγή : https://www.insider.gr/eidiseis/kosmos/43084/oi-pente-megalyteroi-apateones-tis-istorias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου