Ολυμπία Οδός: Λίγο πριν τη δημοπράτηση το τμήμα Πατρών - Πύργου - Πώς θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ολυμπία Οδός: Λίγο πριν τη δημοπράτηση το τμήμα Πατρών - Πύργου - Πώς θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος

Ολυμπία Οδός: Λίγο πριν τη δημοπράτηση το τμήμα Πατρών - Πύργου  - Πώς θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος Λεπτομέρειες απομένουν έως τη δημοπράτηση - Αγώνας για να ολοκληρωθεί μαζί με το Κόρινθος - Πάτρα

Λεπτομέρειες απομένουν για την προκήρυξη της δημοπράτησης του δυτικού τμήματος της Ολυμπίας Οδού Πάτρα-Πύργος. Το οδικό έργο έχει κόστος περίπου 340εκ.ευρώ και στο Υπουργείο Υποδομών γίνεται αγώνας για να τρέξει το έργο προκειμένου να ολοκληρωθεί μαζί με το κυρίως έργο στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα.

Τις μελέτες όπως είναι γνωστό τις έχει αναλάβει η παραχωρησιούχος κοινοπραξία και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ypodomes.com απομένουν μόνο κάποιες μελέτες τεχνικών. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως το έργο ουσιαστικά αποτελεί αποπεράτωση του οδικού τμήματος και όχι κατασκευή από την αρχή.

Στην περίοδο 2008-2011 από την κοινοπραξία κατασκευής υπολογίστηκε πως δαπανήθηκαν 93εκ.ευρώ για τις εργασίες αναβάθμισης του οδικού τμήματος. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι περίπου στο 25%.
Εξίσου σημαντικό γεγονός αποτελεί πως τα χρόνια που το έργο είχε σταματήσει, οι «λεπτομέρειες» συνέχισαν να τρέχουν με αποτέλεσμα σήμερα το έργο να έχει ολοκληρωμένες αρχαιολογικές έρευνες στα τμήματα Μιντιλόγλι- Κάτω Αχαγιά (μήκους 18χλμ) και Αμαλιάδα-Πύργος (μήκους 11χλμ).
Πλήρως ολοκληρωμένες είναι και οι απαλλοτριώσεις των απαραίτητων εκτάσεων. Ουσιαστικά το έργο έχει όλες τις προϋποθέσεις όταν ανατεθεί να ολοκληρωθεί on time  καθώς τα συνηθισμένα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα δημόσια έργα εδώ έχουν «τακτοποιηθεί».

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ολοκλήρωση καθώς το μήκος των 75 χιλιομέτρων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς ο χρόνος κατασκευής έχει οριστεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Θα πρέπει να κατασκευαστούν 7 ανισόπεδοι κόμβοι ενώ όλο το τμήμα θα είναι με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας με κεντρική τσιμεντένια νησίδα στο μέσον.
Με την ολοκλήρωση των έργων ο Πύργος θα συνδέεται με την Πάτρα σε περίπου 40 λεπτά ενώ άμεση πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο θα έχουν τόσο ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος στην Ολυμπία, όσο και τα λιμάνια της Κυλλήνης και του Κατάκολου.
Η απόσταση Πύργος-Αθήνα θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά ενώ το σπουδαιότερο όλων είναι πως η Ηλεία θα συνδεθεί με όλο το υπό κατασκευή εθνικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων.

ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ
Σε αυτό το τμήμα έχουμε λίγο διαφορετική εικόνα. Οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν συντελεστεί, ενώ έχουμε μελέτες τεχνικών και υδραυλικών. Το θετικό είναι πως υπάρχει η Περιβαλλοντική αδειοδότηση και δεν θα χρειαστεί να υπάρχει καθόλου χρονική αναμονή.

Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους και στόχος είναι η ολοκλήρωση του σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης,  ίσως στα τέλη του 2016. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 130εκ.ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου σε μήκος 30χλμ με 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Με την ολοκλήρωση του έργου η Ολυμπία Οδός θα συνδεθεί και νότια με τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα στην Τσακώνα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα. Σήμερα συνδέεται και στην Κόρινθο (στην αρχή του αυτοκινητόδρομου Μορέα).

Τα 2 έργα θα χρηματοδοτηθούν από το ΣΕΣ 2014-2020 και θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται κάνοντας χρήση του νέου αυτού χρηματοδοτικού και αναπτυξιακού εργαλείου της ΕΕ. Ουσιαστικά μέχρι τις αρχές του 2017 η Ολυμπία Οδός θα φτάσει στην Τσακώνα και θα απομένει μόνο το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό μήκους 55χλμ όπου η τύχη του θα αποφασιστεί αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here