Τα συμφέροντα – συμφέροντα! Δρακόντεια μέτρα για την Caretta-Caretta με “παράθυρα για ημετερους” επενδυτές - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Τα συμφέροντα – συμφέροντα! Δρακόντεια μέτρα για την Caretta-Caretta με “παράθυρα για ημετερους” επενδυτές

CARETTA-CARETTAΤου ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
από την «Ελευθεροτυπία»
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Περιβάλλοντος, την ίδια ώρα που εξαιτίας των χειρισμών του παραπέμπεται η χώρα άλλη μια φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και απειλείται να πέσει βαριά καμπάνα για την ελλιπή προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta, στον κόλπο της Κυπαρισσίας έχει δημιουργήσει θερμοκοιτίδα επώασης και εξυπηρέτησης επιλεκτικά επιχειρηματικών συμφερόντων, που ετοιμάζουν έφοδο στην ευαίσθητη περιοχή.
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ της προστασίας της δεύτερης σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας για τις Caretta-Caretta δρομολογήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και πέντε χρόνια μελέτες, οι οποίες εμφανίζονται την τελευταία τριετία με το μανδύα ενός δρακόντειου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του κόλπου της Κυπαρισσίας, ενώ την ίδια ώρα είναι ορθάνοιχτα τα «παράθυρα» επιλεκτικής εξυπηρέτησης επενδυτών.
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Με το υπό συνεχή… διαμόρφωση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που μπαινοβγαίνει στα συρτάρια των μανδαρίνων του υπουργείου Περιβάλλοντος, καλλιεργείται η εικόνα ότι προωθούνται δρακόντειες, σχεδόν εξωπραγματικές ρυθμίσεις, που απαγορεύσουν συλλήβδην κάθε είδους αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, περιορίζοντας κάθε είδους πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο, μέχρι που απαγορεύεται ακόμη και ανθρώπινη παρουσία μετά τη δύση του ηλίου στην παραλία και τη θάλασσα!
Αυτή η τακτική, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των τοπικών δήμων, φορέων και κατοίκων.
Παράλληλα λειτούργησε αποτρεπτικά για κάθε είδους σοβαρή και με σεβασμό στο περιβάλλον μικρή είτε μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην περιοχή, ενώ παράλληλα έδωσε το τέλειο άλλοθι, ώστε τελικά η περιοχή να μένει ασύδοτη, υπό τη διαρκή… απειλή μελλοντικής δρακόντειας προστασίας. Στο μεταξύ όμως το ΥΠΕΚΑ από πέρυσι, σε μία προσπάθεια δήθεν να λάβει έκτακτα μέτρα προστασίας της περιοχής, εξέδωσε υπουργική απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε τμήμα του βιοτόπου (Υ.Α. 28353/23-5-2013).
Επισημαίνεται ωστόσο ότι στην απόφαση αυτή υπάρχουν «παράθυρα», που επιχειρείται να αξιοποιηθούν επιλεκτικά από συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην περιοχή κατ’ εξαίρεσιν και με προνομιακούς όρους, πριν ισχύσουν τα τελικά μέτρα. Η ίδια απόφαση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι δεν έχει επίσης διατυπώσει με σαφήνεια τη συνέχιση ισχύος της αναστολής, μετά το πέρας ισχύος της.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει από τον Οκτώβριο του 2012 σε βάρος της χώρας μας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της Οδηγίας 92/43 στην περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας Νεοχώρι- Κυπαρισσία» (GR2550005). Η ολιγωρία που συνέχισαν να επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές, αφ’ ενός ως προς τη λήψη όλων των άμεσων ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία της περιοχής και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, αφ’ ετέρου ως προς τη δημιουργία ενός πλαισίου για την οριστική θεσμική θωράκιση και την ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής, και εν όψει της έναρξης της νέας περιόδου ωοτοκίας εντός του Μαΐου 2014, οδήγησε τελικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει τον Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στο μεταξύ 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις στρέφονται κατά ΥΠΕΚΑ για τον Κυπαρισσιακό για ελλιπή προστασία της περιοχής. Επισημαίνουν ειδικότερα ότι:
● Ενώ κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2013 παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα, τα οποία επανειλημμένως καταγγέλθηκαν στην πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, ουδέν μέτρο έχει ληφθεί για την άμεση αντιμετώπιση των οχλήσεων.
● Ενώ έχει προκηρυχθεί έργο για τη θεσμική θωράκιση της περιοχής, η ανάθεση του έργου, που περιλαμβάνει την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του έργου αναγνωρίζει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα αυτής της εργασίας, δίνοντας στον ανάδοχο που θα επιλεγεί την ασφυκτική προθεσμία δύο (2) μηνών προς ολοκλήρωση του έργου.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς θέτουν το ΥΠΕΚΑ προ των ευθυνών του και καλούν την πολιτική ηγεσία του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής.
Η ολιγωρία οδήγησε τελικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει τον Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here