EKΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

EKΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ...

Πιο κοντά σε εθνικές εκλογές οδηγούνται οι πολιτικές εξελίξεις μετά τον σημερινό πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που φαίνεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις ...
και ανατροπές.
Κόμματα και πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι ο χρόνος των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που θα πάρουν οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Αν οι σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος και για τις ευρωεκλογές και οι τάσεις αυτές αποκρυσταλλωθούν τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέχρι την επόμενη Κυριακή.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το δύσκολο πολιτικό παίγνιο και επεξεργάζεται το δίλημμα που θα βάλει τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται εισηγήσεις να το θέσει ξεκάθαρα: «αν τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποδοκιμαστούν στην κάλπη των ευρωεκλογών και δευτερευόντως των αυτοδιοικητικών τότε θα πάμε σε εθνικές εκλογές». Εν ολίγοις αν η συγκυβέρνηση ηττηθεί τότε πέφτει.
Στο επιτελείο της ΝΔ θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη ευνοείται από την χαλαρότητα της ψήφου και ότι μπορεί να ανακοπεί εφόσον ο πρωθυπουργός βάλει σκληρά το πραγματικό δίλημμα που είναι η παραμονή της κυβέρνησης. Εφόσον θέσει έτσι το δίλημμα τότε θα έχει δεσμευτεί. Μπορεί να κερδίσει πείθοντας τους θυμωμένους πολίτες ότι το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό, είναι η σταθερότητα όχι των δύο κομμάτων αλλά της χώρας και να συγκρατήσουν τον θυμό τους. Από την άλλη όμως αν δεν το πετύχει τότε τα περιθώρια πολιτικών χειρισμών του την επόμενη ημέρα θα είναι μικρά και θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές πόσο μάλλον που θα υπάρχει η πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Εκλογική αριθμητική

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι αν στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμαστούν τότε η διαφαινόμενη από τις δημοσκοπήσεις τάση υπέρ του για τις ευρωεκλογές θα συγκρατηθεί. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν την αφού θα διαχυθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αντέχει. Η ΝΔ θεωρεί ότι χτυπάει εννέα περιφέρειες και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πέσει κάτω από έξι ενώ τώρα έχει πέντε. Το δύσκολο είναι με την περιφέρεια Αττικής, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προέχει να μην την πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρομοίως και για τον Δήμο Αθηναίων που έχει ευρύτερη συμβολική σημασία. Ενώ η ΝΔ με βεβαιότητα θα πάρει τις περισσότερες περιφέρειες κινδυνεύει να χάσει τις εντυπώσεις λόγω των περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και των μεγάλων δήμων. Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών όμως θα έχει συμπληρωματική σημασία.

Το δύσκολο ερώτημα είναι με τι ποσοστά μεταξύ των τριών κομμάτων στις ευρωεκλογές πέφτει η κυβέρνηση. Κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι «ο πήχυς έχει μπει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάρουν αθροιστικά κάτω από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τότε η Κουμουνδούρου θα μιλήσει για δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα και θα απαιτήσει εθνικές εκλογές».

Αν τα δύο κόμματα πάρουν αθροιστικά μεγαλύτερο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε το παιχνίδι παίζεται. Έχει σημασία όμως και η μεταξύ τους διαφορά. Αν η ΝΔ πάρει έστω και μία ψήφο πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θρίαμβος. Το πρόβλημα λένε οι περί το Μέγαρο Μαξίμου θα μεταφερθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι κραδασμοί θα είναι μεγάλοι, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα εσωκομματικά τους η χώρα θα εξασφαλίσει περίοδο ηρεμίας προκειμένου να συνεχιστεί η ανασυγκρότησή της. Εκτιμούν επίσης ότι αν η ΝΔ είναι πίσω μέχρι τρεις ποσοστιαίες μονάδες η κυβέρνηση επίσης θα αντέξει. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν λάθος από την πλευρά της διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας το δίλημμα που έβαλε ο κ. Βενιζέλος ότι αν η Ελιά δεν πάρει 10% τότε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση. Αλλά ο κ. Σαμαράς όπως λέει και στην συνέντευξή του θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας την επομένη των ευρωεκλογών. Προκύπτει το ερώτημα αν επικρατήσει η ακραία εκδοχή και η ΝΔ είναι πίσω πέντε μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν διασωθεί το ΠΑΣΟΚ με ένα ποσοστό της τάξης του 6-7% θα μπορέσει να συνεχίσει η κυβέρνηση; Δύσκολα είναι η απάντηση.

Μέχρι στιγμής ο κ. Σαμαράς σκέπτεται πόσο σκληρά θα βάλει το δικό του δίλημμα. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα» λέει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα ωστόσο ότι από ένα άσχημο αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας. Στο πλαίσιο αυτό και σκληραίνοντας την στάση του κατήγγειλε προσωπικά τον κ. Αλέξη Τσίπρα ως υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας. Στο ίδιο τέμπο θα κινηθεί και την τελευταία καθοριστική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here