Οι επόμενες ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση, ενόψει του Eurogroup, με τις σκληρές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα να είναι υπό επεξεργασία.
Ομως, στο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Εν μέρει αυτό οφείλεται στις επαφές και τις προτάσεις του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Χουλιαράκη, κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη ο οποίος επέμεινε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων με ομολόγους του και συνεργάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Εχοντας διαρκή ενημέρωση, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται στις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις του να συμπεριλάβει μέτρα και κινήσεις ικανές να πείσουν τις Βρυξέλλες πρωταρχικά για τη μεταρρυθμιστική πρόθεση της νέας κυβέρνησης, με τη στρατηγική να καταστρώνεται στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το Σάββατο.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ενώ αναμένεται να αναλύσει την πρόθεση να πραγματοποιήσει σε δύο στάδια τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Το πρώτο θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις του κράτους και των φοροελεγκτικών μηχανισμών για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα συνοδεύεται από ρυθμίσεις για τον έλεγχο της ανθρωπιστικής κρίσης. Το δεύτερο στάδιο, που θα ακολουθήσει, θα περιλαμβάνει παροχές με μεγαλύτερη δημοσιονομικό κόστος.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωναν επίσης ότι οι προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνωστούν την Κυριακή από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι όλα όσα θα πει ο πρωθυπουργός και στις επαφές και τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους.
Τι ζητούν οι δανειστές
Διεργασίες γίνονται όμως και στην άλλη πλευρά, εκείνη των δανειστών, που έστειλαν «μήνυμα» για τις προϋποθέσεις που θέτουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ζητούν είναι η ανάληψη ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης, όπως αποκάλυψε στο MEGA πηγή των δανειστών με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών.
Ακόμη, η Αθήνα θα μπορούσε να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ καθώς όπως έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή «έχουν μείνει οι πλέον ανώδυνες».
Στο πλαίσιο των προϋποθέσεων είναι να μην ανακληθούν όλες οι απολύσεις από το Δημόσιο, αλλά και ενδεχομένως μία δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα ακυρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις αλλά θα συνεχιστούν με ενδεχομένως άλλα κριτήρια. Παράλληλα, θα μπορούσε η Τρόικα να δεχθεί ότι οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα γίνουν σε επίπεδο 4ετίας όπως επίσης και οι εξαγγελίες για επαναφορά του κατώτατου μισθού και οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.
Οι δανειστές αναγνωρίζουν ωστόσο ότι στη διαπραγμάτευση αυτή θα υπάρχουν πολλά «αγκάθια» γιατί για να γίνει η όποια συζήτηση απαιτείται να αιτηθεί η Ελλάδα παράταση του προγράμματος ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρχει μεγάλη πίεση στο εσωτερικό για υλοποίηση των εξαγγελιών της.
Επίσης θεωρούν οι δανειστές -σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο MEGA- ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εξακολουθεί να συζητάει με κάποιου είδους Τρόικα που θα εκπροσωπεί ΕΕ- ΔΝΤ και ΕΚΤ και ας μην γίνονται οι συναντήσεις στην Αθήνα αλλά σε άλλο έδαφος όπως οι Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου