''ΟΧΥΡΟ'' ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

''ΟΧΥΡΟ'' ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ...

Στα πρότυπα του σχεδίου που εφαρμόστηκε φέτος στον εορτασμό του Πολυτεχνείου κινείται η Ελληνική Αστυνομία ...
προκειμένου να κυλήσει ομαλά και να αποφευχθούν επεισόδια, βανδαλισμοί και  καταστροφές, στις εκδηλώσεις  για τα έξι  χρόνια από τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Οι πληροφορίες της Αστυνομίας λένε πως η κατάσταση  δείχνει «εκρηκτική» και ο κίνδυνος κάποιοι να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια είναι ορατός. Όπως δηλαδή έγινε και πέρυσι που ενώ αρχικά όλα έδειχναν ήρεμα, αλλά  τελικά σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 αστυνομικοί, οι προσαγωγές να φτάσουν τις 296, από τις οποίες οι 43 μετατράπηκαν σε συλλήψεις και σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες για διάφορα αδικήματα.

Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας. «Θα αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που ξεπερνά τις 5.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας»  τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε συνδυασμό με τις άλλες δυνάμεις».


Το ελικόπτερο και οι ταράτσες των Εξαρχείων 

Στις συσκέψεις των επιτελών αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών και των αντιεξουσιαστών η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια. Ο προβληματισμός των αστυνομικών επιτελείων, όμως, εστιάζεται στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου σημειώθηκαν τα σοβαρά επεισόδια πέρυσι από ομάδες νεαρών που «κατέλαβαν» ταράτσες κτιρίων, από όπου πετούσαν αντικείμενα μέχρι και ψυγεία.... Έτσι κεντρικό ρόλο στα μέτρα της Αστυνομίας θα αναλάβει το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, που θα πετάει πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου και θα δίνει οδηγίες στις επίγειες δυνάμεις για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών. Παράλληλα τις τελευταίες  ημέρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών.  Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν λάβει  εντολές να “σφραγίσουν”  το Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πολιτικά γραφεία και άλλα κτίρια και υπηρεσίες, ενώ θα μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε «πολιορκημένη» περιοχή, προκειμένου να επιτρέψουν σε αυτούς που έχουν σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια να απλωθούν στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ προβληματίζονται  από το νέο κάλεσμα του  Νίκου Ρωμανού, φίλου του δολοφονηθέντος Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος καλεί τους αναρχικούς για «Μαύρο Δεκέμβρη.  Ωστόσο, δεν αποκλείουν περιφερειακά χτυπήματα με εμπρησμούς και άλλες επιθέσεις, που έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες (μεταξύ αυτών είναι και τα γκαζάκια στο σπίτι του πρώην υπουργού Κώστα Λαλιώτη και η επίθεση με μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού σήμερα τα ξημερώματα). Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και επιτήρηση στόχων σε όλη την πρωτεύουσα.
Τα ΜΑΤ, η ΔΙ.ΑΣ και η Αντιτρομοκρατική 

Μετά την επιτυχημένη – κατά τους επιτελείς της Αστυνομίας –  εφαρμογή  του σχεδίου «Πολυτεχνείο 2015» το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ θα δώσει και πάλι ειδικό ρόλο   – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών  - στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.  «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει τη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ της Βουλής, του Πολυτεχνείου, των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα:

Θα λαμβάνουν μέτρα 5000 ένστολοι. Από αυτούς οι 1500, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 20 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 15 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).
Ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. Εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.

Η Τροχαία από νωρίς το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιήσει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσής σε πολλούς κεντρικούς δρόμους.
Οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
Σε επιφυλακή και το ΕΚΑΒ με  ασθενοφόρα.

Εισαγγελείς χωρισμένοι σε δύο βάρδιες, βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν» λέει μάχιμος αξιωματικός και προσθέτει «στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here