Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ...

Η ένδεια απειλεί τους μελλοντικούς συνταξιούχους στη Γερμανία, όπως ακριβώς συμβαίνει...
και σε άλλες χώρες, αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το Deutsche Welle.

Ο οργανισμός εξέτασε το συνταξιοδοτικό σύστημα 34 βιομηχανικών χωρών και τα συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο Βερολίνο, ήταν μάλλον ανησυχητικά για τους μελλοντικούς συνταξιούχους στη Γερμανία. Αν και η χώρα θεωρείται πρότυπο κοινωνικής προστασίας σε πολλούς τομείς, στην πραγματικότητα δεν ξεπερνά τον μέσο όρο στην πρόνοια για την αποφυγή της «φτώχειας των συνταξιούχων».

Όπως εξηγεί η Μόνικα Κβάισερ, εμπειρογνώμων του ΟΟΣΑ για συνταξιοδοτικά θέματα, η μεγαλύτερη αδυναμία του σημερινού συστήματος είναι ότι «η απόλυτη σύνδεση της σύνταξης με το εργασιακό εισόδημα, η οποία δεν επιτρέπει καμία αναδιανομή προς όφελος των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελβετία, στην Ολλανδία ή στη Νέα Ζηλανδία».

Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τα εισοδήματα στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Κατά συνέπεια, «όποιος έχει υψηλό εισόδημα, πληρώνει αυτομάτως υψηλότερες συνταξιοδοτικές εισφορές και σε βάθος χρόνου καταβάλλει περισσότερα χρήματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία, με αποτέλεσμα να δικαιούται και υψηλότερη σύνταξη». Έτσι, οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα αναγκαστικά λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη, εκτός αν οι ίδιοι είχαν προνοήσει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές σε ιδιωτικό φορέα ασφάλισης, μία δυνατότητα που συχνά δεν έχουν οι χαμηλόμισθοι.

Το σύστημα της «βασικής σύνταξης» και τα πλεονεκτήματά του
Ελβετία, Ολλανδία, Δανία και Νέα Ζηλανδία έχουν καθιερώσει ένα διαφορετικό σύστημα, με κύριο άξονα την αποκαλούμενη «βασική σύνταξη». Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο και σταθερό ποσό, το οποίο λαμβάνει ο συνταξιούχος ανεξάρτητα από τα προηγούμενά εισοδήματά του. Συνήθως δεν ξεπερνάει τη μέση σύνταξη που παρέχεται στη Γερμανία, αλλά αποτρέπει τη «φτώχεια των συνταξιούχων» με τρόπο πιο αποτελεσματικό, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι δημογραφικές εξελίξεις επιβαρύνουν περαιτέρω τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Με το προσδόκιμο ζωής σε βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, να αυξάνεται συνεχώς και τις γεννήσεις να μειώνονται, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι να πρέπει να συντηρούν όλο και περισσότερους συνταξιούχους.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here