Κόρη του Δία και της Ευρώπης σε ένα μαγευτικό τοπίο στον Ταΰγετο - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Κόρη του Δία και της Ευρώπης σε ένα μαγευτικό τοπίο στον Ταΰγετο

 


Η Αλαγονία είναι ορεινό χωριό του Δήμου Καλαμάτας χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 799 μ. Απλώνεται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου μέσα σε έλατα, πεύκα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Η Αλαγονία, η οποία ονομαζόταν Σίτσοβα μετά την κάθοδο των Σλάβων στην περιοχή και μέχρι το 1927, οφείλει το όνομά της στην αρχαία πόλη Αλαγονία, μία από τις πόλεις του Κοινού των Ελευθερολακώνων, αλλά και στην ομώνυμη νύμφη, που σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του Δία και της Ευρώπης.

Σημαντικό αξιοθέατο του όμορφου χωριού είναι η οικία του Πατριάρχη Προκόπιου Πελεκάση. Άλλα αξιοθέατα είναι η Εκκλησια του Αγίου Σώζοντος (9ος αιώνας), η Εκκλησια του Αγίου Νικολάου Μεσόρουγας (15ος αιώνας) και δίπλα η οικία του Πατριάρχη Πελεκάση, η Εκκλησια Αγίου Νικολάου Κάτω Μεριάς (1700 περίπου), ο ενοριακός Ιερος Ναός των Εισοδίων της Θεοτοκου (1845) και ο Ιερος Ναός της Υπαπαντής του Χριστού στον Μαχαλά, στον οποίο ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Για όποιον αγαπάει την πεζοπορία μέσα στη φύση, προσφέρεται η το μονοπάτι που περνάει από την παραδοσιακή βρύση του Νίκα και οδηγεί στη θέση Λουκά μία τοποθεσία με θεόρατους βράχουςψηλά πλατάνια, άφθονα τρεχούμενα νερά και ένα μικρό καταρράκτη.

Κοινό των Ελευθερολακώνων

Στην Αρχαία Ελλάδα το Κοινό των Ελευθερολακώνων ήταν Ομοσπονδία δεκαοχτώ πόλεων της Λακωνικής, που αποχώρησαν από την Σπάρτη και αποτέλεσαν αυτόνομη συμπολιτεία. Οι κάτοικοι της συμπολιτείας εκαλούντο από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, Λακεδαιμόνιοι, μέχρι των χρόνων του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου, επί της εποχής του οποίου έλαβαν το όνομα ελεύθεροι Λάκωνες ή Ελευθερολάκωνες.

Οι 18 πόλεις του Κοινού του Ελευθερολακώνων κατά αλφαβητική σειρά ήταν οι εξής: Ακριαί, Αλαγονία, Ασωπός, Βοιαί, Βρασιαί, Γερηνία, Γερονθραί, Γύθειον, Επίδαυρος ή Λιμηρά, Καινήπολις, Λάς, Λεύκτρα, Μαριός, Οίτυλος, Πύρροχος, Τενθρώνη και Χάραξ.

Η αρχαία πόλη Αλαγονία κατά τον αρχαίο Έλληνα περιηγητή Παυσανία, που έζησε το δεύτερο αιώνα μ. Χ., βρισκότανε σε απόσταση τριάντα στάδια από την πόλη Γερηνία.

Αν τώρα ληφθεί υπόψη ότι στη θέση της αρχαίας Γερηνίας βρίσκεται σήμερα το χωριό Κάμπος του τέως δήμου Αβίας, τότε η αρχαία Αλαγονία, που απείχε από τη Γερηνία 30 στάδια (πέντε χιλιόμετρα) προς τα μεσόγεια, πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό Κέντρον (πρώην Γαϊτσές) του τέως Δήμου Αβίας. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αρχαία πόλη Αλαγονία βρισκόταν έξω από τα όρια του τέως δήμου Αλαγονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here