Η Πελοπόννησος είναι ένας διαχρονικά δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες και ειδικά για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου χάρη (και) στην εγγύτητά της στην Αττική. Όμως, η ευκολία στην πρόσβαση δεν θα αρκούσε από μόνη της για να προσελκύσει τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, αν δεν υπήρχαν παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, καλό φαγητό και μερικοί από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και τα εκδρομικά (long) weekends γίνονται όλο και πιο ελκυστικά, αξίζει να δείτε μερικές ενδεικτικές επιλογές για σύντομες ή μεγαλύτερες αποδράσεις με αυτοκίνητο.
Μάνη
Σε ένα αφιέρωμα για την Πελοπόννησο με καλοκαιρινή στόχευση, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνεται η Μάνη. Η ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό κορυφαίος προορισμός για Έλληνες και επισκέπτες από το εξωτερικό.
Μετά την πρωτεύουσα της Λακωνίας, το τοπίο σταδιακά μετατρέπεται σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως «Μάνη», δηλαδή «ήλιος και πέτρα». Μια πρώτη στάση μπορεί να γίνει στο Γύθειο, την αρχοντική παραλιακή κωμόπολη με το νησάκι που συνδέεται με το λιμάνι και τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες που συντελούν στη δημιουργία νησιωτικής αύρας. Περισσότερα γι’ αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ορμητήριο για την εκδρομή σας μπορεί να είναι η Αρεόπολη με πλήθος καλοδιατηρημένων πυργόσπιτων, κάποια από τα οποία έχουν μετατραπεί σε καταλύματα. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Σπήλαιο του Διρού, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά, ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά. Η επισκέψιμη διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα, από τα οποία τα πρώτα 1.200 γίνονται με βάρκα.
Για όσους προτιμούν την παραθαλάσσια διαμονή, μία πολύ καλή λύση είναι το λιμανάκι του Γερολιμένα, το οποίο κάποτε ήταν πειρατικό ορμητήριο και σήμερα οργανωμένο θέρετρο. Μία εξαιρετική επιλογή είναι το ξενοδοχείο Κυρίμαι, που στεγάζεται σε ένα αριστοκρατικό και πλήρως ανακαινισμένο κτίσμα από τη δεκαετία του 1870. Στα must, θα προσθέσουμε το πανέμορφο πετρόκτιστο Λιμένι με τα υπέροχα νερά για βουτιά και θέα στον Πύργο των Μαυρομιχαλαίων.
Σίγουρα αξίζει και μία διαδρομή έως το Ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Πύλη του Άδη, ενώ η παραλία της Αλύπας έχει καταφέρει να μας μαγνητίζει κάθε φορά που επιστρέφουμε εδώ. Φυσικά, μία εκδρομή στη Μάνη δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και επίσκεψη στη Βάθεια, την μανιάτικη καστροπολιτεία όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Η Βάθεια είναι το πιο φωτογραφημένο μέρος της Μάνης, το πρώτο που αναπτύχθηκε τουριστικά αλλά και αυτό που έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία και για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Η Καρδαμύλη απέχει από την Αρεόπολη περίπου 45 χιλιόμετρα και μία ώρα οδήγησης σε μια διαδρομή που σταδιακά το τραχύ τοπίο της Λακωνικής Μάνης δίνει τη θέση του στο πιο «γλυκό» και πράσινο της Μεσσηνιακής. Μία από τις ομορφότερες εικόνες του ταξιδιού είναι πλησιάζοντας στην Καρδαμύλη. Το νησάκι της Μερόπης και απέναντι το Παλιό Τελωνείο, ένα από τα εμβληματικά κτήρια της περιοχής που μετά από μια εκτεταμένη αποκατάσταση μετατράπηκε σε κατοικία. Για την ίδια την Καρδαμύλη, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
Από την Κορώνη στην Κυπαρισσία
Τα περίπου 90 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο κωμοπόλεις της Μεσσηνίας, είναι μία από τις πιο προικισμένες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας. Ανάμεσά τους βρίσκονται μερικές εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς ακτές, όπως η Βοϊδοκοιλιά. Αν αναζητάτε μία πιο «κοσμική» και οργανωμένη παραλία, θα την βρείτε στη Γιάλοβα κοντά στην Πύλο. Λιγότερο από 20 χιλιόμετρα μακριά από την Κορώνη, υπάρχει επίσης η μεγάλη και αμμουδερή παραλία της Φοινικούντας.
Μία μεγάλη στάση προτείνεται οπωσδήποτε στη Μεθώνη. Η γοητευτική καστροπολιτεία έχει το πλεονέκτημα ότι η παραλία της είναι εντός του οικισμού και διαθέτει ρηχά νερά, κάτι την που κάνει ιδανικό προορισμό για ξεκούραστες οικογενειακές διαδρομές. Εδώ, το μπάνιο γίνεται με θέα στο κάστρο, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και επιβλητικά κάστρα στην Ελλάδα, το οποίο είναι επισκέψιμο και προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ακόμα και αν το κατάλυμά σας βρίσκεται σχετικά μακριά, αξίζει να φθάσετε έως την Κυπαρισσία. Υπάρχει οργανωμένη παραλία μπροστά στον οικισμό ενώ λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, στην περιοχή Βουνάκι ξεκινάει μία συνεχόμενη αμμώδης ακτή, που φιλοξενεί πολύ δημοφιλείς παραλίες, όπως είναι του Αγιαννάκη και η οποία συνεχίζεται έως την Ηλεία. Οι φίλοι του πολιτισμού και της ιστορίας «επιβάλλεται» να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου, το οποίο από το 2018 στεγάζεται στο Νιόκαστρο.
Σήμερα, αποτελεί έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό χώρο, όπου μεταξύ άλλων μπορεί να δει κανείς και κτήρια σαν τη φράγκικη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή το οικοδόμημα που είχε το αρχηγείο του ο Γάλλος στρατηγός Νικολά-Ζοζέφ Μαιζόν, κατά την Επανάσταση του 1821. Επίσης, προσφέρει καταπληκτική θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου διεξήχθη η Ναυμαχία που σε σημαντικό βαθμό καθόρισε την Ελληνική Επανάσταση.
Η απίστευτη Ηλεία
Η ακτογραμμή της Ηλείας είναι πραγματικά ευλογημένη. Από το Γιαννιτσοχώρι έως τουλάχιστον την Κυλλήνη ξεδιπλώνεται μία από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Από άποψη δημοφιλίας, ξεχωρίζει η παραλία της Κουρούτας, μόλις έξι χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Αμαλιάδας και με ένα μήκος που φθάνει τα 5 χιλιόμετρα, τα οποία το καλοκαίρι υποδέχονται πάρα πολλούς παραθεριστές από όλο τον κόσμο. Χρυσαφένια άμμος, όχι βαθιά νερά και πλάτος που ξεπερνά τα 25 μέτρα που συμπληρώνονται από υποδομές εστίασης και διασκέδασης.
Στο τέρμα μιας φανταστικής διαδρομής που περνά μέσα από το πευκοδάσος, οι Θίνες, μαζί με την φυσική τους συνέχεια, τη Γλύφα, είναι δύο αμμουδερές, οργανωμένες παραλίες με πιο οικογενειακό προσανατολισμό. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ταυτόχρονα υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος, ενώ δεν υπάρχουν πολύβουα beach bar. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, η ακτή είναι αμμώδης με λίγο βότσαλο, εκεί που σκάει το κύμα.
Ο Καϊάφας είναι ένα οικοσύστημα απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Ένα κομμάτι απέραντης αμμουδιάς μήκους χιλιομέτρων και μεγάλου πλάτους που ξεχωρίζει για τους μεγάλους αμμόλοφους που θυμίζουν ακτές του Ειρηνικού και την πραγματικά παρθένα ομορφιά της. Πίσω της, υπάρχει το αναγεννημένο πευκόδασος του Καϊάφα και δύο αρχέγονες θεραπευτικές πηγές, όπως και μια λίμνη με ιαματικά νερά που ενώνεται με τη θάλασσα μέσω ενός μικρού καταπράσινου πορθμού.
Φυσικά η Ηλεία δεν είναι μόνο θάλασσα. Βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Αρχαία Ολυμπία, στην κοιλάδα του Αλφειού. Το Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα και ο ναός του Δία, είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα του χώρου. Όλα αυτά βρίσκονται μέσα σε ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς.
Αξίζει να πάρετε και τον δρόμο για το Δάσος της Φολόης, το μεγαλύτερο δρυοδάσος στα Βαλκάνια με το εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων που όμως διασχίζονται εύκολα με το αυτοκίνητο.
Στις ανατολικές ακτές
H Αρκαδία είναι συνδεδεμένη περισσότερο με τον χειμερινό τουρισμό, αλλά έχει επίσης μία από τις πιο γοητευτικές παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας. Έως τα μέσα του 20ού αιώνα για να φθάσει κανείς στο Λεωνίδιο χρησιμοποιούσε σχεδόν αποκλειστικά τη γραμμή του Αργοσαρωνικού που κατέληγε στην Πλάκα. Σήμερα, φθάνει κανείς εκεί μέσω ενός δύσκολου αλλά πολύ εντυπωσιακού σε τοπία δρόμου.
Η πρώτη εικόνα ενισχύει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε έναν ιδιαίτερο τόπο. Είναι η ταμπέλα με τη φράση «Καούρ εκάματε». Σημαίνει «καλώς ήρθατε» στην τσακώνικη διάλεκτο. Η πόλη του Λεωνιδίου βρίσκεται στη σκιά του Κοκκινόβραχου που έχει καταφέρει να καταστήσει το Λεωνίδιο αναρριχητικό προορισμό. Επίσης, η αρκαδική κωμόπολη είναι ένας τόπος που αξίζει να γνωρίσουν όσοι αγαπούν την αρχιτεκτονική. Πανέμορφα αρχοντικά σπίτια, πολλά από τα οποία είναι επισκέψιμα αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να έρθετε σε επαφή τα μυστικά της τσακώνικης αρχιτεκτονικής.
Διάσημες για τις πεντακάθαρες ακτές και τα κρυστάλλινα νερά τους, οι παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Λεωνίδιο, αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν χαλαρωτικές στιγμές διπλά στη θάλασσα. Η παραλία στην Πλάκα είναι βοτσαλωτή ενώ τα μικρά ταβερνάκια δίνουν αίσθηση νησιού.
Την ίδια αίσθηση θα έχετε και στον Φωκιανό, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Αξίζει να κάνετε την διαδρομή της μίας ώρας που ενώνει το Λεωνίδιο με το Παράλιο Άστρος για να δείτε άλλη μία «νησιώτικη» αρκαδική πόλη. Θα σταθούμε περισσότερο σε μια ωραία -αλλά απαιτητική διαδρομή- που ενώνει το Λεωνίδιο με το χωριό Κοσμάς. Ο στριφογυριστός δρόμος με τα καταπράσινα και άγρια τοπία καταλήγει στον ορεινό οικισμό σε υψόμετρο 1.127 μέτρων. Ο Κοσμάς είναι μια εξαιρετικά δροσιστική επιλογή τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο επισκέπτης βρίσκει εδώ έναν παραδοσιακό οικισμό με πέτρινα σπίτια, μια πλατεία με εντυπωσιακούς πλάτανους, που φυτεύτηκαν το 1883 αλλά και τρεις παραδοσιακές βρύσες. Γύρω από το χωριό, εξελίσσεται ένα δίκτυο μονοπατιών που θα λατρέψουν οι φίλοι της πεζοπορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου