Κάποτε συγκαταλεγόταν στα κρυμμένα διαμάντια της Πελοποννήσου, αλλά η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών και οι νέοι δρόμοι την έκαναν διεθνώς διάσημη και ιδιαιτέρως φωτογραφημένη από τη γενιά του Instagram. Κάτι που αποδεικνύεται ξανά και ξανά κάθε καλοκαίρι, καθώς καταφτάνουν σε αυτήν πλήθη Ελλήνων και Ευρωπαίων επισκεπτών.
Ο λόγος βέβαια για τη Βοϊδοκοιλιά. Την παραλία της Μεσσηνίας με το χαρακτηριστικό όνομα και το ακόμα πιο χαρακτηριστικό πεταλοειδές σχήμα, που θυμίζει το γράμμα «Ω». Η οποία βρίσκεται στις ακτές του Ιονίου πελάγους, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους –άλλωστε είναι ενταγμένη και στο Δίκτυο Natura 2000.
Με μια λωρίδα γραφικών αμμόλοφων να τη χωρίζει από την εφαπτόμενη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η Βοϊδοκοιλιά θεωρείται στις μέρες μας μία από τις ομορφότερες παραλίες σε όλη τη Μεσόγειο. Σε αρκετούς επισκέπτες, μάλιστα, φέρνει κατά νου έναν πιο προσβάσιμο και χαλαρό «εξωτικό» παράδεισο, ο οποίος έχει το επιπλέον ατού να βρίσκεται πλάι-πλάι με έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης.
Ένας τόπος τυλιγμένος στους μύθους
Πέρα από τη φυσική της ομορφιά, η Βοϊδοκοιλιά είναι κι ένας τόπος τυλιγμένος στους μύθους, με πολύ αρχαίο παρελθόν, το οποίο είναι ορατό και από τον σύγχρονο επισκέπτη.
Ακόμα και το όνομά της παραπέμπει λένε στη Βουφράδα του Ομήρου: πιστεύεται δηλαδή ότι πρόκειται για την παραλία όπου, σύμφωνα με την «Οδύσσεια», προσάραξε το πλοίο του Τηλέμαχου όταν ερχόταν από την Ιθάκη για να ρωτήσει τον Νέστορα, τον βασιλιά της Πύλου, για την τύχη του αγνοούμενου Οδυσσέα. Σε μεταγενέστερη επιγραφή σώζεται και η ονομασία Βούβοτα, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το σημερινό «Βοϊδοκοιλιά» να είναι νεότερη επινόηση, λόγω της ομοιότητας της καμπυλότητας του σχήματος με κοιλιά βοδιού.
Στη βόρεια πλευρά της παραλίας, στον λόφο που δεσπόζει εκεί, έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός, ενώ στα μυκηναϊκά χρόνια τάφηκε κάποιο σημαντικό πρόσωπο –εικάζεται ότι ίσως ήταν ο Θρασυμήδης, ο γιος του Νέστορα, αν κι αυτό δεν γίνεται να αποδειχθεί. Στη νότια πλευρά της παραλίας, από την άλλη, βρίσκεται η λεγόμενη «Σπηλιά του Νέστορα». Όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ο παγαπόντης Ερμής έκρυψε τα βόδια που είχε κλέψει από τον Απόλλωνα.
Ακριβώς από πάνω, εντωμεταξύ, βλέπει κανείς το λεγόμενο «Παλαίκαστρο», το κάστρο δηλαδή που έχτισαν εδώ οι Φράγκοι ηγεμόνες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, όταν κατέλαβαν την περιοχή το 1204. Λόγω του ότι υπήρχε πρόσβαση μόνο από την παραλία, το οχυρό θεωρούνταν απόρθητο για τα στρατιωτικά δεδομένα του Μεσαίωνα. Ακόμα κι αν βρεθείτε σε περίοδο επισκευών, αξίζει να έρθετε ως εδώ για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα προς τη Βοϊδοκοιλιά και το κοντινό, πολυτελέστατο ξενοδοχείο Costa Navarino.
Το προφίλ της Βοϊδοκοιλιάς
Παρά τα φαινόμενα πολυκοσμίας που παρατηρούνται τον Αύγουστο και κατά τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται μέσα στην προστατευμένη ζώνη Natura 2000 –γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία οργάνωση και καμία υποδομή. Είναι ένα πλαίσιο που ορισμένοι δεν κατανοούν σωστά, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται περί εγκατάλειψης και αδιαφορίας των δημοσίων αρχών. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι.
Αυτός ο χαρακτήρας τη διατηρεί λοιπόν έξω από τη σφαίρα της γνώριμης τουριστικής ανάπτυξης, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι εδώ θα έρθετε προετοιμασμένοι να στρώσετε την ψάθα σας και να ανοίξετε την ομπρέλα σας δίπλα στην ακτή, εφοδιασμένοι με φαγητό, νερό και ό,τι αλλαξιές ρούχων και παπουτσιών μπορεί να χρειαστείτε –και ασφαλώς με καπέλο και καλό αντηλιακό, με υψηλό δείκτη προστασίας. Ειδικά αν σκοπεύετε να κάτσετε αρκετή ώρα και να πεζοπορήσετε και προς τη σπηλιά του Νέστορα ή τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.
Η Βοϊδοκοιλιά περιβάλλεται από χαμηλή βλάστηση, ενώ τα νερά της τείνουν προς το χλιαρό, έχουν πανέμορφες αποχρώσεις σε μπλε και πράσινο και προσφέρονται και για βουτιές με μάσκα ή με γυαλιά κολύμβησης. Η γενικότερη αίσθηση είναι αυτή μιας γραφικής, ήσυχης λιμνοθάλασσας, την οποία αυξάνει ασφαλώς και η εντύπωση που αφήνει η αμμουδιά με την ψιλή άμμο, παραπέμποντας σε εικόνες από εξωτικούς προορισμούς.
Πώς θα πάτε
Υπάρχουν δύο τρόποι πρόσβασης στη Βοϊδοκοιλιά. Όποιον κι αν προτιμήσετε, πάντως, θα χρειαστείτε αυτοκίνητο και θα ορίσετε ως αφετηρία σας την Πύλο –η παραλία βρίσκεται προς τα βόρειά της, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων.
Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσετε εδώ είναι να βγείτε από την Πύλο στην επαρχιακή οδό που οδηγεί στους Γαργαλιάνους. Μόλις δείτε τη σήμανση προς Πετροχώρι θα στρίψετε αριστερά: η Βοϊδοκοιλιά εντοπίζεται σε απόσταση 800 μέτρων λίγο πιο νότια από αυτό το παραλιακό χωριό. Ο δρόμος που θα σας φέρει εκεί είναι στενός σε σημεία, εντούτοις ασφαλής. Δίπλα στην παραλία υπάρχει χώρος στάθμευσης, αλλά έχετε υπόψη ότι μπορεί να μη βρείτε θέση αν αργήσετε να έρθετε τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Ο δεύτερος τρόπος απαιτεί να φτάσετε στη Γιάλοβα και να κάνετε αριστερά, προς την παραλία Διβάρι. Θα κινηθείτε παράλληλα προς τη θάλασσα και θα αφήσετε το αυτοκίνητο στο beach bar που θα δείτε εκεί. Ακολούθως πρέπει να περπατήσετε, είτε παράλληλα προς την όχθη της λιμνοθάλασσας, είτε ανηφορικά προς το Παλαίκαστρο, από όπου θα κατεβείτε έπειτα στη Βοϊδοκοιλιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου