Σε πλήρη λειτουργία ο αριθμός έκτακτης ανάγκης “112” - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Σε πλήρη λειτουργία ο αριθμός έκτακτης ανάγκης “112”

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του πολίτη, με τη συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας, κάνει από χθες η Ελλάδα, συμβαδίζοντας πλέον με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως αναφέρει το SEPE. Πρόκειται για την έναρξη της πλήρους και ολοκληρωμένης λειτουργίας του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης “112”. Η κλήση στο “112” παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος. Έτσι, από χθες (1/1/2020) τόσο οι Έλληνες πολίτες, όσο και οι επισκέπτες της χώρας, θα μπορούν να ενημερώνονται στα κινητά τους για οποιοδήποτε γεγονός είναι απειλητικό για τη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να καλούν το “112” για να ζητήσουν βοήθεια. 
 Με την ολοκληρωμένη λειτουργία του “112”, πέραν των κλήσεων για βοήθεια, που και πριν μπορούσαν να κάνουν οι πολίτες, πλέον θα αποστέλλονται και μηνύματα από την συγκεκριμένη υπηρεσία προς τους πολίτες, σε περιπτώσεις πολύ σοβαρού κινδύνου, για απομάκρυνση από περιοχές που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο, ή άλλες οδηγίες για την προστασία τους. Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματου γεωεντοπισμού του καλούντος. Πάντως, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, η χρήση του “112” πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο και με νηφαλιότητα. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από χθες την ευθύνη για τη χρήση του αριθμού έκτακτης ανάγκης “112” αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τα αρμόδια κέντρα να τίθενται σε πλήρη λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. 
  Πώς λειτουργεί 
 Το “112” αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος. Ως προς το εισερχόμενο σκέλος, οι πολίτες μπορούν να καλούν δωρεάν το “112” σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική. Ως προς το εξερχόμενο σκέλος, μπορούν να λαμβάνουν προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση, που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλεια τους. Όσοι έχουν smartphone λαμβάνουν γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης (Cell Broadcast – CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού. 
Όσοι δεν έχουν smartphone, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να εγγραφούν και να δηλώσουν τον τρόπο που θέλουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις: μήνυμα σε κινητό, φωνητικοί συναγερμοί σε σταθερό, email. Το “112” συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει, με την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντούν ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Η κλήση προς το “112” είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM) ή και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here