ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΑΡΧΑΟΥΣ ΘΡΥΛΟΥΣ... - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΑΡΧΑΟΥΣ ΘΡΥΛΟΥΣ...


 Λένε πως αν αφουγκραστείς προσεκτικά, θα ακούσεις ακόμα τον καλπασμό των κενταύρων.

Όχι για το Πήλιο ο λόγος, αλλά για το παραμυθένιο δάσος των κενταύρων, που έχει πάρει εξάλλου το όνομά του από τον φίλο του Ηρακλή, τον κένταυρο Φόλο.

Ως Φολόη είναι εξάλλου γνωστό το οροπέδιο που το φιλοξενεί ή και Κάπελη, όπως λένε οι ντόπιοι τη βελανιδιά.

Και είναι πράγματι ένα δάσος γεμάτο βελανιδιές, που με τους ευθείς κορμούς τους μοιάζουν να αγγίζουν τους ουρανούς.

Αυτός ο μικρός παράδεισος της Πελοποννήσου αποτελεί και το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας, ένα από αυτά τα πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά της πατρίδας μας.

Εδώ, στην ορεινή Ηλεία, εκεί που σμίγει με την Αχαΐα και την Αρκαδία, θα συναντήσει κανείς 42.000 στρέμματα βελανιδιάς. Ένα δρυοδάσος που περιλαμβάνεται στα μεγαλύτερα της Ευρώπης ως το μοναδικό των Βαλκανίων.

Πελώριες πλατύφυλλες βελανιδιές, προστατευμένες από το δίκτυο NATURA 2000, συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό που πρέπει να δεις από κοντά για να πιστέψεις.

Το δρυοδάσος της Φολόης μετρά ευθύκορμες βελανιδιές εκατοντάδων ετών, το ίδιο το ιερό δέντρο του Δία δηλαδή που είχε τις δικές του προστάτιδες, τις Δρυάδες.

Η Κάπελη είναι ένα πραγματικό φυσικό κόσμημα που υποδέχεται τον επισκέπτη προσφέροντας με γενναιοδωρία τις χάρες της. Σε πολλά σημεία του το δάσος είναι εντελώς επίπεδο, κάνοντάς το ιδανικό για πεζοπορία και ορθοπεταλιές.

Τους πανύψηλους κορμούς διακόπτουν μονοπάτια και δασικοί δρόμοι, ενώ δεν λείπουν τα ρυάκια και τα ξέφωτα. Ούτε και η χορταστική θέα στο βουνό (Ερύμανθος) και την κοιλάδα του Αλφειού ποταμού.

Η Φολόη βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού και αναβλύζει σε κάθε σημείο της ομορφιά που σε καθηλώνει.

Πέρα από τα δέντρα που αγγίζουν τους ουρανούς, εκεί θα βρεις και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Είναι από τα εκείνα τα εξόχως ελληνικά τοπία που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από έναν άλλον κόσμο. Ένα τοπίο που θα βρεις ολότελα διαφορετικό στις τέσσερις εποχές του χρόνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here