ΠΕΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΝΕΑ ΕΡΓΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΠΕΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΣΟΧ3/2022 ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Posted: 29 Apr 2022 02:31 AM PDT

ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΣΟΧ3/2022 ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 03/05/2022 έως 06/05/2022 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 29 Apr 2022 02:26 AM PDT

Οι ανοιξιάτικοι ψεκασμοί, τα μέτρα προστασίας για τις μέλισσες και η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων – Π.Ε. Αργολίδας

Posted: 29 Apr 2022 01:19 AM PDT

Η ανθοφορία στα εσπεριδοειδή του Αργολικού κάμπου έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως είναι γνωστό κατά την άνθηση δεν επιτρέπονται οι ψεκασμοί στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών με γεωργικά φάρμακα που έχουν στην ετικέτα τους σήμανση επικινδυνότητας για τις μέλισσες.

Επειδή τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται νέες εστίες με κτήματα να έχουν μολυνθεί από το ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών οι παραγωγοί θα πρέπει έγκαιρα να εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα κτήματά τους και να αρχίζουν να ψεκάζουν τα πρώτα δένδρα, άμεσα με την πρώτη εμφάνιση των πληθυσμών των αφίδων (μελίγκρες) και να μη περιμένουν να ψεκάσουν ολόκληρα τα κτήματά τους. Αυτό πρέπει να γίνεται προκειμένου να αποτραπεί η παραπέρα μετάδοση του ιού της τριστέτσας από τις αφίδες.

Κατά τον ψεκασμό θα τηρούνται τα οριζόμενα στην 5919/62354/13-05-2014 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ για «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

Δείτε Αναλυτικά στο Δελτίο Τύπου

Δείτε το Έντυπο Ενημέρωσης Ψεκασμών

Πίνακες Διευρυμένου Ωραρίου Λειτουργίας Φαρμακείων για το Γ’ δίμηνο του έτους 2022 στην Π.Ε. Κορινθίας

Posted: 29 Apr 2022 12:16 AM PDT

Ανακοίνωση πρόσληψης ΣΟΧ2/2022 τομεαρχών δακοκτονίας στο πρόγραμμα δακοκτονίας ΔΑΟΚ Τριφυλίας

Posted: 29 Apr 2022 12:09 AM PDT

ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ανακοίνωση πρόσληψης ΣΟΧ2/2022 τομεαρχών δακοκτονίας στο πρόγραμμα δακοκτονίας ΔΑΟΚ Τριφυλίας

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

ΑΡΧΕΙΟ 1

ΑΡΧΕΙΟ 2

 

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 29-04-2022

Posted: 29 Apr 2022 12:07 AM PDT

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 29-04-2022

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στα 512 κρούσματα covid-19 η Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου – 87 οι νοσηλείες

Posted: 28 Apr 2022 01:56 PM PDT

Σε 512 ανέρχονται τα κρούσματα covid-19 που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου.

Mικρή αύξηση εμφάνισε ο αριθμός των νοσηλειών, ωστόσο καμία από αυτές δεν είναι σε ΜΕΘ.

 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr), τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου μέχρι τις 9 το πρωί ανέρχονταν σε 7.580.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 28 Απριλίου 2022, ώρα 09:00

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορονοϊό (covid-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 28 Απριλίου 2022 (ώρα 09:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.580. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.309.962 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 48,9% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 233 ενώ από την αρχή της

πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.976 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 260 (65,0% άνδρες) με διάμεση ηλικία 71 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 143 (55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.601 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 191 (ημερήσια μεταβολή +1,6%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 175 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 48 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.073 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη”.

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου καταγράφηκαν 512 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 155.266.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 102, στην Π.Ε. Αρκαδίας 48, στην Π.Ε. Κορινθίας 135, στην Π.Ε. Λακωνίας 62 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 165.

Εξ άλλου, με βάση την ενημέρωση που έγινε το πρωί σήμερα, Πέμπτη 28 Απριλίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν -μέχρι και χθες Τετάρτη 27 Απριλίου- συνολικά 87 άτομα και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 10, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 6, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 9, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 24, στο Νοσοκομείο Σπάρτης 21 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 17.

Η προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση της Μαυρακείου Σχολής υπογράφηκε στο Ελληνικό από Περιφέρεια, ΕΜΠ και ΕΑΠ

Posted: 28 Apr 2022 01:54 PM PDT

Προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών στη Μεγαλόπολη και την αξιοποίηση της Μαυρακείου Σχολής στο Ελληνικό Αρκαδίας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) υπογράφηκε το από απόγευμα σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου, στο Ελληνικό, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του ΕΑΠ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.
Η σύμβαση υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο του ΕΑΠ καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα και τον αντιπρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Χατζηγεωργίου.
Ως “ιστορική για τη Μεγαλόπολη, τη Γορτυνία, το Ελληνικό” χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “το όραμα πολλών ανθρώπων γίνεται πράξη” και επισημαίνοντας ότι “η δημιουργία εκπαιδευτικού και πολιτιστικού βραχίονα στην περιοχή θα βοηθήσει στη γενικότερη ανάπτυξή της”.

Οπως είναι γνωστό, η υποδομή στο Ελληνικό θα αξιοποιηθεί από το ΕΑΠ για το υπό ίδρυση αγγλόφωνο Τμήμα Νοσηλευτικής Σχολής με παράλληλη λειτουργία συνεδριακού κέντρου, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες θα είναι στη Μεγαλόπολη. Σημειώνεται ότι το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την δίκαιη μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση είναι περίπου 1,5 χρόνος, καθώς υπάρχουν εξασφαλισμένες στο μεγαλύτερο μέρος τους οι απαιτούμενες πιστώσεις.

Η υπογραφή της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης -προϋπολογισμού 520.000 ευρώ, πίστωση που θα διαθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου- σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση εκ μέρους του ΕΜΠ των οριστικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης του συνολικού έργου ανακατασκευής και συνολικής αναβάθμισης (ενεργειακής, αρχιτεκτονικής και στατικής) του ακινήτου της Μαυρακείου Σχολής στο Ελληνικό Γορτυνίας με κύρια χρηματοδοτική πηγή αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη συμμετοχή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Το ως άνω έργο καθώς και η ανάπτυξη και η λειτουργία του Παραρτήματος του ΕΑΠ στη Μεγαλόπολη ως κέντρο έρευνας, καινοτομίας και μάθησης -με έμφαση στις εκπαιδευτικές και συνεδριακές δραστηριότητες- εντάσσονται στον εθνικό στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης και υποστήριξης του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην περιοχή.

 

Ο Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

“Δημιουργούμε όραμα για τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, ένα όραμα δυναμικό, που δίνει σε νέους ανθρώπους την δυνατότητα να βρεθούν στην περιοχή αυτή” τόνισε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή -με επίκεντρο πάντα τον Δήμο Μεγαλόπολης- θα έλθουν στην περιοχή περί τα 7 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιώντας το μεταρρυθμιστικό έργο της επιδίωξε την γρήγορη είσοδό της στην δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση “ώστε να αλλάξει το εν πολλοίς βασισμένο στην λιγνιτική παραγωγή παραγωγικό μοντέλο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να παραμείνει στις περιοχές ο ενεργός πληθυσμός”. Πρόσθεσε ακόμα ότι μεταξύ άλλων, περίπου 100.000 στρέμματα αποκατεστημένων εδαφών στον Δήμο Μεγαλόπολης προορίζονται από την Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για να εγκατασταθούν επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τους αναπτυξιακούς νόμους και τα κίνητρα που έχουν δοθεί.

 

Ο Ι. ΖΩΡΑΣ

Σε ένα “αναπτυξιακό έργο που θα αλλάξει ριζικά και εντυπωσιακά την ευρύτερη περιοχή” αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον υπουργό, τον περιφερειάρχη, το ΕΜΠ, ενώ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός η εξ αρχής διασφάλιση σχεδόν του συνόλου των απαιτούμενων πιστώσεων.

Γνωστοποίησε επίσης ότι το ΕΑΠ σχεδιάζει σημαντικές δραστηριότητες στις υποδομές της Μαυρακείου Σχολής -καλώντας τον Ν. Παπαθανάση να εγκαινιάσει την λειτουργία του Τμήματος παραδίδοντας ο ίδιος το πρώτο μάθημα-, ενώ επισήμανε την συμβολή στην όλη προσπάθεια του πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

 

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

Ως “ιστορική για τη Μεγαλόπολη, τη Γορτυνία, το Ελληνικό” χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “το όραμα πολλών ανθρώπων γίνεται πράξη” και επισημαίνοντας ότι “η δημιουργία εκπαιδευτικού και πολιτιστικού βραχίονα στην περιοχή θα βοηθήσει στη γενικότερη ανάπτυξή της”.

Παράλληλα τόνισε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης προωθούνται μεγάλα έργα πολιτισμού στη Μεγαλόπολη, όπως το αρχαίο θέατρο, ενώ έχουν μπει σε σειρά έργα όπως η αντένα στη Μεγαλόπολη της ΔΕΘ Helexpo, αλλά και το κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο περιφερειάρχης εξήρε τον ρόλο του αναπληρωτή υπουργού στην υλοποίηση του οράματος της περιοχής, αλλά και το έργο του συνολικά, ενώ ευχαρίστησε και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας δεσμεύθηκε -απευθυνόμενος τόσο προς τους ακαδημαϊκούς, όσο και τους αυτοδιοικητικούς που ήταν παρόντες στην εκδήλωση- ότι η Περιφέρεια θα είναι πάντα δίπλα τους.

 

Ο Ε. ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ

Την βούληση των τριων μερών της σύμβασης για συνεργασία των αυτοδιοικητικών οργανισμών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας επισήμανε στη συνέχεια ο αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθηγητής Ευάγγελος Σαπουντζάκης, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, εκφράζοντας παράλληλα και την βεβαιότητά του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για “έργο που τιμά την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον τόπο”.

Απέδωσε, εξ άλλου, εύσημα τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Ν. Παπαθανάση, όσο και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, όπως και τους υπόλοιπους συντελεστές της προσπάθειας η οποία ευοδώνεται με σημαντικά οφέλη για την περιοχή και τους ανθρώπους της.

 

Ο ΣΤ. ΚΟΥΛΗΣ

Σε ένα μεγαλόπνοο πρότζεκτ που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι το Τμήμα του ΕΑΠ στο Ελληνικό και τη Μεγαλόπολη θα αποτελέσει πόλο έλξης ανθρώπων και δραστηριοτήτων προς τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, αλλά και γενικότερα της Αρκαδίας και της Περιφέρειας, για να καταλήξει εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες που συνέβαλαν στην υλοποίηση του εν λόγω έργου.

 

Ο Θ. ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

“Η Μεγαλόπολη παραμένει το κέντρο του προβλήματος” υπενθύμισε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος στο χαιρετισμό του, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εν λόγω δράση που αναπτύσσεται και δρομολογείται στο πλαίσιο της ΣΔΑΜ έχει επίκεντρο το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης στο οποίο ανήκει και το Ελληνικό.

“Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την δράση αυτή καθώς αφορά σαφώς και τον Δήμο Μεγαλόπολης” σημείωσε, διατυπώνοντας το αίτημα να υπάρξει σύντομα αξιοποίηση ενός χώρου στη Μεγαλόπολη όπου θα υποστηρίζει διοικητικά και οργανωτικά τη σχολή, ενώ ως προς την διαμονή σπουδαστών, πρότεινε την αξιοποίηση δημοτικού κτηρίου στην πόλη.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στην σημερινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Διοίκησης και Οινονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος αρμόδιος για το ΣΔΑΜ της περιοχής Μεγαλόπολης, οι Ιωάννης Χατζηγεωργίου αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ, Πελοπίδας Καλλίρης διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Ιωάννης Μπούκης διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε., Ηλίας Γεωργαντάς πρ. γενικός γραμματέας υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Σιέμπος αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης, Αντώνης Βασιλόπουλος πρόεδρος του Ελληνικού και Ηλίας Μπαρμπαλιάς τ. πρόεδρος του Ελληνικού.

Συνέντευξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στον “Αθήνα 984” για το συνέδριο του έργου Inherit και το Παυλοπέτρι

Posted: 28 Apr 2022 01:49 PM PDT

Με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του βυθισμένου προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι και στην Ελαφόνησο, ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή οι εργασίες του τελικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού έργου Inherit, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Med.

Χθες και σήμερα, οι εργασίες του εν λόγω συνεδρίου, που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβαν χώρα στο Mystras Grand Palace Resort (Παλαιολόγιο Μυστρά). Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ηγείται του εταιρικού σχήματος του Ευρωπαϊκού έργου Inherit (https://inherit.interreg-med.eu/), έργο στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 14 εταίροι και 3 υποστηρικτικοί εταίροι από 10 χώρες της Μεσογείου.

Για το εν λόγω συνέδριο μίλησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σήμερα,  Πέμπτη 28 Απριλίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 984”.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “η Μεσόγειος αποτελεί κοινή πατρίδα, το λίκνο όπου χιλιάδες χρόνια πριν αναπτύχθηκαν οι αρχές και οι αξίες που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Σήμερα ο υπερπληθυσμός στις ακτές της -σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή- συνιστά εν δυνάμει παράγοντα κινδύνου, τόσο περιβαλλοντικού, όσο και για τα μνημεία των αλλεπάλληλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν γύρω της. Προγράμματα, όπως το Interreg Med και το Inherit έχουν ως σκοπό να κάνουν εμάς, τους λαούς της Μεσογείου, να συναισθανθούμε τον κίνδυνο αυτόν και ως εκ τούτου να υποχρεωθούμε να αναπτύξουμε μια κοινή δράση και συνεργασία, ώστε να τον αντιμετωπίσουμε”.

Αναφερόμενος δε στην επιλογή του βυθισμένου οικισμού στο Παυλοπέτρι ως πολιτιστικού χώρου που θα αναδειχθεί μέσα από συνδυασμό μέτρων προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης, τόνισε:

“Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουμε υποδείξει το Παυλοπέτρι, έναν βυθισμένο πλέον προϊστορικό οικισμό -μεταξύ της Λακωνίας και της Ελαφονήσου- ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, για τον οποίον έχει επιδείξει μέριμνα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με τη συνεργασία της οποίας προβήκαμε σε ενέργειες μέσω του εν λόγω προγράμματος, προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος σπουδαιότατος αρχαιολογικός χώρος.

Αυτό θα σημάνει πολλά για την ανάπτυξη, καθώς ο πολιτισμός είναι ο βασικός βραχίονας για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη” παρατήρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “μπορεί ο βυθισμένος οικισμός στο Παυλοπέτρι να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ένα σημείο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την οικονομία της περιοχής”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε “κρίσιμο ζήτημα για Μεσόγειο, για περιβάλλον, για τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι διάσπαρτοι στις ακτές της, να έχουμε μια κοινή δράση, να αξιοποιηθούν όπως πρέπει οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδος με τον τρόπο που αρμόζει -με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και σεβασμό προς αυτόν τον τεράστιο πλούτο τον οποίον μας έχουν αφήσει οι προηγούμενες γενιές που έζησαν και άνθισαν γύρω από τη Μεσόγειο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here