Το μυστικό πέτρινο χωριό της Μεσσηνίας των 100 κατοίκων - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Το μυστικό πέτρινο χωριό της Μεσσηνίας των 100 κατοίκων


 
Παρόλο που το όνομά του δεν είναι ιδιαιτέρως ξακουστό ή πολυδιαφημισμένο, το Μαγγανιακό είναι ένα γραφικό χωριό στη Μεσσηνία που εντυπωσιάζει. Για την ονομασία του υπάρχουν δύο εικασίες. Η πρώτη υποστηρίζει ότι προέρχεται από το στοιχείο μαγγάνιο, το οποίο εξορυσσόταν παλαιότερα στην περιοχή και η δεύτερη από το μάγγανο, ένα χειροκίνητο ή ζωοκίνητο μηχάνημα που χρησιμοποιούνταν για την άντληση νερού από το πηγάδι ή την εξόρυξη ορυκτών από στοές.

Χτισμένο σε υψόμετρο 390 μέτρων εξ ολοκλήρου από πέτρα διατηρεί ανέπαφο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να το αποκαλέσουμε ακόμη και «στολίδι» του νομού. Το χωριό ανήκει στο δήμο Μεσσήνης και συναντάται σε απόσταση 32 χλμ. από την Καλαμάτα, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του αγγίζουν μόλις τους 100.

Τους επισκέπτες στο χωριό καλωσορίζει μια εκκλησία με πηγή και ψηλά δέντρα, ενώ όσο κατευθύνεται κανείς προς το εσωτερικό του τα πέτρινα και σε καλή κατάσταση διατηρημένα κτίριά του αποτελούν μάρτυρες της παράδοσης και της ιστορίας του. Σημείο αναφοράς του η γερο- μουριά, που σύμφωνα με τους κατοίκους μετρά 300 χρόνια ζωής.

Εκτός από τη γραφικότητα και την ηρεμία που χαρακτηρίζουν το χωριό, εκείνο το στοιχείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη είναι η ιστορία του. Ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου με όνομα Παλιόκαστρο συναντώνται στο Μαγγανιακό, καθώς και ερείπια παλιών οικισμών, τόσο κάτω από το κάστρο όσο και γύρω από το χωριό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here