5 ΜΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

5 ΜΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 


Ξέρεις γιατί έχουμε συνδέσει την Πελοπόννησο με τις εξοχές της, τα βουνά, τα δάση, τα χωριά και τις παραλίες της;

Γιατί δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα η κουλτούρα του city break, του να ταξιδεύεις δηλαδή όχι τόσο για να δεις, όσο για να ζήσεις μια άλλη πόλη: Τους ρυθμούς της, τις ιστορίες της, τη γαστρονομία, τη νυχτερινή ζωή της και βέβαια τα αξιοθέατά της.

Δωσ’ τους μια ευκαιρία, και πέντε μέρες από τον χρόνο σου, και σου το εγγυόμαστε οι πόλεις της Πελοποννήσου θα σε εκπλήξουν.

Ξεκινάμε από την Κόρινθο

Μια πόλη βουτηγμένη στην (αρχαία και σύγχρονη) Ιστορία, έχει ωραιότατες βόλτες στο πεζοδρομημένο της κέντρο όπως και πλάι στην θάλασσα, και δύο από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του πελοποννησιακού βορρά: Την αρχαία της πόλη με τους μεγαλοπρεπείς ναούς και τα καλοδιατηρημένα κτίσματα, και το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου, τον ξακουστό Ακροκόρινθο, που θα χρειαστείς τουλάχιστον δύο ώρες για να τον γυρίσεις σε μια φαντασμαγορική βόλτα με θέα που κόβει την ανάσα.

 

Ακολούθησέ μας  We Love Corinth και  ανακάλυψε την Κόρινθο

Για να βολτάρεις παντού με την ησυχία σου, και να εκτιμήσεις και τη νυχτερινή της ζωή όπως της αξίζει, θα αφιερώσεις οπωσδήποτε μια διανυκτέρευση στην Κόρινθο. Περισσότερα έχουμε εδώ για τη  Κόρινθο.

¦
¦

  67 χιλιόμετρα

  1 ώρα οδήγησης

¦
¦
Στάση 1η:  Η Αιγείρα

Δεν είναι πολλά τα αρχαία θέατρα που αγναντεύουν την θάλασσα στην Ελλάδα. Κι αυτός είναι από μόνος του λόγος αρκετός να κάνεις μια στάση στην Αιγείρα, και να επισκεφθείς το υπέροχο αρχαίο της θέατρο, που μοιάζει να κρέμεται πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο.

Η κατασκευή του υπολογίζεται γύρω στο 280 π.Χ., όταν οι πόλεις της Αχαΐας συνασπίστηκαν μεταξύ τους, ιδρύοντας την Αχαϊκή Συμπολιτεία.

Καταπληκτική είναι και η παραλία της Αιγείρας, ακριβώς μπροστά στο σύγχρονο χωριό με τις κεραμιδένιες στέγες, ό,τι πρέπει για μια δροσιστική βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της αν κάνεις αυτή τη διαδρομή καλοκαίρι.

¦
¦

  67 χιλιόμετρα

   53 λεπτά οδήγησης

¦
¦


Στάση 2η: Η Πάτρα

Μία μόνο  διανυκτέρευση   μπορεί και να είναι λίγη για τη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, αυτή την κεφάτη και ολοζώντανη φοιτητούπολη που ακόμα περισσότερο από τα αξιοθέατά της είναι η νυχτερινή ζωή της.

Όχι βέβαια ότι υπολείπεται και σε αξιοθέατα: Ένα από τα καλύτερα και πιο πρωτότυπα αρχαιολογικά μουσεία ολόκληρης της Ελλάδας βρίσκεται εδώ, όπως και το βυζαντινό Κάστρο που χτίστηκε επί Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα, το αρχαίο ρωμαϊκό ωδείο και το παλαιότερο κλειστό θέατρο της Ελλάδας που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ το 1872. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή.

Για να μην αρχίσουμε να μιλάμε για τις ατελείωτες βόλτες που θα κάνεις στα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης και στο Δασύλλιο, που κρέμεται σαν καταπράσινο μπαλκονάκι πάνω από την πόλη αγναντεύοντας ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Περισσότερα έχουμε εδώ για την Πάτρα. 

¦
¦

  75 χιλιόμετρα

  1 ώρα και 7 λεπτά οδήγησης

¦
¦


Στάση 3η: Το Κάστρο Χλεμούτσι

Κλερμόντ το έλεγαν οι Φράγκοι που το έχτισαν το 1223, κι αν πρέπει να το ομολογήσουμε το ορίτζιναλ όνομα ταιριάζει πολύ καλύτερα στο μεγαλείο του από τη μάλλον άχαρη ελληνική παραφθορά του.

Τι σημασία έχει ένα όνομα όμως, που θα ‘λεγε και ο Σαίξπηρ, μπροστά σε όλη αυτή την ομορφιά; Το Χλεμούτσι είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Πελοποννήσου, και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα φράγκικης αρχιτεκτονικής που έχουμε στην Ελλάδα.

Το κάστρο που μοιάζει σήμερα βγαλμένο από την εικονογράφηση παιδικού παραμυθιού, άλλαξε πολλά χέρια στη μακραίωνη Ιστορία του: Έγινε καταλανικό, βυζαντινό, οθωμανικό, ενετικό και ξανά οθωμανικό, και όλη αυτή η Ιστορία είναι αποτυπωμένη στα τείχη και τους πυργίσκους του, τις πολεμίστρες και τα μεγάλα λουλουδιασμένα πλατώματα που ειδικά την άνοιξη είναι ένα χάρμα οφθαλμών.

¦
¦

  161 χιλιόμετρα

  2 ώρες και 9 λεπτά οδήγησης

¦
¦
(*) Αν κάνεις αυτή τη διαδρομή καλοκαίρι, αξίζει να κάνεις μια στάση για βουτιά στην απέραντη αμμουδερή παραλία του Καϊάφα, 72 χιλιόμετρα μετά το Χλεμούτσι, στα μισά περίπου της διαδρομής. Δεν θα χρειαστεί καμία παράκαμψη, είναι ακριβώς πάνω στο δρόμο σου.



Στάση 4η: Η Καλαμάτα

Η πιο θαλασσινή από όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου, η Καλαμάτα είναι και μια από τις ομορφότερες.

Με ένα ιστορικό κέντρο όλο χρωματιστά νεοκλασικά και πλακόστρωτα δρομάκια, με ένα παραμυθένιο κάστρο να υψώνεται από πάνω της ακοίμητος φρουρός, και με μια παραλιακή περαντζάδα που μοσχοβολά θαλασσινό αεράκι όλες τις εποχές του χρόνου, αυτή εδώ είναι μια πόλη που πρέπει να τη ζήσεις –και να την περπατήσεις.

Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο της και το Πάρκο Σιδηροδρόμων, που ειδικά αν ταξιδεύεις με πιτσιρίκια δεν πρέπει να χάσεις.

Η έντονη νυχτερινή ζωή και η μοναδική κουζίνα της αξιώνουν οπωσδήποτε μία  (τουλάχιστον) διανυκτέρευση.

Περισσότερα έχουμε εδώ για την Καλαμάτα.

¦
¦

  57,5 χιλιόμετρα 

  1 ώρα και 20 λεπτά οδήγησης

¦
¦

(*) Μέσα από το πέρασμα της Λαγκάδας: Υπάρχει συντομότερη, και σαφώς πιο εύκολη διαδρομή για να πας από την Καλαμάτα στη Σπάρτη, μέσα από τη νέα Εθνική Οδό. Πιο όμορφη, όμως, δεν υπάρχει.

Για την ακρίβεια, το Πέρασμα της Λαγκάδας είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές που θα οδηγήσεις ποτέ στη ζωή σου –κι αυτό το λέμε χωρίς καμία διάθεση υπερβολής.

Ο δρόμος σκαρφαλώνει τις απότομες πλαγιές του βορειοδυτικού Ταΰγετου, στροφή τη στροφή και φουρκέτα τη φουρκέτα, περνώντας κάτω από απόκοσμα βράχια, μέσα από καταπράσινα φαράγγια, πλάι σε λουλουδιασμένες κοιλάδες και πάνω από τον μεγαλειώδη γκρεμό του Καιάδα, που ναι, είναι τόσο επιβλητικός όσο τον έχεις φανταστεί.

Η διαδρομή δεν ενδείκνυται για αρχάριους οδηγούς, ή για όσους ζαλίζονται εύκολα στις στροφές.

Στάση 5η: Η Σπάρτη

Μπορεί σε σύγκριση με άλλες πελοποννησιακές πόλεις η Σπάρτη να στερείται γραφικότητας και «δυνατής» νυχτερινής ζωής, είναι όμως μια πόλη-σύμβολο, βαφτισμένη στην Ιστορία και με αξιοθέατα που περιλαμβάνουν τα λιγοστά αλλά ενδιαφέροντα απομεινάρια της θρυλικής αρχαίας της εκδοχής, ένα υποδειγματικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το άκρως διασκεδαστικό Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, και βέβαια τον χιλιοτραγουδισμένο Μυστρά στο κατώφλι της.

Μόλις πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη, η μεγαλειώδης βυζαντινή καστροπολιτεία είναι σωστή χρονομηχανή και αξίζει οπωσδήποτε μια βόλτα, ακόμα και αν δεν τρέφεις καμία ιδιαίτερη αγάπη για τους Βυζαντινούς και την Ιστορία τους.

Το αν θα διανυκτερεύσεις στα πόδια της καστροπολιτείας, στο χωριό που λέγεται και σήμερα Μυστράς, ή στο κέντρο της Σπάρτης για να τη ζήσεις κα by night το αφήνουμε πάνω σου.

Περισσότερα έχουμε εδώ για τη Σπάρτη  και εδώ  για τον Μυστρά.

¦
¦

  39 χιλιόμετρα

  35 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 6η: Ο Λογκανίκος

Μια που η καινούρια, άνετη και γρήγορη Εθνική περνά δίπλα από τα χωριά του Βόρειου Ταΰγετου πριν καταλήξει στη Γέφυρα και από εκεί στην Τρίπολη, που είναι ο τελικός προορισμός μας, θα κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να εξερευνήσουμε αυτό το ήσυχο, πανέμορφο ορεινό χωριουδάκι που φωλιάζει στα 750 μέτρα, εκεί που ο Ταΰγετος πάει να συναντήσει τον Πάρνωνα.

Ο Λογκανίκος λαγοκοιμάται στη σκιά του βυζαντινού του κάστρου, από το οποίο δε σώζονται σήμερα παρά ελάχιστα απομεινάρια (αλλά η διαδρομή ως εδώ πάνω είναι καταπληκτική, αν και δύσκολη) και έχει για αξιοθέατα επτά βυζαντινά εκκλησάκια. Αν είναι να επισκεφτείς μόνο ένα, ο πέτρινος Άι-Γιώργης χρονολογείται από το 1374 και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα εκκλησάκια του Ταΰγετου.

Περισσότερα για τον Λογκανίκο και τα άλλα υπέροχα χωριά γύρω του έχουμε εδώ Βόρειος Ταΰγετος.

¦
¦

  53 χιλιόμετρα

  45 λεπτά οδήγησης

¦
¦


Στάση 7η: Η Τρίπολη

Την πρωτεύουσα της Αρκαδίας την ξέρεις πιθανότατα για τη βαριά της Ιστορία και τον διαβόητο καιρό της.

Ευκαιρία να τη μάθεις τώρα και για τις γεμάτες ζωή, ανοιχτές πλατείες της, τα καταπράσινα αλσάκια που τόσο λείπουν από άλλες ελληνικές πόλεις, και τα νεοκλασικά που προσθέτουν εδώ κι εκεί ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές πινελιές στο χάος των σύγχρονων πολυκατοικιών.

Από τα αξιοθέατα της πόλης ξεχωρίζει το σχεδιασμένο από τον Τσίλλερ Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί μυθικούς θησαυρούς απ’ όλη την Αρκαδία, και το Άλσος Αγίου Γεωργίου, εντός του οποίου τα πιτσιρίκια θα ενθουσιαστούν με τον μίνι ζωολογικό κήπο.

Άριστες επιλογές για φαγητό και ποτό (κυρίως γύρω από τον πεζόδρομο της Δεληγιάννη) εγγυώνται πως η τελευταία διανυκτέρευση του μικρού μας οδοιπορικού θα είναι μια νύχτα μεγάλη.

Περισσότερα έχουμε εδώ για την Τρίπολη. 

Όλη η διαδρομή με τις στάσεις  στον χάρτη  εδώ : https://tinyurl.com/y2awrcl9

¦
¦
Φύση & Δραστηριότητες

Ταξιδεύουμε στις ομορφότερες λίμνες της Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here