Η...ΜΟΝΑΔΙΚΗ..ΧΩΡΙΑΤΟΠΟΥΛΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Η...ΜΟΝΑΔΙΚΗ..ΧΩΡΙΑΤΟΠΟΥΛΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 


H μυθολογία λέει πως η αρχαία Υψούς χτίστηκε από τον Υψούντα, έναν από τους πενήντα γιους του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα. Εικάζεται πως γύρω στον 7ο αιώνα έγινε η μετονομασία της πόλης σε Στεμνίτσα, όπως γνωρίζουμε εμείς σήμερα το ορεινό χωριό της Αρκαδίας.

Αποτελεί παραδοσιακό οικισμό και είναι χτισμένη στο Μαίναλο, σε ύψος 1080 μέτρων. Με την πρώτη ματιά η όψη της εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει να αιωρείται πάνω στα απότομα υψώματα, δίπλα στο φαράγγι του Λούσιου, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της αρκαδικής γης.

Από τη μία η φυσική της ομορφιά και η θέση της κι από την άλλη η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, την έχουν αναδείξει σε δημοφιλή προορισμό όσων θέλουν να απολαύσουν τα πέτρινα αρχοντικά της, τη θέα προς το φαράγγι, τις παλιές της εκκλησίες αλλά και να ζήσουν ένα «ραντεβού» με την ιστορία.

Η πόλη γνώρισε ακμή τα βυζαντινά χρόνια αλλά «σφράγισε» την εποχή της επανάστασης του 1821. Λειτούργησε ως έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος την αποκαλούσε «χωριατοπούλα του Μοριά», ενώ έγινε η πρώτη -άτυπη- πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας καθώς εκεί έγινε η συνέλευση της  Ά Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Με το δύσβατο της περιοχής να καθορίζει και τις τύχες των κατοίκων της, στη Στεμνίτσα άνθισε το εμπόριο και η αργυροχρυσοχοΐα και αναδείχθηκαν επαγγέλματα όπως χαλκωματάδες, σιδηρουργοί και χρυσοχόοι.

Στα αξιοθέατά της συμπεριλαμβάνονται το Λαογραφικό μουσείο της Στεμνίτσας, η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου που περιέχει αυθεντικές τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Στην περιοχή γύρω από τον οικισμό ο επισκέπτης θα απολαύσει το φαράγγι του Λούσιου, το ελατοδάσος του Μαίναλου- όπου λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο- αλλά και όμορφα, γραφικά χωριά.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here