ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΞΩΤΙΚΑ ΝΕΡΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΞΩΤΙΚΑ ΝΕΡΑ

 

 Σήμερα το νησί είναι πόλος έλξης επισκεπτών χάρη στα σμαραγδένια νερά που το κυκλώνουν – Δείτε το βίντεο με drone της Up Drones

Στις ανατολικές ακτές της Κορινθίας εκεί που το πεύκο συναντά τα γαλαζοπράσινα νερά του Σαρωνικού βρίσκεται ένα μικρό νησάκι με τριγωνικό σχήμα που σήμερα προσελκύει πλήθος


επισκεπτών λόγω της φυσικής ομορφιάς που το περιβάλλει.

Ωστόσο το ίδιο αυτό νησάκι στα τέλη του 19ου αιώνα συνδέθηκε με μια βαριά κατάρα και την παρουσία βρυκολάκων, προκαλώντας τον τρόμο και τον πανικό των κατοίκων της περιοχής.

Μάλιστα έφτασε σε τέτοιο βαθμό η δεισιδαιμονία και ο τρόμος των κατοίκων που απαίτησαν από την Ιερά Σύνοδο εξορκισμό, τον οποίον δεν μπόρεσε να αρνηθεί το ανώτατο εκκλησιαστικό συμβούλιο της χώρας και απέστειλε τον Αρχιεπίσκοπο Αιγίνης να τον πραγματοποιήσει.

Σήμερα το ειδυλλιακό νησάκι ονομάζεται Σιδερώνα, ωστόσο η ιστορία του όπως την αφηγείται η mixanitouxronou.gr κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είν

 

 

Όπως αναφέρεται λοιπόν στην παραπάνω ιστοσελίδα, πρόκειται για τοπικό μύθο, που πήρε τεράστιες διαστάσεις και αναστάτωσε την κοινωνία του Σοφικού Κορινθίας το 1848. Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις άντρες ξεκίνησαν την πορεία τους προς τον Κόρφο. Μόλις έφτασαν στον προορισμό τους μέθυσαν. Παρά την επιβαρυμένη κατάστασή τους, επιβιβάστηκαν σε βάρκα και για κακή τους τύχη έπεσαν σε δυνατή καταιγίδα με αποτέλεσμα να πνιγούν και οι τρεις.

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος τους, οι οικογένειες θέλησαν να κηδέψουν τους νεκρούς τους. Οι κάτοικοι του Σοφικού όμως, δεν τους το επέτρεψαν επειδή ο μύθος έλεγε ότι όσοι πνιγούν, πρέπει να πεταχτούν στη θάλασσα και όχι να θαφτούν στη γη, επειδή θα κουβαλούσαν βαριά κατάρα, που θα τους μετέτρεπε σε βρικόλακες….

Οι συγγενείς, παρέλαβαν τις σορούς αλλά όχι με σκοπό να τις πετάξουν στο νερό. Τις μετέφεραν στο κοντινό ερημικό νησάκι Σιδερώνα. Μήνες αργότερα, το έμαθαν οι κάτοικοι, που ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν να απομακρυνθούν.

Οι συγγενείς, έκαναν την εκταφή αλλά τους έθαψαν σε πιο απομακρυσμένη τοποθεσία. Στο μεταξύ, στο Σοφικό άρχισαν να πυκνώνουν οι καταγγελίες για περίεργες επιδρομές – που κάποιοι υποστήριζαν ότι ήταν από βρικόλακες. Ειδικά όταν έμαθαν ότι οι σοροί θάφτηκαν και πάλι στη γη, απέδωσαν εξολοκλήρου το κακό που τους βρήκε στην κατάρα που κυνηγούσε τους τρεις άνδρες….

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, ώστε να γίνει κατανοητό ότι επρόκειτο για παραπληροφόρηση, που στηριζόταν σε λόγια και εικασίες. Οι αστυνομικές αρχές είχαν επιστρατεύσει μέχρι και την Ιερά Σύνοδο, που έστειλε τον αρχιεπίσκοπο Αιγίνης για εξορκισμό και αγιασμό. Υπάρχει στα γενικά αρχεία του κράτους η σχετική αναφορά του αρχιμανδρίτη Ζαχαρία Μαθά προς την Ιερά Σύνοδο με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 1848.  Το νησάκι Σιδερώνα, με την απίστευτη φυσική ομορφιά μετονομάστηκε σε «νησί των βρικολάκων», αλλά σήμερα το προτιμούν οι ψαγμένοι κολυμβητές….

Δείτε το βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here