Το χωριό της Πελοποννήσου με τα περισσότερα εκκλησιαστικά μνημεία - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Το χωριό της Πελοποννήσου με τα περισσότερα εκκλησιαστικά μνημεία

 


Στην ανατολική Κορινθία και μόλις 97 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται το γνωστό Σοφικό. Περιβάλλεται από ένα υπέροχο πευκοδάσος 80000 στρεμμάτων, ένα από τα λίγα σωζόμενα στην Ελλάδα.

Το Σοφικό είναι χτισμένο στην περιοχή της Αρχαίας Σολυγείας, τόπου με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για τους αρχαίους Έλληνες. Αυτό μαρτυρείται από την τεράστια στρατιωτική επιχείρηση που διοργάνωσε ο στρατηγός Νικίας για να αποσπάσει την περιοχή από τους αρχαίους Κορινθίους.

Η ιστορία του Σοφικού ξεκινάει από τον 14ο αιώνα, οπότε δημιουργήθηκε ο οικισμός στη σημερινή του θέση ο οποίος αποτέλεσε το κεφαλοχώρι της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας του 1821 οι Σοφικίτες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο ενώ η κορυφαία στιγμή της περιοχής είναι η ανάδειξή του σε έδρα της επαναστατικής κυβερνήσεως τον Ιούλιο του 1826.

Το Σοφικό αποτελεί μία από τις ελάχιστες πόλεις στον ελλαδικό χώρο με τόσα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία τα οποία έγιναν αντικείμενο μελέτης από τον μεγάλο καθηγητή αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας Αναστάσιο Ορλάνδο. Ανάμεσα στα περίπου 30 μνημεία που έχουν καταλολογραφηθεί στην περιοχή ξεχωρίζουν ο ναός των Ταξιαρχών στην κοιλάδα του Λαρισίου και το καθολικό της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία χτίστηκε με υλικά από μεγάλο αρχαιοελληνικό ναό της Αφροδίτης, ερείπια του οποίου βρίσκονται ακόμα σκορπισμένα στον περίβολο του μοναστηριού. Άλλοι αξιόλογοι ναοί είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ναός της Ευαγγελίστριας στη συνοικία “Κοκκινιά” και ο ναός της Αγίας Τριάδας στη θέση “Λαρίσι”. Δυο όμορφοι ναοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, με την εντυπωσιακή σκηνή στις τοιχογραφίες του ναού που παριστάνει χορό νεαρών γυναικών σε τοπίο της περιοχής του Σοφικού, που εικάζεται ότι πρόκειται για το χορό Γεμ που χορεύεται το Πάσχα και ο ναός των Αγίων Δημητρίου και Νικολάου με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την καθημερινή ζωή των Σοφικιτών του 18ου αιώνα.

Στο Σοφικό επιζούν ακόμα και σήμερα παραδοσιακά επαγγέλματα που μας πηγαίνουν χρόνια πίσω όπως του παραδοσιακού κουρέα-μπαρμπέρη, του τσαγκάρη και του φούρναρη που χρησιμοποιεί ξύλα. Δυστυχώς τείνει να εξαλειφθεί το παραδοσιακό επάγγελμα του ρητινοσυλλέκτη. Τα πεύκα αποτέλεσαν βασική πηγή εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής και κατά το παρελθόν καθιερώθηκε συγκεκριμένος τρόπος ρητίνευσης ο οποίος αποκαλούνταν  σοφικίτικος αλλά η στροφή των νέων προς τα σύγχρονα επαγγέλματα οδηγεί σταδιακά στην εξαφάνιση του επαγγέλματος του ρητινοσυλλέκτη.

Στην περιοχή του Σοφικού κυριαρχεί το απέραντο πράσινο, ο καθαρός αέρας και η ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων. Η κοντινή απόσταση του Σοφικού το αναδεικνύει σε ιδανικό προορισμό για μονοήμερες εκδρομές ενώ αποτελεί το ορμητήριο για εκδρομές σε κοντινές περιοχές όπως η Επίδαυρος και η αρχαία Κόρινθος.

πηγή: moriasnow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here