Στις καταπράσινες πλαγιές των Λαμπείων Ορέων, στο ορεινό τμήμα του νομού Ηλείας, στα όρια των νομών Αρκαδίας και Αχαΐας, κρύβεται ένα ιστορικό κεφαλοχώρι, άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Ο λόγος για τη Λαμπεία ή Δίβρη, η οποία ξεδιπλώνει όλη τη γοητεία της σε συνολικά επτά γραφικές γειτονιές -Αγορά, Πέρα Μαχαλάς, Κρουστάδες, Καρυανάδες, Λαζαράδες, Βασιλαίου, Περδικαράδες. Σε διαφορετικά επίπεδα η καθεμία, από 800 έως και 950 μέτρα υψόμετρο, διακρίνονται για τα περήφανα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, τις πέτρινες βρύσες αλλά και το πυκνό ελατόδασος που τις «αγκαλιάζει» στοργικά.
Η αρχιτεκτονική των κτιρίων του χωριού είναι παραδοσιακή, με τα περισσότερα από αυτά να είναι διώροφα ή τριώροφα κτίσματα, με χαρακτηριστικά ξύλινα μπαλκόνια. Στα αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον σύμφωνα με το newsbeast είναι η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα (κατ’ άλλους από τον 6ο αιώνα), με υπέροχες τοιχογραφίες, το κρυφό σχολειό και η Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Μονή Άνω Δίβρης. Το Διβιώτ ποτάμι -παραπόταος του Ερύμανθου, διαπερνά το χωριό και τροφοδοτεί τις πέτρινες βρύσες -πιο γνωστές εκείνες του Μοριού, του Γαβροβίκου και του Κοσμόπουλου- με γάργαρο, παγωμένο, πεντακάθαρο νερό.
Το φυσικό τοπίο της περιοχής συγκλονίζει, καθώς σε απόσταση αναπνοής συναντάται το ένα και μοναδικό δρυοδάσος της Φολόης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου