Το “άγνωστο” κεφαλοχώρι της Πελοποννήσου με τις επτά γραφικές γειτονιές! - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Το “άγνωστο” κεφαλοχώρι της Πελοποννήσου με τις επτά γραφικές γειτονιές!


 Στις καταπράσινες πλαγιές των Λαμπείων Ορέων, στο ορεινό τμήμα του νομού Ηλείας, στα όρια των νομών Αρκαδίας και Αχαΐας, κρύβεται ένα ιστορικό κεφαλοχώρι, άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Ο λόγος για τη Λαμπεία ή Δίβρη, η οποία ξεδιπλώνει όλη τη γοητεία της σε συνολικά επτά γραφικές γειτονιές -Αγορά, Πέρα Μαχαλάς, Κρουστάδες, Καρυανάδες, Λαζαράδες, Βασιλαίου, Περδικαράδες. Σε διαφορετικά επίπεδα η καθεμία, από 800 έως και 950 μέτρα υψόμετρο, διακρίνονται για τα περήφανα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, τις πέτρινες βρύσες αλλά και το πυκνό ελατόδασος που τις «αγκαλιάζει» στοργικά.

Η αρχιτεκτονική των κτιρίων του χωριού είναι παραδοσιακή, με τα περισσότερα από αυτά να είναι διώροφα ή τριώροφα κτίσματα, με χαρακτηριστικά ξύλινα μπαλκόνια. Στα αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον σύμφωνα με το newsbeast είναι η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα (κατ’ άλλους από τον 6ο αιώνα), με υπέροχες τοιχογραφίες, το κρυφό σχολειό και η Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Μονή Άνω Δίβρης. Το Διβιώτ ποτάμι -παραπόταος του Ερύμανθου, διαπερνά το χωριό και τροφοδοτεί τις πέτρινες βρύσες -πιο γνωστές εκείνες του Μοριού, του Γαβροβίκου και του Κοσμόπουλου- με γάργαρο, παγωμένο, πεντακάθαρο νερό.

Το φυσικό τοπίο της περιοχής συγκλονίζει, καθώς σε απόσταση αναπνοής συναντάται το ένα και μοναδικό δρυοδάσος της Φολόης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here