Υπέροχα πέτρινα σπίτια, λιθόκτιστα δρομάκια: Το μεσαιωνικό χωριό της Πελοποννήσου που γοήτευσε τον Καζαντζάκη! - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Υπέροχα πέτρινα σπίτια, λιθόκτιστα δρομάκια: Το μεσαιωνικό χωριό της Πελοποννήσου που γοήτευσε τον Καζαντζάκη!

 


Υπέροχα πέτρινα σπίτια, λιθόκτιστα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες, τοξωτά γεφύρια και το κάστρο του 13ου αιώνα στην κορυφή του απόκρημνου βράχου συνθέτουν το σκηνικό στην Καρύταινα, έναν από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας

Ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Ορεινής Αρκαδίας που αξίζει να γνωρίσετε είναι η Καρύταινα. Xτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, περίπου στα 550 μέτρα, 54 χλμ. από την Τρίπολη, η Καρύταινα είναι ένα χωριό – κόσμημα για την περιοχή της Γορτυνίας, που κουβαλά μία μακρά ιστορία. «H Kαρύταινα είναι αληθινά το Τολέδο της Ελλάδας», έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφτηκε το χωριό.

Περπατώντας στον οικισμό θα δείτε υπέροχα πέτρινα σπίτια, πολλά από τα οποία είναι του 19ου αιώνα, ενώ το πιο γνωστό αξιοθέατο είναι το επιβλητικό κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου πάνω από το χωριό. Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός, που μαζί με τον Λούσιο είναι ιδανικοί για rafting. Η ομορφιά του τοπίου και τα αξιοθέατα της περιοχής κάνουν αυτό το χωριό ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο και εναλλακτική βάση για περιηγήσεις στην Ορεινή Αρκαδία.

Καρύταινα: Το «Τολέδο της Ελλάδας» και το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη

travelgo.gr
Η Καρύταινα έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός (πηγή: Shutterstock)

Παλιές βυζαντινές εκκλησίες, αρχοντικά, βρύσες, γεφύρια και το εντυπωσιακό κάστρο πάνω στον βράχο συνθέτουν το σκηνικό στον κηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό της Καρύταινας που διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας και ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο. Ο Νίκος Καζαντζάκης, στο «Ταξιδεύοντας στο Μοριά», είχε χαρακτηρίσει την Καρύταινα το «Τολέδο της Ελλάδας».

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Η Καρύταινα αναφέρεται για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα. Την περίοδο αυτή υπήρξε πρωτεύουσα μίας από τις βαρωνίες των Φράγκων. Το εντυπωσιακό και ισχυρό κάστρο της Καρύταινας που χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα προσέδωσε στην πόλη στρατηγική σημασία και την ασφάλισε αποτελεσματικά. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Βρένθης που ήταν χτισμένη στην ίδια τοποθεσία.

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Κατά την Επανάσταση του ’21, η Καρύταινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οχύρωσε το κάστρο, έχτισε σπίτι και εκκλησία μέσα σε αυτό και το χρησιμοποίησε από το 1826 ως ορμητήριό του κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιμπραήμ αλλά και ως καταφύγιο των αμάχων.

travelgo.gr
Το ιστορικό γεφύρι της Καρύταινας κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα (πηγή: Shutterstock)

Όποιος θυμάται τα παλιά πεντοχίλιαρα, είχαν στην μπροστινή όψη τον Κολοκοτρώνη, ενώ στην πίσω όψη απεικονιζόταν η Καρύταινα και ένα από τα κορυφαία της αξιοθέατα: το ιστορικό πέτρινο γεφύρι με τη μικρή βυζαντινή εκκλησία, στη δυτική του πλευρά, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου.

Το κάστρο της Καρύταινας

travelgo.gr
Το κάστρο της Καρύταινας είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου (πηγή: Shutterstock)

Το κύριο και πιο γνωστό αξιοθέατο της Καρύταινας είναι το κάστρο της, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Χτίστηκε από τον Γάλλο Γοδεφρείδο ντε Μπριγέρ και υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Το μήκος του ξεπερνά τα 110 μ. και το πλάτος του τα 40 μ.. Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 7 μ. και σε πλάτος μέχρι τα δύο. Η θέα από εδώ προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι καταπληκτική. Αξίζει να επισκεφτείτε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο πίσω μέρος του κάστρου με τις σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες. Γνωστή είναι και η Εκκλησία της Παναγιάς στο κάστρο που αποτελεί κτίσμα του και 11ου με 12ο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here