Δείτε ποιο χωριό της Πελοποννήσου αποκαλούν «Ελληνικό Hollywood» - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δείτε ποιο χωριό της Πελοποννήσου αποκαλούν «Ελληνικό Hollywood»

 


Το Λυγουριό γνωστό κι ως Ασκληπιείο, βρίσκεται περίπου 25 λεπτά μακριά από το Ναύπλιο, και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Αργολίδας, αλλά και έδρα του Δήμου Επιδαύρου.

Η επίσημη έναρξη των Επιδαυρίων το 1955, και οι ηθοποιοί που έκτοτε νοίκιαζαν δωμάτια στο Λυγουριό, ανέδειξαν την περιοχή σε σημείο συνάντησης για τους επισκέπτες του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάποιοι, από τότε, το αποκαλούν «Ελληνικό Hollywood».

Ως ο πλησιέστερος οικισμός στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Λυγουριό, βρίσκεται σε υψόμετρο 370 μέτρων χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λήσσης, και στους πρόποδες του Κυνορτίου όρους με θέα στο μαγευτικό φυσικό τοπίο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

Άγνωστο είναι το πότε και πώς το χωριό Λυγουριό έλαβε τη σημερινή του ονομασία. Η παράδοση λέει ότι μια ομάδα από Λίγυρες σταυροφόρους κατέφυγαν εκεί για να κρυφτούν, και του έδωσαν τ’ όνομά τους.

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 το Λυγουριό συμμετείχε ενεργά, καθώς επίσης έλαβε μέρος και στην πολιορκία του Παλαμηδίου. Επιπλέον, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι κάτοικοι του Λυγουριού πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο.

Περίπου 300 ναοί και ξωκλήσια, από τα οποία τα 12 είναι της εποχής του Βυζαντίου, περιβάλλουν το Λυγουριό για να το προφυλάσσουν από τους εχθρούς και δαίμονες, όπως πιστεύεται από τους ντόπιους.  Άλλο ένα μνημείο που πρέπει να δείτε είναι η πυραμίδα του Λυγουριού, αλλά και η πετρόχτιστη κεντρική πλατεία κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου, όπου πολλοί επισκέπτες σταματούν για να δοκιμάσουν τα ντόπια παϊδάκια.

Οι κάτοικοί του Λυγουριού ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ φημίζονται και για το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο που παράγουν. Στην περιοχή του Λυγουριού λειτουργούν σχολικές μονάδες που εξυπηρετούν όλα τα γύρω χωριά, καθώς και Κέντρο Υγείας, και μια πληθώρα άλλων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here