Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας με σκέψεις αλλαγής του εκλογικού νόμου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας με σκέψεις αλλαγής του εκλογικού νόμου

«Ναι μεν… αλλά» είναι η άποψη που ακολουθούν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας όσον αφορά στα περί εκλογικού νόμου που άρχισαν να απασχολούν τελευταία την επικαιρότητα, μετά τις σχετικές απόψεις που διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης. Οι σκέψεις που έχουν δημοσιοποιηθεί αφορούν στην ξεχωριστή εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική. Δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή όποιος συγκεντρώσει το 42%. Αν δεν το συγκεντρώσει, στην επαναληπτική διαδικασία θα μπουν οι δύο με τα υψηλότερα ποσοστά. Προκειμένου, δε, για να εκλεγεί υποψήφιος δήμαρχος ως δημοτικός σύμβουλος, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό που κυμαίνεται από 3-5%. Με βάση, λοιπόν, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επιφυλακτικοί.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, εξέφρασε αντιρρήσεις, προβληματισμό και ενστάσεις για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανένα εκλογικό σύστημα δε μπορεί να είναι ολοκληρωμένο και τέλειο. Θα έχει και θετικά σημεία και αρνητικά. Αυτό που ακούγεται ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση μπορεί να φαίνεται ότι έχει κάποια θετικά σημεία, όσον αφορά στην αμεσότητα της εκλογής ή των “απεγκλωβισμό” από κομματικούς ή άλλους σχηματισμούς, δεν παύει όμως να δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου και στη διοίκησή του. Είναι προφανές ότι οι δυσκολίες λήψεως των αποφάσεων και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα από μια τέτοια διαδικασία που δε θα έχει ενιαίες παρατάξεις αλλά ενιαίες απόψεις και θα εξατομικεύει ο καθένας την άποψή του, την πρότασή του, την ψήφο του, θα δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Κι αν ακόμα ενισχυθεί ο ρόλος του δημάρχου, όπως ακούγεται, και γίνει δηλαδή περισσότερο δημαρχοκεντρικός, αυτό ουσιαστικά διασπά και ακυρώνει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το δημοκρατικό σχεδιασμό και τη δημοκρατικότητα της απόφασης! Κι αν ακόμα έτσι είναι, εκ των πραγμάτων, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια απλή λέσχη ανεύθυνων συζητητών! Είναι προφανές ότι θα προκαλεί δυσλειτουργία. Το βλέπουμε πάρα πολύ καλά, σε δοκιμασμένα σχήματα, που σχηματίζουν κυβερνήσεις. Δεν έχω διανοηθεί ότι μπορεί να είναι διαφορετικά, από αλλού να βγαίνει ο πρωθυπουργός και από αλλού οι πλειοψηφίες στη Βουλή! Άρα, έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα ενός τέτοιου σχήματος. Θα περιμένουμε να το διαβάσουμε και στις λεπτομέρειές του, να δούμε πώς ακριβώς αποτυπώνεται στο νόμο, εφόσον αποτυπωθεί, και τότε θα τοποθετηθούμε περισσότερο ουσιαστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here