Lex: To διπλό ερώτημα για τις ελληνικές τράπεζες - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Lex: To διπλό ερώτημα για τις ελληνικές τράπεζες

ftΜέ­σα στην α­πό­λυ­τη κα­τα­στρο­φή της κρί­σης, εί­ναι πραγ­μα­τι­κός ά­θλος που οι ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες εί­ναι κερ­δο­φό­ρες. Αλ­λά η μα­κρο­χρό­νια α­νά­καμ­ψή πα­ρα­μέ­νει συν­δε­δε­μέ­νη με την τύ­χη του κρά­τους. Τα δύ­ο καί­ρια ε­ρω­τή­μα­τα για τους ε­πεν­δυ­τές.
Μπο­ρεί να εί­ναι πλη­γω­μέ­νες, α­ρά του­λά­χι­στον συ­νε­χί­ζουν να πο­ρεύ­ον­ται. Μέ­σα στην α­πό­λυ­τη κα­τα­στρο­φή της χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής κρί­σης, εί­ναι πραγ­μα­τι­κός ά­θλος που οι ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες εί­ναι κερ­δο­φό­ρες, α­π’ ό­σο του­λά­χι­στον έ­δει­ξαν τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα κερ­δών α΄ε­ξα­μή­νου.
Η α­να­κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση 50 δισ. ευ­ρώ του κλά­δου –που πε­ρι­λαμ­βά­νει έ­να κομ­μά­τι κε­φά­λαι­α α­πό ι­δι­ώ­τες ε­πεν­δυ­τές, οι ο­ποί­οι δι­α­τη­ρούν τον έ­λεγ­χο- έ­χει βο­η­θή­σει α­πο­κα­θι­στών­τας κά­ποι­α α­ξι­ο­πρέ­πεια στους ι­σο­λο­γι­σμούς τους. Τα ε­πί­πε­δα του ελ­λη­νι­κού ι­δι­ω­τι­κού χρέ­ους εί­ναι σχε­τι­κά χα­μη­λά (σε αν­τί­θε­ση με τα κρα­τι­κά). Αλ­λά δεν πρέ­πει να υ­πε­ρε­κτι­μού­με τις δυ­να­τό­τη­τες α­νά­καμ­ψης. Στην Ελ­λά­δα δεν προ­κά­λε­σαν οι τρά­πε­ζες την χρη­μα­το­πι­στω­τι­κή κα­τάρ­ρευ­ση, σε αν­τί­θε­ση με την Ιρ­λαν­δί­α, για πα­ρά­δειγ­μα. Αλ­λά η μα­κρο­πρό­θε­σμη α­νά­καμ­ψή τους ε­ξαρ­τά­ται α­να­πό­φευ­κτα α­πό την υ­γεί­α του κρά­τους.
Τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα των τεσ­σά­ρων τρα­πε­ζών που έ­χουν ε­πι­βι­ώ­σει α­πό την κρί­ση –Ε­θνι­κή Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος. A­l­p­ha B­a­nk, E­u­r­o­b­a­nk και Τρά­πε­ζα Πει­ραι­ώς- δεί­χνουν ό­τι οι προ­βλέ­ψεις για δα­νεια­κές ζη­μι­ές πα­ρα­μέ­νουν υ­ψη­λές στο πε­ρί­που 20% με 30% των δα­νεια­κών βι­βλί­ων, χω­ρίς πολ­λές εν­δεί­ξεις ό­τι αυ­τή η αυ­ξα­νό­με­νη τά­ση, τε­λει­ώ­νει. Αν και ο ρυθ­μός της δι­ο­λί­σθη­σης της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας ε­πι­βρα­δύ­νε­ται, και πά­λι ε­κτι­μά­ται ό­τι θα συρ­ρι­κνω­θεί 4,2% φέ­τος. Δύ­ο εί­ναι τα ε­ρω­τή­μα­τα που πρέ­πει να τί­θεν­ται ό­ταν ε­ξε­τά­ζε­ται ο ελ­λη­νι­κός τρα­πε­ζι­κός κλά­δος. Το έ­να εί­ναι κα­τά πό­σον θα χρεια­στούν πρό­σθε­τα κε­φά­λαι­α. Η α­να­κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση έ­χει προ­σφέ­ρει στις τρά­πε­ζες έ­ναν συν­τε­λε­στή κοι­νού με­το­χι­κού κε­φα­λαί­ου t­i­er o­ne με­τα­ξύ 9% και 14%, ε­πί­πε­δο το ο­ποί­ο δεν προ­σι­διά­ζει στο χει­ρό­τε­ρο σε­νά­ριο. Οι ιρ­λαν­δι­κές τρά­πε­ζες έ­δει­χναν να έ­χουν εν­τυ­πω­σια­κή κε­φα­λαια­κή ε­πάρ­κεια με­τά την δι­ά­σω­ση των 65 δισ. ευ­ρώ. Αυ­τή ό­μως ί­σως δεν ε­παρ­κέ­σει αν οι στά­σεις πλη­ρω­μών στε­γα­στι­κών δα­νεί­ων με­τα­τρα­πεί σε πλημ­μύ­ρα. Η B­l­a­c­k­R­o­ck δι­ε­ξά­γει α­να­θε­ώ­ρη­ση των κε­φα­λαια­κών ε­κτι­μή­σε­ων του 2011 για τις ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες. Τα συμ­πε­ρά­σμα­τά της, που α­να­μέ­νον­ται φέ­τος, θα εί­ναι κρί­σι­μης ση­μα­σί­ας για να ξε­κα­θα­ρι­στούν τα ε­πεν­δυ­τι­κά σε­νά­ρια στον κλά­δο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here