Ηλεία - Πύργος: Δίκτυο ανάπτυξης για τον Κυπαρισσιακό - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ηλεία - Πύργος: Δίκτυο ανάπτυξης για τον Κυπαρισσιακό

Κατά εθνικού πάρκου στον Κυπαρισσιακό το Περιφερειακό Συμβούλιο ΠελοποννήσουΗ δημιουργία του «Δικτύου των Δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου», συναποφασίσθηκε από τους εμπλεκόμενους δήμους των Νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, χθες κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα: «Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ολοκληρωμένη Διαχείριση – Δράσεις – Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας του Νομού Ηλείας παρουσία αιρετών εκπροσώπων των δήμων Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ζαχάρως και Τριφυλλίας καθώς και θεσμικών φορέων των περιοχών αυτών αλλά και όσων δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Η πρόταση ίδρυσης του εν λόγω Δικτύου, αναμένεται να συζητηθεί και στα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια των δήμων που «καλύπτει» ο Κυπαρισσιακός Κόλπος ενώ όπως αναφέρθηκε το Δίκτυο Δήμων Κυπαρισσιακού Κόλπου θα έχει ως σκοπό την δημιουργία ενός κοινού σχεδίου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ως και την υλοποίησή του και επίσης θα δώσει την δυνατότητα για την από κοινού επίλυση προβλημάτων που μπορεί να παρουσιασθούν.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, κυριάρχησε η άποψη πως θα πρέπει ευρύτερα ο Κυπαρισσιακός Κόλπος να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί, με «εργαλείο» όμως το μέτρο, την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος γενικότερα. Κάτι τέτοιο, μπορεί να γίνει, όπως αναφέρθηκε, με το να συνταχθεί εκ νέου περιβαλλοντική μελέτη επικαιροποιημένη με νέα στοιχεία και δεδομένα, τα οποία θα καταγράψει ο κάθε εμπλεκόμενος δήμος από την πλευρά του αλλά και να βρεθεί άμεσα χρηματοδότηση για την υλοποίηση των ΣΧΟΟΑΠ τα οποία ναι μεν βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή αλλά κανένα μέχρι σήμερα δεν είναι ολοκληρωμένο, καθώς απαιτούνται τουλάχιστο 1 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωσή τους.
Οι τοποθετήσεις
Καθηγητές Πανεπιστημίων που ήσαν και οι κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας, αναφέρθηκαν στον στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να υπάρξει για την οικοτουριστική ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου ενώ παράλληλα οι ομιλητές κατέθεσαν προτάσεις για τις προοπτικές αξιοποίησης των περιοχών αυτών. Εκείνο που επισημάνθηκε ιδιαίτερα ήταν να υπάρξει ουσιαστικός και επικοδομητικός διάλογος μεταξύ της Πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερα και ο γενικός σχεδιασμός αξιοποίησης του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Το θέμα «Οικολογική σημασία και οικοσυστημικές παροχές (υπηρεσίες) των προστατευόμενων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου», ανέπτυξε ο Δρ. Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει συγκροτημένος, λειτουργικός τρόπος με κοινωνικές συγκαταθέσεις για τον σχεδιασμό λύσεων και την εφαρμογή προγραμμάτων για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Από την πλευρά του το θέμα «Αναπτυξιακές και οικονομικές προοπτικές του Κυπαρισσιακού Κόλπου», ανέπτυξε ο Δρ. Χαρίλαος Λαμπρόπουλος, Οικονομολόγος – Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών που μεταξύ των άλλων τόνισε ότι: «Συζητάμε για ένα θέμα που μας ενώνει, δεν μας διχάζει. Θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για οποιαδήποτε ανάπτυξη και είναι σωστό να γίνει προδιαβούλευση και επικαιροποίηση της μελέτης με νέα στοιχεία, συγκροτημένη και επιστημονική μεθοδολογία».
Το θέμα «IEROS: Η Διεθνής Κοινωνία ERASMUS και Ολυμπισμός. Ίδρυση και λειτουργία της Διεθνούς Πολιτείας των Νέων», ανέπτυξε ο Καθ. Σωκράτης Καπλάνης, BSc, MSc, PhD
D.H.C. Brasov University, πρώην πρόεδρος του TEI Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Καπλάνης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Erasmus», ενώ τόνισε πως είναι αναγκαία η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Διεθνούς Θερινού Σχολείου το οποίο θα προσφέρει εκπαίδευση και δραστηριοποίηση των νέων με φιλοσοφικά σεμινάρια και περίπατο προς την Αρχαία Ολυμπία στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως.
Στο θέμα «Αξιοποίηση Κυπαρισσιακού κόλπου και ενδοχώρας: Σημερινή Κατάσταση και Προοπτικές», αναφέρθηκε ο Γεώργιος Μητρόπουλος, Αγρονόμος, Τοπογράφος Μηχανικός και πρ. Δ/ντης Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου, ο οποίος έκανε αναλυτική περιγραφή στην υπάρχουσα κατάσταση με το ΣΧΟΟΑΠ αναφέροντας πως αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο χωραταξικό σχέδιο της περιοχής δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Μάλιστα ο κ. Μητρόπουλος, πρότεινε να υπάρξει πολιτική απόφαση ώστε οι τοπικές κοινωνίες και η Πολιτεία να αναλάβουν τις μελέτες που θα χρειασθούν, να ανασυνταχθεί η μελέτη για το οικοσύστημα της περιοχής και να συνταχθεί με βάση τα στοιχεία που θα δώσουν και οι δήμοι καθώς και να δημιουργηθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης για την παραμονή των νέων στον τόπο τους.
Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του Τμήματος Οργάνωσης και Αθλητισμού, Παναγιώτης Αλεξόπουλος ο οποίος παρουσίασε τις μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, αναφερόμενος κυρίως, σε αθλητικό, θρησκευτικό και ιαματικό τουρισμό.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλλίας, και πρόεδρος της 6ης ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Κατσίβελος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Αν υπάρχει αυτός ο πλούτος εδώ είναι γιατί τον έχει συντηρήσει η τοπική κοινωνία. Η Πολιτεία θα πρέπει να μιλάει με τις κοινωνίες. Δεν περιμένουμε να μας πουν τι αξία έχει το περιβάλλον ούτε να μας πουν τι αναπτυξιακές δυνατότητες έχουμε. Με εργαλείο το μέτρο έχουμε δικαίωμα να αναπτυχθούμε και μαζί μπορούμε να καταφέρουμε το λογικό και το επιθυμητό».
Την πρόταση να επανεξεταστούν όλες οι προϋποθέσεις και δυνατότητες αλλά και την ίδρυση ενός γραφείου για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, έκανε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας – παράρτημα Πύργου, Βασίλης Κανελλόπουλος, επεσήμανε δε πως για την ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες και οι οικονομικοί συντελεστές, για βιώσιμη ήπια ανάπτυξη της περιοχής που θα σέβεται το περιβάλλον, κάτι στο οποίο, όπως είπε, συμβάλλει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος, Πύργου και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηλείας, Γαβρίλης Λιατσής, ο δήμαρχος Κρεστένων – Ανδρίτσαινας και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Ηλείας, Σάκης Μπαλιούκος καθώς και το μέλος της ΠΕΔ Ηλείας, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος πρότεινε στην τοποθέτησή του, να υπάρξει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και την παρουσία όλων των βουλευτών των Νομών Ηλείας και Μεσσηνίας ώστε να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here