ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Τα βασικά μας αγροτικά προϊόντα, ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές, κατά την φετινή περίοδο, παρά την άριστη ποιότητα, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, αφού οι τιμές τους έχουν κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το κόστος συγκομιδής και καλλιέργειας είναι μεγάλο και οι τιμές για τον παραγωγό εξευτελιστικές, αφού δεν αφήνουν κανένα κέρδος και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής:
Η ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» καταχωρήθηκε στο Ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης το 1996 με τον ΚΑΝ (ΕΚ) Δ 107/96.
Η προστασία αφορά μόνο τις ελιές Καλαμών που καλλιεργούνται και επεξεργάζονται στη Μεσσηνία.
Παράλληλα, υπάρχει σε ισχύ και το Π.Δ 221/1979 «Περί Τυποποίησης», συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των προς εξαγωγή προοριζόμενων επιτραπέζιων ελιών, που στο άρθρο 7 αναφέρεται ότι για την Καλαμών προτάσσεται της κατηγορίας, του μεγέθους κτλ. η λέξη «ΚΑΛΑΜΑΤΑ».
Σε αυτό το Π.Δ. στηρίζονταν μέχρι πρόσφατα οι εξαγωγές από περιοχές εκτός Μεσσηνίας, χρησιμοποιώντας την εμπορική ονομασία «Κalamata Οlives», γεγονός, το οποίο δημιούργησε το πρόβλημα στις εξαγωγές του προϊόντος, αφού η ονομασία «Kalamata Olives» παρέπεμπε στην ονομασία «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» και δημιουργούσε σύγχυση.
Από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας, είχαν εξεταστεί σενάρια, για την συνύπαρξη «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» και «Kalamata Olives», προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των εξαγωγών μας, δεδομένου ότι η Μεσσηνία είχε αντιδράσει σθεναρά στην κατάργηση του ΠΟΠ.
Έτσι φθάσαμε στον Φεβρουάριο του 2018 που, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου (ΦΕΚ 648/Β/26-2-2018) εντάσσεται στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών η «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε.
Ωστόσο, σημειώνεται, ότι σαν ονομασία ποικιλίας πλέον η «Ελιά Καλαμάτας» (Kalamata Olives) μπορεί να χρησιμοποιείται στην επισήμανση του τελικού προϊόντος από οποιονδήποτε ακόμη και εκτός Ελλάδας (Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο κτλ.).
Η εξέλιξη αυτή είναι επιζήμια, για όλους τους Έλληνες παραγωγούς, γιατί δίνεται η δυνατότητα σε χώρες, όπως η Τουρκία, Αίγυπτος, που παράγουν και διακινούν τεράστιες, ποσότητες επιτραπέζιων ελιών, διαφόρων ποικιλιών αλλά και Καλαμών, να το πράττουν πλέον νόμιμα με την ονομασία «Κalamata Olives» και να μας εκτοπίζουν από τις αγορές προσφέροντας πολύ χαμηλότερες τιμές.
Είναι γνωστόν, ότι στην Τουρκία τώρα φυτεύονται, τεράστιες εκτάσεις με ελιές Καλαμών.
Κατόπιν όλων των παραπάνω
         Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
  1. Πως θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα, που έχει προκύψει με τις εξαγωγές και τις τιμές του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς.
  2. Πρόκειται να επανεξεταστεί η προαναφερθείσα απόφαση του πρώην Υπουργού κ. Αποστόλου;
  3. Θα φέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πρόβλημα των τιμών στην ΕΕ για κοινή αντιμετώπιση και προστασία του εισοδήματος των αγροτών μας;
  4. Τι ποσότητες ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» έχουν εισαχθεί στη Χώρα μας και ελληνοποιηθεί τα έτη 2018 και 2019 από τρίτες Χώρες;
Ο ερωτών Βουλευτής                                 
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here