Και ξαφνικά όλα μπορούν να… αλλάξουν! Πληροφορίες αναφέρουν πως δύο νέους εκλογικούς νόμους αναμένεται να βγάλει από το… σακούλι της η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το 2020, φέρνοντας έτσι μεγάλες αλλαγές στους κανόνες που διέπουν το… πολιτικό παιχνίδι στις περιφέρειες, τους δήμους και το Κοινοβούλιο.
Ο Μητσοτάκης και το σχέδιο που… τηρείται
Τα όσα είχε σχεδιάσει από την αρχή ο πρωθυπουργός, εφαρμόζονται πιστά: Πρώτη προτεραιότητα ήταν να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος, με αιχμή το άρθρο 32. Ο στόχος, που ήταν η πλήρης αποδέσμευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, έχει επιτευχθεί.
Συνεπώς, με αφετηρία τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα εκλέγεται ΠτΔ ακόμη κι εκείνος (σ.σ. ή εκείνη) που θα συγκεντρώνει την σχετική πλειοψηφία, ως έσχατη λύση ώστε να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση η διάλυση της Βουλής.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που δεν θα αντιμετωπίσει τον… φόβο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αμέσως μετά τις γιορτές και την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί, μαζί με το επιτελείο του και τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, στις αλλαγές για τον εκλογικό νόμο τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για τις αυτοδιοικητικές.
Ο δεύτερος, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Παραπολιτικά, θα προηγηθεί και σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφιστεί εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.
Αναμένεται, δε, να έρθει στο ίδιο νομοσχέδιο που θα περιέχει και την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις περιφέρειες. Για τον πρώτο θα επιδιωχθεί η απαιτούμενη συναίνεση, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσουν τις 200 ψήφους που χρειάζονται ώστε να καταργηθεί η απλή αναλογική και να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος με την ενισχυμένη αναλογική από τις επόμενες κιόλας βουλευτικές εκλογές. Κάτι το οποίο βεβαίως θα σημάνει και πρόωρη προσφυγή σε διπλές κάλπες, όπως σας έχει έγκαιρα ενημερώσει το newsit.gr.
Οι προτάσεις που “ακούει” ο Μητσοτάκης για το εκλογικό μπόνους
Η συζήτηση, ωστόσο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται να γίνει στην βάση της διασφάλισης πλειοψηφίας στην Βουλή για το κόμμα που θα έρχεται πρώτο. Το κλιμακωτό μπόνους εδρών, για παράδειγμα οι 50 που παίρνει σήμερα το πρώτο κόμμα, να δίνονται μόνο εάν ξεπεράσει ποσοστό της τάξης του 40%. 40 εάν ξεπεράσει το 35% και ούτω καθεξής, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, έχει αποκλειστεί το γερμανικό μοντέλο με τις μονοεδρικές περιφέρειες και άλλες ανάλογες εισηγήσεις για αλλαγές εκλογικών περιφερειών, που είχαν τεθεί προς συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, με την ψήφιση του νόμου θα έχουν πια ολοκληρωθεί οι αλλαγές στους κανόνες του εκλογικού “παιχνιδιού” κι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει… ανοιχτό το πεδίο για να αξιοποιήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού της προσφυγής στις κάλπες, εφόσον και όταν το κρίνει απαραίτητο.
Σταθερά στο… τραπέζι οι πρόωρες εκλογές
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν σταθερά πως οι εκλογές θα γίνουν όταν… πρέπει: Δηλαδή στο τέλος της τετραετίας, το 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ούτως ώστε να “καεί” η απλή αναλογική και να γίνουν αμέσως μετά εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο, που θα διασφαλίζει κυβερνητική πλειοψηφία, παραμένουν στο τραπέζι.
Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτεί απλή πλειοψηφία για να περάσει και να ισχύσει άμεσα. Έτσι, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα αναδειχθούν στις κάλπες που θα στηθούν του 2023 με νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα καταργεί την απλή αναλογική, αλλά θα διατηρεί την τετραετή τους θητεία, κάτι που αποσυνδέει χρονικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις εκλογές.
Πηγή: Παραπολιτικά
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου