ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΓΙΡΟΤΕΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΓΙΡΟΤΕΣ

Ημέρα ανακοινώσεων για το κοινωνικό μέρισμα η σημερινή. Από 500 έως 1.000 ευρώ το ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους. Πριν από τα Χριστούγεννα στους λογαρι
ασμούς το κοινωνικό μέρισμα. Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το μέρισμα σε γονείς παιδιών με αναπηρία. Όσοι το δικαιούνται θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση.
Αποκαλυπτήρια σήμερα, εκτός απροόπτου, στο κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και σίγουρα πάντως πριν τα Χριστούγεννα. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να τις κάνει από τους βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κοινωνικό μέρισμα θα είναι μεσοσταθμικά πέριξ των 700 ευρώ, με το ανώτατο όριο να φτάνει τα 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο και το κατώτατο στα 500 ευρώ.
Ένα νέο στοιχείο είναι ότι οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα θα χρειαστεί να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση για να γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ το ποσό θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Για την επιλογή των μακροχρόνια ανέργων που θα επιδοτηθούν, θα χρησιμοποιηθεί έντονα κοινωνικό κριτήριο ενώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα καταβληθεί το επίδομα σε γονείς παιδιών με αναπηρία.
Το οικονομικό επιτελείο έχει πλέον στα χέρια του τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοεμβρίου και έτσι μπορεί με μεγαλύτερη ασφάλεια να κάνει τους υπολογισμούς του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του Νοεμβρίου πήγαν και πάλι καλύτερα από τον στόχο δημιουργώντας το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας στο οικονομικό επιτελείο ώστε να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τη διάθεση ποσού έως και 1.000 ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά.
Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» όσον αφορά στο τελικό ποσό που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα, το κονδύλι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Είναι απόφαση του οικονομικού επιτελείου θα διατηρήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» στον προϋπολογισμό κάτι βεβαίως που μπορεί τελικώς να οδηγήσει στο φαινόμενο το 2019 να κλείσει για μια ακόμη χρονιά με (έστω και οριακό) υπέρ πλεόνασμα.

Οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε τρεις κοινωνικές ομάδες όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
στους μακροχρόνια ανέργους,
στους γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% αλλά και
στους πολύτεκνους.
Η κυβέρνηση σκόπιμα απέφυγε να δώσει τα τελευταία 24ωρα την παραμικρή πληροφορία για τα τελικά κριτήρια διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα του να διευρύνει τον τελικό κατάλογο ανάλογα και με τα δημοσιονομικά ευρήματα. Για παράδειγμα, ο «φάκελος» με τους γονείς παιδιών με αναπηρία, συμπεριελάμβανε δύο ομάδες: τους γονείς με παιδιά ηλικίας έως και 18 ετών αλλά και τους γονείς με παιδιά ηλικίας 18 έως 25 ετών. Συνολικά, πρόκειται για περίπου 25 χιλιάδες οικογένειες και αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, θα επιδοτηθούν όλες ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Ποιο δύσκολη είναι η απόφαση επιλογής των δικαιούχων στις τάξεις των μακροχρόνια ανέργων καθώς ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που όρισε ως όριο ο πρωθυπουργός. Ουσιαστικά, η χώρα αριθμεί πάνω από 580.000 πολίτες που δεν έχουν εργαστεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Το τελικό κριτήριο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο καθώς υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι από ανάγκη και άλλοι από επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here