ΣΕΒ: Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος οι Περιφέρειες με τις περισσότερο εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

ΣΕΒ: Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος οι Περιφέρειες με τις περισσότερο εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις

Η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος είναι οι Περιφέρειες με τις περισσότερο εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΣΕΒ. Συγκεκριμένα στις εν λόγω Περιφέρειες, το 46,6% των πωλήσεων κατευθύνεται σε άλλη χωρική ενότητα και το 29% στο εξωτερικό. Επίσης, οι αγορές γίνονται κατά 43% από άλλη χωρική ενότητα και μόλις 14% από το εξωτερικό. Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία που είναι μια παραδοσιακά εξαγωγική περιοχή οι βιομηχανικές πωλήσεις κατευθύνονται κατά 36,4% σε άλλη χωρική ενότητα και 32,3% στο εξωτερικό. Όμως βασίζεται σε πρώτες ύλες προερχόμενες κατά 36% εκτός Ελλάδας, με μόλις 25% από άλλες περιφέρειες και 39% από ιδίους πόρους. Εξάλλου η Κρήτη διατηρεί διαχρονικά ελλειμματικό ισοζύγιο. 
Το 55,8% των πωλήσεων εντός της χωρικής ενότητας, αλλά το 46% των αγορών προέρχεται από άλλη περιφέρεια και το 17% από το εξωτερικό. Συνολικά, παρά το μικρό γεωγραφικό μέγεθος της χώρας οι βιομηχανίες στην περιφέρεια, εστιάζουν πρωτίστως στην τοπική αγορά. Επίσης, το εμπορικό μείγμα τους είναι συχνά ελλειμματικό. Έτσι, κατά μέσο όρο το 40,8% των βιομηχανικών πωλήσεων κατευθύνεται προς την ίδια χωρική ενότητα, το 36,5% σε άλλη χωρική ενότητα και μόλις το 22,7% προς το εξωτερικό. Αντίστοιχα, οι αγορές από την ίδια χωρική ενότητα ανέρχονται στο 42%, από άλλη χωρική ενότητα στο 29% και τέλος από το εξωτερικό στο 29%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ που κλήθηκαν να χαρτογραφήσουν το οικοσύστημα της βιομηχανίας στην περιφέρεια. Προκύπτει ακόμη ότι οι μισές βιομηχανικές επιχειρήσεις δεν δηλώνουν ικανοποιημένες με τη διασύνδεση οδικών δικτύων, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας/φυσικού αερίου, το δίκτυο τηλεπικοινωνιών, καθώς και το δίκτυο ύδρευσης/αποχέτευσης. Ενώ το ίδιο ποσοστό (51,9 %) των βιομηχανικών επιχειρήσεων εμφανίζουν τεχνολογική επιβράδυνση ή στασιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here