Ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξει δύο νέα προγράμματα αντί για παρατάσεις. Τι θα κάνει το υπουργείο Εργασίας αντί για παράταση των συμβάσεων των 5.066 εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αφορά την δασοπροστασία και των 5.500 ωφελουμένων του Ειδικού προγράμματος πτυχιούχων στους δημόσιους φορείς.
Ειδικότερα στις αρχές του νέου έτους σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει δρομολογήσει την προκήρυξη σχετικού προγράμματος πτυχιούχων για την τοποθέτηση τους σε δημόσιους φορείς ενώ στις αρχές της Άνοιξης θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την δασοπροστασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νέο πρόγραμμα δασοπροστασίας θα απευθύνεται περίπου σε 5.000 άτομα ενώ το νέο ειδικό πρόγραμμα πτυχιούχων θα απευθύνεται σε λιγότερους ωφελούμενους από τους 5.500 που είναι σήμερα, περίπου 4.000. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι οι 5.500 πτυχιούχοι, που εργάζονται σήμερα μέσω του ειδικού προγράμματος στους δημόσιους φορείς αγωνίζονται και διεκδικούν την παράταση των συμβάσεων τους.
Πυροπροστασία
Σχεδιάζεται ανάλογη προκήρυξη με αυτή του 2018 που θα προβλέπεται η πρόσληψη περίπου 5.000 ανέργων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
Η τοποθέτηση ανέργων αφορά εργασία διάρκειας οκτώ μηνών στην προστασία των δασών. Θα υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης, από την οποία θα προκύπτουν οι τελικοί ωφελούμενοι, μέσα από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για να ενταχθούν στη λίστα επιλογής δικαιούχων.
To πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:
• Η συγκεκριμένη δράση καταρτίζεται από τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.
• Η δράση απευθύνεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών της χώρας.
• Στόχος είναι να επανασυνδεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και άλλες ευάλωτες ομάδες με την αγορά εργασίας. Επίσης, να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή τους, με την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, να υπάρξει σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να προστατευθούν τα δάση από τις πυρκαγιές.
• Σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις η χρονική διάρκεια του προγράμματος μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα και 15 ημέρες, πέραν του οκταμήνου που ισχύει για όλους τους ωφελούμενους.
Πρόγραμμα για 5.500 πτυχιούχους
Στην δημιουργία νέου προγράμματος ανάλογου με αυτό που τρέχει των 5.500 πτυχιούχων στους δημόσιους φορείς αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, όπως είχε αποκαλύψει το Dikaiologitika News. Ειδικότερα αν και στο υπουργείο Εργασίας ασκούνται πιέσεις για την παράταση του προγράμματος ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση των συμβάσεων.
Πάντως οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ζητούν την παράταση των συμβάσεων του Ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς που λήγει στις αρχές του 2020.
Οι εργαζόμενοι του ειδικού αυτού προγράμματος, όπως καταγγέλλουν υπηρετούν σε υπηρεσίες όπως EKEA, ΕΦΚΑ, Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων, ΟΑΕΔ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά., σε όλη την Ελλάδα.
Το χρονικό διάστημα που εργάζονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, έχουν διαπιστώσει τις σημαντικότατες ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα τη διαρκή υποστελέχωση και συρρίκνωσή του.
Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλέον έχουν αντικατασταθεί από διάφορα προγράμματα βραχυχρόνιου χαρακτήρα [κοινωφελή, ειδικά κ.α.] που στελεχώνουν με πρόσκαιρο εργατικό δυναμικό τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, όπως και τους δήμους. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και το Ειδικό Πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου