Ενεργειακό κέντρο θα μπορέσει να γίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη διέλευση του αγωγού East Med, που αναμένεται να υπογράψουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος στις αρχές του νέου έτους.
Ένας αγωγός άγνωστος για το ευρύ κοινό, αλλά ακόμα και για τους πολιτικούς της Πελοποννήσου, που, όμως, αν γίνει πραγματικότητα θα αλλάξει τα δεδομένα σε ολόκληρη την περιοχή και θα έχει τεράστια οφέλη για την Ελλάδα.
Αναφερόμαστε στο χερσαίο τμήμα 600 χιλιομέτρων του αγωγού, από την Πελοπόννησο προς τη Δ. Ελλάδα.
Ο αγωγός East Med που βάση σχεδίου θα διαπερνά την Πελοπόννησο θεωρείται έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας. Είναι ένας αγωγός που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη.
Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Γιώργος Αδαλής «ο αγωγός που θα περάσει από την Ελλάδα, θα πρέπει κι αυτός, να έχει μεγάλες ικανότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου και να μην είναι απλά ένας transit αγωγός με λιγοστή γεωπολιτική σημασία. Αυτό ακριβώς εννοώ όταν ομιλώ για «κλειδοκράτορες» και «κλειδιά» αγωγών. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε όλα τα μέτωπα. Να προχωρήσει άμεσα στην σύμπραξη κατασκευής του αγωγού EastMed.
Ταυτόχρονα να προχωρήσει στην κατασκευή τερματικών σταθμών σε δύο περιοχές: έναν στην Κρήτη και έναν στην Καλαμάτα, όπου θα υπάρχουν εγκαταστάσεις ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων LNG ακόμα και όγκου όπως τα Q-Max. Να ανοίξει τα φτερά της, όταν έρθει η ώρα, σε συνεργασία με Έλληνες εφοπλιστές, στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, στους μεγάλους LNG δρόμους της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Αυστραλίας. Αντί να χλευάζουν κάποιοι αυτή την πρόταση, ίσως ήρθε ο καιρός να την καταστήσουμε ενεργειακό μας όραμα, γιατί συμφιλιώνει ακόμη και εσωτερικά οικονομικά συμφέροντα, που επί τόσα χρόνια δεν επιθυμούσαν κανέναν αγωγό να διέρχεται από την Ελλάδα».
anagnostis.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου