ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Για τα χειρότερα προετοιμάζονται όσοι δραστηριοποιούνται στην κτηματαγορά καθώς λόγω του Covid-19 οι δύο πυλώνες της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, οι ξένες επενδύσεις στο real estate και ο τουρισμός έχουν σχεδόν καταρρεύσει. Με την επιβολή μέτρων περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας να έχει οδηγήσει τις οικονομίες, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, σε μία άνευ προηγουμένου εσωστρέφεια, οι επενδύσεις ξένων, ελάχιστης αξίας 250 χιλ. ευρώ, ως επί το πλείστον, Κινέζων, με στόχο την εξασφάλιση άδειας διαμονής έχουν μηδενιστεί. Ταυτόχρονα, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που αποτέλεσαν σανίδα σωτηρίας ιδίως για ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων και συνέβαλαν στην αστική αναγέννηση ολόκληρων περιοχών είναι αντιμέτωπες με καθίζηση, έχοντας αποφέρει έσοδα από μισθώσεις για το Airbnb άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Για, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμες, επιπτώσεις που θα επέλθουν λόγω Covid-19 στην αγορά ακινήτων κάνει λόγο και η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

2.000 διαμερίσματα εκτός Airbnb

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Inside Airbnb, τον Οκτώβριο του 2019, υπήρχαν στην περιοχή της Αθήνας 11.214 διαθέσιμα, προς βραχυχρόνια μίσθωση, διαμερίσματα. Σήμερα, τοποθετούνται σε 9.000, έχοντας μέσα σε μερικούς μήνες υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2.000. H μεταβολή αποδίδεται συνδυαστικά στην καθίζηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και τη σημαντική, προ κορονoϊού, λόγω υπερπροσφοράς, συρρίκνωσης των αποδόσεων του Airbnb.
“Μία από τις βασικές παραδοχές όπου είχαν στηριχθεί οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων σχετιζόταν με τη συνεχή άνοδο του τουρισμού και την καθιέρωση της Αθήνας ως city-break. Η δραματική υποχώρηση των αφίξεων λόγω του κορονoϊού συνεπάγεται την καθίζηση της ζήτησης είτε για αγορά είτε για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. Με άλλα λόγια, πλέον η προσφερόμενη χωρητικότητα δεν συμβαδίζει με την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω της πανδημίας, γεγονός που αναμένεται να συμπιέσει τις τιμές των ακινήτων” εξηγεί ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και επικεφαλής του Μεσιτικού Γραφείου Ακίνητα Πόλις.
www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here