Στασιμότητα στην αγορά για το ελαιόλαδο της Πελοποννήσου - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Στασιμότητα στην αγορά για το ελαιόλαδο της Πελοποννήσου

 


Στασιμότητα στην αγορά όσον αφορά στις μεγάλες πράξεις, όμως από βδομάδα αναμένονται εξελίξεις, λόγω και της σημαντικά μειωμένης σοδειάς, που έρχεται.

Στη μειωμένη αυτή σοδειά, έχουν συμβάλλει και οι τελευταίες πυρκαγιές, που κατέκαψαν αρκετές εκτάσεις με ελαιοκαλλιέργειες, ιδίως στην Εύβοια, αλλά και σε άλλους νομούς.

Αμετάβλητη σε σχέση με τουλάχιστον τρεις βδομάδες πίσω και χωρίς μεγάλες πράξεις, όσον αφορά στην αγορά του ελαιολάδου, βλέπει από την πλευρά του την κατάσταση ο κ. Τάκης Ντανάκας, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων Πακίων Λακωνίας. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο, το έμπειρο στέλεχος σημείωσε πως όλοι οι παράγοντες της αγοράς ευελπιστούν, μήπως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή στις 23 ή στις 24 του μήνα, μήπως και μπορέσουν και αρχίσουν να πωλούν οι Ιταλοί τα αποθέματά τους, που δεν είναι και λίγα. «Τότε ίσως υπάρξουν εξελίξεις και στην χώρα μας», καταλήγει ο κ. Ντανάκας.

Στην Κρήτη, τώρα, χωρίς συνταρακτικές εξελίξεις κύλησε η κατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου να δηλώνει στον ΑγροΤύπο, πως οι τιμές είναι στα επίπεδα των 3,10 – 3,20 ευρώ το κιλό αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, η επερχόμενη παραγωγή, θα είναι πολύ μειωμένη στην Κρήτη, για τους γνωστούς λόγους, που αφορούν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Στέλιος Καρβέλας, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού, αλλά και ελαιοπαραγωγός ελιάς ποικιλίας Μεγάρων από την εν λόγω πόλη και ιδιοκτήτης της εταιρείας Megaris Goods ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση στις καλλιέργειες ελιάς στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των συνθηκών ξηρασίας όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και των δακοπροσβολών, παρά τον καύσωνα. Ο ίδιος μας λέει ότι λόγω των χαμηλών αποδόσεων προσπαθεί να κρατάει χαμηλά τα έξοδα, ενώ όλη του την παραγωγή την πάει για ελαιοποίηση, τυποποιώντας εν συνεχεία το προϊόν του. Τέλος, όπως μας λέει ο κ. Καρβέλας, στην περιοχή αναμένεται μια μέτρια χρονιά, από άποψη προσδοκώμενης ποσότητας παραγωγής.

Τέλος, η κα Βάλια Κελίδου καλλιεργεί στο πλαίσιο μιας οικογενειακής, καθετοποιημένης εκμετάλλευσης, 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στο χωριό Μάκρη, στον Έβρο, συνολικά 12.000 δέντρα ποικιλίας Μάκρη, που σημειωτέον έγινε και ΠΟΠ από φέτος. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Κελίδου, το χαρακτηριστικό της εφετινής χρονιάς, θα είναι η μεγάλη μείωση της παραγωγής, που σε ποσοστό ίσως ξεπεράσει και το 50% σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με την κα Κελίδου, αυτό οφείλεται αφενός στους παγετούς της άνοιξης, αφετέρου στο χαλάζι που έπεσε στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Η Κύκλωπας Α.Ε είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την πορεία της αρκετές γενιές πίσω, έχοντας καταφέρει έως σήμερα να πραγματοποεί εξαγωγές ελαιολάδου σε πάνω από 20 χώρες, ενώ το ελαιόλαδό της έχει λάβει συνολικά 160 βραβεία. «Φέτος που έχουμε μειωμένη παραγωγή, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την τροφοδοσία, γιατί έχουμε κάνει τον σχετικό προγραμματισμό, που μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις ολοένα επεκτεινόμενες παραγγελίες μας», μας εξήγησε καταλήγοντας η κα Κελίδου.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here