Το μικρό πειρατικό νησί στην Πελοπόννησο με την αρχαιότερη “βυθισμένη” πόλη - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE- ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Το μικρό πειρατικό νησί στην Πελοπόννησο με την αρχαιότερη “βυθισμένη” πόλη

 


Στο νότιο άκρο της Λακωνίας, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τα Κύθηρα, βρίσκεται ένα μικρό νησάκι που αποτελεί τον τροπικό παράδεισο της Ελλάδας.

Η Ελαφόνησος οφείλει το όνομά της στην πληθώρα κόκκινων ελαφιών (Cervus elaphus) που υπήρχαν στην περιοχή και στην πλούσια κυνηγετική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε.

Από τον 15ο αιώνα μέχρι τον 17ο το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο αδίστακτων πειρατών, που η παρουσία τους, δεν επέτρεπε καν τη σκέψη για μόνιμη κατοικία.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλοί αιώνες ώσπου το 1850, εξαλείφθηκε η πειρατεία στο Αιγαίο και άρχισε δειλά η κατοίκησή του.

elafonisos3.

Γύρω από το λιμάνι εκτείνεται η Χώρα, που αποτελεί και τον μοναδικό οργανωμένο οικισμό του νησιού.

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, που βρίσκεται πάνω σε μια μικρή χερσόνησο στην είσοδο του λιμανιού.

The incredible Simos beach in Elafonissos island, Greece

Η Ελαφόνησος φημίζεται για τις εξωτικές της παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη λευκή αμμουδιά, ένα τοπίο που θυμίζει Καραϊβική. Η ωραιότερη παραλία του νησιού, που αποτελεί και μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου, είναι ο εμβληματικός Σίμος.

Την παραλία χωρίζει το Σαρακήνικο δημιουργώντας στην ουσία δύο όρμους, τον όρμο του Σαρακήνικου και τον όρμο του Φράγκου.

Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσή άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της, ενώ το δάσος με τα θαλασσόκεδρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση και ενώνει τις δύο παραλίες.

great-simos-beach-in-elafonisos.ashx

Λίγο ανατολικότερα του Σίμου και απέναντι από το Κάβο Μαλιά, βρίσκεται ο όρμος της Λεύκης, μια μικρή παραλία που συνδυάζει τη λευκή άμμο με τα βράχια, νερά με πλούσιο βυθό και πανέμορφες σμαραγδένιες αποχρώσεις.

Στη δυτική πλευρά του νησιού, στην περιοχή Κάτω Νησί και απέναντι από τις ακτές της Μάνης, βρίσκεται η παραλία της Παναγίας που συνθέτει ένα εξίσου μαγευτικό σκηνικό.

Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι τα γνωστά «νησιά της Παναγίας», οι τρεις νησίδες, Κασέλα, Πρασονήσι και Λεφτό νησί, που την περιβάλλουν.

ceb5ceb9cebacf8ccebdceb1-420733

Ένα από φυσικά αξιοθέατα που απολαμβάνει ο επισκέπτης στην Ελαφόνησο είναι η σπηλιά Καραντρέα.

Πώς φθάνει κανείς στη σπηλιά; Μόνο από τη θάλασσα, με τουριστικά καΐκια που κάνουν το γύρο του νησιού.

1366106

 Η υποβρύχια πόλη

Απέναντι από την Ελαφόνησο, στα βορειοανατολικά της, μεταξύ της νησίδας του Παυλοπετρίου και της παραλίας της Πούντας, « κρύβεται» για πάνω από 5.000 χρόνια η πιο αρχαία υποβρύχια πόλη στον κόσμο.

Η ανακάλυψή της έγινε μόλις το 1967 και βρίσκεται 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας ένα μοναδικό υποθαλάσσιο μνημείο.

Η προϊστορική πόλη κατοικήθηκε το αργότερο στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. και αποτελούσε σπουδαίο βιοτεχνικό και εμπορικό κέντρο των μυκηναϊκών χρόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πόλη καταποντίστηκε από ισχυρότατο σεισμό, που όπως εικάζουν, ίσως ήταν ο ίδιος σεισμός που απέκοψε και την Ελαφόνησο από την Πελοπόννησο και την έκανε… νησί.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται ένα μοναδικό οικολογικής σημασίας σημείο. Ο λόγος για το Χαμόκελο που βρίσκεται λίγο πιο μακριά από την παραλία του Παυλοπετριού και γειτνιάζει με τη λίμνη Στρογγύλη, τον υγροβιότοπο της Ελαφονήσου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σημείο με τη μία πλευρά να βρέχεται από τη λίμνη και την άλλη από τη θάλασσα.

mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Responsive Ads Here