Στα σύνορα της Αρκαδίας με την Αχαΐα βρίσκεται η Κοντοβάζαινα. Είναι ένα γραφικό κεφαλοχώρι, με παραδοσιακές γειτονιές, που είναι γνωστή για τα “πολλά νερά της και τα όμορφα πλατάνια της”, όπως αναφέρει παλαιό παραδοσιακό τραγούδι.
Η Κοντοβάζαινα είναι τοπική Κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας και από το 1998 έως το 2010 ήταν έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Κοντοβαζαίνης. Την συναποτελούν τέσσερις συνοικίες: της Αγίας Τριάδος, του Αγ. Γεωργίου, του Αγ. Δημητρίου και του Αγ.Κωνσταντίνου.
Από το χωριό αυτό είχε καταγωγή ο σπουδαίος ποιητής Τάσος Λειβαδίτης, ενώ από εκεί κατάγεται ο ιδρυτής της Dur Νίκος Δούρος, όπως και ο Ξενοφών Λαμπρόπουλος, που μαζί με τον αδερφό του Βασίλη ίδρυσαν τη γνωστή επιχείρηση “Αφοί Λαμπρόπουλοι” , ένα υπερκατάστημα με τη δική του ιστορία.
Οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι πια 386, λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια [ 622 (1981), 622 (1991), 427 (2001)].
Έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές. Ακόμα τα πέτρινα γεφύρια της, τα ψηλά πλατάνια, τα πολλά νερά, οι πηγές και βρύσες συνθέτουν μια σπάνια ανεξερεύνητη ομορφιά.Ερείπια του Ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης
Στην τοποθεσία του Αγ. Πέτρου Κοντοβαζαίνης, στις πλαγιές του Αφροδίσιου Όρους, βρίσκονται ερείπια από πέτρινους κίονες και τμήματα των αρχαίων τειχισμάτων του Ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης (7ου αιώνα π.Χ). Το αρχαίο ιερό υπήρξε σημαντικό κέντρο λατρείας καθώς και μαντείο της περιοχής, κυρίως στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια.
Ιερά Μονή Παναγίας της Κλειβωκάς, κοντά στην Κοντοβάζαινα
Μια επιβλητική γυναικεία Μονή κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού, χτισμένη στη μέση ενός βράχους, ύψους 200μ. Για το λόγο αυτό αποκαλείται και ως «Μετέωρο» της Γορτυνίας. Μια μεγάλη πέτρινη σκάλα με 103 σκαλοπάτια, οδηγεί στο πρώτο επίπεδο της Μονής. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει μια στοά, που οδηγεί στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας.Πέτρινο κεφαλόβρυσο Χλιάβρυσης (1895)
Στο χωριό υπάρχουν άφθονα νερά, πηγές και βρύσες. Πιο εντυπωσιακή είναι η πέτρινη βρύση Χλιάβρυση στην έξοδο του χωριού, κατασκευής 1895, που ανακαινίσθηκε το 1928 και το 1973.
Παραδοσιακός Νερόμυλος
Είναι ο μοναδικός νερόμυλος εν λειτουργία από τους πολλούς που είχε το χωριό.Ι. Ναός Αγίου Νικολάου (1826) & Αγ. Γεωργίου (1830)
Ο Ι.Ναός του Αγ. Νικολάου είναι η παλαιότερη λιθόκτιστη εκκλησία του χωριού (1826), που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Και σε κοντινή απόσταση μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τη μαγευτική Λίμνη του Λάδωνα, αλλά και τα κοντινά χωριά (Βάχλια, Βελημάχι, Βυδιάκι, Βούτση, Δήμητρα, Μοναστηράκι, Πελέκι, Πέττα και Παραλογγοί), που διαθέτουν μια άγρια ομορφιά η οποία παραμένει αλώβητη μακριά από τις τουριστικές περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου