Ποιος μπορούσε αλήθεια να φανταστεί ότι η αρχαιότερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, που αριθμεί μόλις 300 περίπου κατοίκους, αλλά έχει μεγάλη ιστορία να επιδείξει στο παρελθόν του!
Ιστορικός και ξακουστός οικισμός, η Δημητσάνα στην Ορεινή Αρκαδία ήταν η πάλαι ποτέ “Μπαρουταποθήκη του Μοριά”. Και μπορεί να είναι διάσημη για τη φύση, την γραφικότητα, τις δραστηριότητες, τη λαχταριστή παραδοσιακή κουζίνα και τα χειροποίητα τοπικά προϊόντα ωστόσο εδώ βρίσκεται και η αρχαιότερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα.
Ζωντανό μνημείο ιστορίας
Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Τεύθις, ενώ τον 18ο αιώνα διέθετε ήδη περίφηµη θεολογική σχολή και το 1764 οι μοναχοί Γεράσιμος Γούνας και Αγάπιος Λεονάρδος ίδρυσαν βιβλιοθήκη. Περιείχε πάνω από 5.000 τόμους σπάνιων βιβλίων και συγγράμματα, ενώ μέχρι την Τουρκοκρατία ήταν από τις σημαντικότερες στην ελληνική επικράτεια.
Επειδή ακριβώς η βιβλιοθήκη έπαιξε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, προσέφερε τα βιβλία της για να τυλιχτεί το μπαρούτι και να δημιουργηθούν φυσίγγια. Έτσι από τους 5.000 τόμους που αριθμούσε πριν από το 1821, μετά την απελευθέρωση είχαν διασωθεί μόλις 600 τόμοι.
Από το 1845 η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε τμήμα της άλλοτε Θεολογικής Σχολής (που δημιουργήθηκε επίσης στη Δημητσάνα το 1764 από τους ίδιους μοναδούς που ίδρυσαν και τη βιβλιοθήκη).
Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει 35.000 τόμους, ενώ από το 1925 το υλικό της ταξινομήθηκε και αναγνωρίστηκε η αξία του από την πολιτεία, η οποία κατέταξε τη βιβλιοθήκη υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ως δημόσια βιβλιοθήκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου